in

Samsung introduceert kleinste systeemcamera: NX mini19 maart 2014, 12:00

Het zat al een tijdje in de lucht maar nu is de kleinste systeemcamera ter wereld een feit. Samsung introduceert de Samung NX mini, met maar 2,3 cm dik en 158 gram wel een hele kleine camera waar je wel lezen op kunt wisselen.

De nieuwe Samsung NX mini kan wel klein zijn de specificaties lijken groots. Een 1 inch 20 megapixel cmos sensor (hetzelfde formaat als de Nikon 1 V3 of de Sony RX100 II), een 3 inch display dat 180 graden draait voor de perfecte selfie, supersnel met een snelste sluitertijd van 1/16.000 sec en 6 beelden per seconde. Uiteraard is de camera zoals je van Samsung gewend totaal connected met ingebouwde wifi en nfc.

Klein

Wat met deze specificaties natuurlijk het meest in het oog springt is dat de camera heel klein is. Hij is maar 2,3 cm dik en 158 gram zwaar (alleen de body). En je kunt nog steeds lenzen wisselen. Deze Samsung NX mini heeft een eigen vatting (NX-M) en wordt geïntroduceerd met drie lenzen (zie hieronder). Uiteraard komt er een adapter waar je ook je andere Samsung lenzen kunt gebruiken op dit kleine cameraatje. Het zal echter de compact niet ten goede komen.

Connected

Zoals je van Samsung gewend bent is deze camera ook helemaal connected. Via Mobile Link kun je meerdere beelden selecteren en overzetten op gelinkte mobiele apparaten zoals bijvoorbeeld je Samsung Galaxy telefoon. Met Group Share verstuur je in één keer beelden naar maximaal vier personen, dus je hoeft niet langer opnieuw foto’s te selecteren en te versturen. Dat scheelt tijd. De NX mini bedien je vanaf je smartphone met Remote View Finder Pro. En de camera is zelf te gebruiken als Baby Monitor. Klinkt er geluid, dan wordt de gelinkte smartphone geactiveerd via een app, zodat je als ouder direct weet of je even een kijkje moet nemen bij je kind.

In deze foto zie je goed hoe klein de camera met 9 mm lens is.

Lenzen

Samsung biedt drie NX mini lenzen die zijn geoptimaliseerd voor gebruik met de camera. Vooral de pancake lens van 9 mm maakt deze camera niet heel veel groter dan een gemiddelde smartphone tegenwoordig en dus ideaal voor in je broekzak. De beeldkwaliteit met de grotere sensor en optische betere lens zorgt natuurlijk voor een veel betere beeldkwaliteit.
De NX-M 9 mm F3.5 ED lens is omgerekend met de cropfactor vergelijkbaar met een 24mm, een mooie groothoek dus voor landschappen maar ook voor zelfportretten met het 180 graden draaiende scherm.
De NX-M 9-27 mm F3.5-5.6 ED OIS lens is een super compacte zoomlens. Klein genoeg om eenvoudig in je (jas)zak of tas mee te nemen en maar wel met meer mogelijkheden van breedbeeld- tot telefotozoom-shots. Optische beeldstabilisatie zorgt voor scherpe beelden. Met de NX-M 17 mm F1.8 OIS lens, bereik je als fotograaf een hele kleine scherptediepte en volgens Samsung ook een ‘wonderschoon’ bokeh effect. Alle lenzen zijn afgewerkt in het zilver. De Samsung NX mini zal verschijnen in 5 verschillende kleuren maar ook allemaal met een zilveren finishing. Daardoor passen deze lenzen mooi in het design van elke kleur camera.

De kleurenrange met 9 mm en 9-17mm lens

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung NX mini is verkrijgbaar vanaf midden april voor een adviesverkoopprijs vanaf € 399,-. Hierbij wordt de 9 mm F3.5 ED lens meegeleverd. Voor de andere lenzen zijn nog geen prijzen bekend.

Een selfie is met het draaischerm zo gemaakt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 18-200mm F3.5-6.3

Cameragadget: Mitakon Lens Turbo