in

Review: Samsung NX3000


25 augustus 2014, 16:57

De nieuwe Samsung NX3000 bevindt zich in de Samsung-folder tussen de hippe kleine NX Mini en het topmodel van de Samsung systeemcamera’s zonder zoeker, de NX300.

Tegelijkertijd is deze NX3000 ook de opvolger van de NX2000 die nu al ruim een jaar op de markt is. Om het verschil tussen topmodel NX300 en deze NX3000 te benadrukken, kreeg de camera gek genoeg geen upgrade, maar een paar subtiele downgrades.

Sensor

De systeemcamera beschikt over een 20 megapixel aps-c sensor, hetzelfde sensorformaat als het gros van de grote reflexen. Dat levert in ieder geval een hoge scherpte en relatief weinig ruis op, en als je dat wilt een beperkte scherptediepte. En dat allemaal in die relatief compacte systeemcamera.

Body

De body ademt retro uit. De uitstraling die bij heel veel systeemcamera’s in de mode is. Al is de leren look van de behuizing van de NX3000 hoofdzakelijk van kunststof. De gebruikersinterface is traditioneel. Een draaiwiel waarmee je gemakkelijk en snel van belichtingsmethode kunt wisselen. De menu’s gaan vergezeld van korte helpteksten. En dat is vooral fijn als je de camera weinig gebruikt en je de gebruiksaanwijzing niet in je fototas hebt zitten.

iFunction

De NX3000 wordt aangeboden met de optisch gestabiliseerde 16-50mm iFunction lens. In- en uitzoomen doe je met het indrukken van de zoomknop aan de zijkant van het objectief. Of door te draaien aan de ring aan de voorkant. Dat gaat niet zoals bij traditionele objectieven met een directe mechanische koppeling, maar via een ingebouwde motor. Het gaat wat minder direct en minder snel dan je misschien gewend bent. Maar het werkt uitermate soepel, vooral tijdens het filmen. De iFunction knop aan de zijkant van het objectief zorgt ervoor dat je met een druk op de knop en de ring op het objectief de veelgebruikte instellingen snel kunt veranderen.

Selfies

De body heeft geen ingebouwde EVF en flitser. Wel wordt er een kleine losse flitser meegeleverd die je op het flitsschoentje op de bovenkant kunt schuiven. Voor meer flitspower is de aanschaf van een groter exemplaar natuurlijk een optie.

Scherm

Het scherm aan de achterkant kromp ten opzichte van de NX2000 een beetje naar 3 inch, kreeg een lagere resolutie en verloor de touchscreen features. Allemaal jammer natuurlijk. Het scherm werd wel kantelbaar en dat is natuurlijk uitermate handig voor bijzondere standpunten en selfies. De camera heeft er zelfs een speciale modus voor. Als je knipoogt maakt de camera na twee seconden volautomatisch een zelfportret of je nu alleen of met een hele groep mensen voor de lens staat. Dankzij de uitgebreide wifi-mogelijkheden van de camera is delen met je smartphone of tablet een fluitje van een cent. En staat je high-res selfie supersnel op je Facebook.

Connected

Samsung heeft van de NX3000 een echte instapsysteemcamera gemaakt, met als kloppend hart de beproefde Samsung 20 megapixel aps-c sensor. En natuurlijk de uitgebreide wifi-mogelijkheden waar Samsung al jaren goede sier mee maakt. Als je op zoekt bent naar een no-nonsense systeemcamera met niet al te waanzinnige specs, dan zou deze NX3000 wel eens jouw nieuwe systeemcamera kunnen zijn. Alleen is de adviesprijs van deze NX3000, als je die vergelijkt met de bestaande Samsung modellen, nog wel aan de forse kant.

Plus- en minpunten
kantelbaar scherm
snelle autofocus
wifi en nfc
Adobe Lightroom 5 meegeleverd
geen touchscreen
beperkte camerabuffer

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSamsung NX3000
  Prijs€ 499,- (body plus 16-50mm OIS kitlens)
  LeverancierSamsung, tel. 0900-7267864
  Sensor15,7×23,5 mm aps-c cmos sensor, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 3888×2592, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (fijn, standaard), h.264, mp4
  Soort lenzenSamsung NX
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig; contrast AF
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch beperkt draaibaar touchscreen 460.800 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body268 gram/11,7×6,5×3,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen van prematuur geboren kinderen

Review: Lensbaby Circular Fisheye objectief