in

Review: Samsung NX Mini


13 mei 2014, 09:03

Systeemcamera’s blijven maar krimpen. De nieuwe Samsung NX Mini glijdt nu zelfs in je handtas.

Samsung is een bedrijf dat houdt van experimenteren. Wie herinnert zich niet de Samsung camera die volledig op het Android operating system draait? Of de Samsung compact met het kleine extra display aan de voorzijde naast het objectief, waarmee selfies maken erg makkelijk werd?

Connected

Die combinatie van trending selfies maken, een hippe camera, een ultrakleine body en makkelijk connected zijn met je smartphone – zodat je daarna alles met de rest van de wereld kunt delen – is de basis van het ontwerp van de nieuwe Samsung NX Mini.

Waren de bestaande NX-systeemcamera’s van Samsung al bijzonder compact, deze Mini kromp nog meer. Daarom heeft hij een kleinere sensor dan de rest van de NX-lijn. Daar horen ook ook weer nieuwe objectieven bij. In eerste instantie verschijnen er twee, een 9 mm pancake en een 9-27 mm zoomlens. Later komt er ook nog het lichtsterke 17mm f1,8 objectief. Via een lensadapter kun je eventueel de grotere bestaande NX-objectieven inzetten. Je camera wordt er wel meteen een stuk groter door. Dat is natuurlijk jammer, maar het kan gelukkig wel.

De body heeft een jasje van (nep)leer over de magnesium behuizing. Gezien de kleuren wit, zwart, bruin, mint en roze en de sfeer op de NX Mini website mikt Samsung op de hippe en vooral vrouwelijke fotograaf. En bij dat deel van de doelgroep in het testpanel scoorde de looks van de camera in ieder geval meer dan goed.

Bediening

De bediening van de camera leunt vooral op het gevoelige 3 inch touchscreen. Bovenop zit namelijk geen draaiwieltje om je belichtingsmodus in te stellen. In de volautomatische stand is het een beproefd klik-en-klaar concept. Wil je de volautomatische motiefprogramma’s niet, dan zul je wat dieper de menu’s moeten induiken. Dan kun je via een aantal klikken op het aanraakscherm bijvoorbeeld de juiste opening voor je diafragmavoorkeuze instellen. Wat omslachtiger dan je met een reflex gewend bent, maar een prima keus voor de ‘happy shooter’.

Smile

Het scherm is 180 graden kantelbaar, zodat selfies een fluitje van een cent zijn. Zeker als je ook nog eens de glimlach- of knipperherkenning van de camera aanzet. Met een brede smile als foto in jpeg of raw resultaat op je micro-sd-kaart. Wil je zelf de uiterste controle over die selfies hebben? Dan bedien je de NX Mini op afstand met een app en je smartphone. Waarna delen met de rest van de wereld een fluitje van een cent wordt. Like!

Testfoto’s

Wij kregen van Samsung een NX Mini te leen en hebben deze een week mee op stap genomen. De testfoto’s zie je hier.

Met de macro-functie maak je leuke dichtbij opnames.

Met het opklapbare scherm maak je niet alleen leuke selfies maar ook opnames dichtbij de grond.


Het verschil als je de functie Rijke Toon (hdr) gebruikt. Boven zie je duidelijk verschil tussen de schaduwen, bij Rijke Toon is dat helemaal weg.

Ook in slecht licht maak je nog een leuke selfie. De ruisonderdrukking gaat hier flink aan het werk dus je verliest wel wat in scherpte.

Doordat de camera zo handzaam is, neem je hem makkelijk overal mee naar toe. De scherpte van de kitlens 9-27mm F3,5-5,6 valt ons mee.

Plus- en minpunten
kleine en lichte mini body
180 graden kantelbaar aanraakscherm
wifi met nfc
Geleverd met Adobe Lightroom
in vijf hippe kleuren
opnames direct uploaden in the cloud (Dropbox en Flickr)
extra losse flitser
geen externe microfoon en hoofdtelefoonaansluiting
relatief kleine sensor voor een systeemcamera
nog weinig NX-M objectieven

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelSamsung NX Mini
  Prijs€ 479,- (body plus 9-27mm kitlens)
  LeverancierSamsung, tel. 0900-7267864, www.samsung.nl
  Sensor8,8×13,2 mm cmos-sensor, 1” formaat, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 3888×2592, 1728×1152
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, mono
  Lichtgevoeligheidiso 200-12.800 en automatisch
  Burstratemaximaal 6 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, micro-sd
  Soort lenzenSamsung NX-M vatting
  Verlengingsfactor2,7x tov 35 mm
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekernee
  LCD-monitor180 graden kantelbaar 3 inch lcd aanraakscherm, 460.800 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body196 gram/11,0×6,1×2,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Reclamefotografie op locatie

Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM