in

Review: Sigma 18-200mm F3.5-6.3


18 maart 2014, 09:29

Het ultieme allround zoomobjectief, zo presenteert Sigma dit vernieuwde glaswerk. Is het inderdaad ‘zoomen zonder zorgen’? We zochten het uit.

Fotopuristen moeten helemaal niks van zoomobjectieven hebben. Ze slepen graag met drie verschillende vaste brandpunten door stad en land. Liever dát dan enige concessie doen aan de beeldkwaliteit, door bijvoorbeeld een 24-70 mm zoomobjectief op de body te klikken. Toch zitten er ook genoeg voordelen aan een zoomobjectief. Ook aan een maar liefst 11x optisch zoommonster als deze 18-200 mm.

Voordelen

Het eerste voordeel is uiteraard gewoon gemak. Zonder ook maar één keer van objectief te hoeven wisselen, schiet je zowel groothoekopnames van omgerekend 28 mm tot flinke teleopnames van 300 mm. Niet alleen zoom je heel erg snel in en uit, je loopt ook veel minder kans dat vuil je body binnenvliegt tijdens het omwisselen. Het vierde voordeel is de prijs. Voor 359 euro krijg je een gigantisch zoombereik. Als je die range met vaste brandpunten zou moeten vullen, ben je een veelvoud daarvan kwijt.

Allround

Dit objectief valt in de Contemporary-serie van Sigma. Het bedrijf omschrijft deze als lichte en compacte allround objectieven voor een aantrekkelijke prijs. Het objectief heeft een metalen vatting, maar is verder helemaal in kunstof uitgevoerd.

Compact

Een gewicht van 430 gram en een lengte van in compleet ingetrokken toestand 9 cm, mag je inderdaad bijzonder licht en compact noemen. Zo’n objectief hangt tijdens een stedentrip of na een dag fotograferen in het bos niet als lood aan je schouders. In de uiterste stand meet het 15 cm, wat gezien het bereik compact is.

Zonnekap

Sigma levert gelukkig een zonnekap mee. Deze beschermt het objectief tegen stoten, maar natuurlijk ook tegen invallend zonlicht. De zonnekap werkt minder goed buiten het groothoekgebied. In het telegebied is het objectief daarom wat vatbaarder voor flare.

Beeldstabilisatie

Als je dit objectief op een body van Sigma, Nikon of Canon gebruikt, komt de ingebouwde optische beeldstabilisatie goed van pas. Zeker in het telebereik, waar de lichtsterkte met F 6,3 niet zo hoog is. Het voorkomt dat je noodgedwongen de iso-waarde moet verhogen om scherpe opnames te maken. Bij de vattingen voor Pentax en Sony ontbreekt de optische beeldstabilisatie en leunt het objectief op de sensorstabilisatie van de body’s, die helaas minder effectief is.

Zoomen

Het in- en uitzoomen verloopt wat stroef. Scherpstellen met de hand gaat met de kleine scherpstelring weer gek genoeg verbazend soepel en snel in een korte slag van 45 graden.

Prestaties

Zoomobjectieven presteren over het algemeen gewoon slechter dan vaste brandpunten. Megazooms met een extreem bereik hebben het nóg moeilijker om die wedloop bij te houden. Bij deze 18-200 mm is dat niet anders. De scherpte in de hoeken blijft bij open diafragma behoorlijk achter bij het centrum. Ook de vertekening in de uiterste zoombereiken is duidelijk aanwezig. Maar daar staat tegenover de mogelijkheid om altijd zowel je groothoek als je tele bij je te hebben, zonder te sjouwen en te wisselen. De voordelige prijs maakt dit objectief toch wel een erg aantrekkelijk allround alternatief voor je kitlens.

Plus- en minpunten
compact en licht gebouwd
optische beeldstabilisatie
hsm AF-motor
meegeleverde zonnekap
zonnekap beperkt bruikbaar door extreem zoombereik
in- en uitzoomen wat stroef

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM | C
  Prijs€ 359,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand18-200 mm, 11x optische zoom. Beeldhoek omgerekend naar fullframe formaat: 27-300 mm
  LichtsterkteF 3,5-F 6,3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie16 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,33
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus. 39 cm tot oneindig
  Filtermaat62 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c, dx
  BeschikbarevattingenNikon, Canon, Sigma, Sony en Pentax
  Gewicht/ Afmetingen objectief430 gram/7,0×8,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Succesvol filmen met je fotocamera. Tips van een prof

Samsung introduceert kleinste systeemcamera: NX mini