in

Review: Sigma F1,8 18-35mm


12 september 2013, 09:04

Objectievenbouwer Sigma komt met een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor de prime: een lichtsterk 18-35 mm zoomobjectief voor aps-c sensoren. Kunnen de lichtsterke primes nu de kast in?

Het streven van Sigma was altijd: bijna net zo goed voor een beduidend lagere prijs. Sigma is nu ook een andere weg ingeslagen. Met de nieuwe Art-serie biedt ze lichtsterk en bijzonder goed glaswerk aan voor een lage prijs. Redenen om vaste brandpunten aan te houden waren er altijd genoeg. De beeldkwaliteit en de lichtsterkte waren de grootste voordelen. En door de grote aantallen verkochte exemplaren zijn de meeste populaire primes niet zo verschrikkelijk duur. Sigma gooit nu de knuppel in het hoenderhok door met een alternatief voor die primes te komen, maar dan in een comfortabele zoomuitvoering. De fabrikant ontwikkelde een 18-35 mm zoomobjectief met een lichtsterkte van F1,8. Bedenk wel dat dit objectief alleen bruikbaar is voor body’s met aps-c sensor. Mocht je in de toekomst doorgroeien naar fullframe, dan zul je dit objectief mee moeten inruilen.

Scherptediepte

Door de grote diafragmaopening van F1,8 kun je een heel beperkte scherptediepte bereiken, ook met een aps-c sensor. De effectieve beeldhoek van deze zoom is omgerekend naar kleinbeeld 28-52 mm. Dat maakt het een ideaal objectief voor straatfotografie, landschappen en bruidsreportages. Door de enorme lichtgevoeligheid kun je in een donkere kerk toch nog je opnamen schieten, terwijl in de straatfotografie je onderwerp mooi loskomt van de achtergrond. Het zoombereik is niet heel groot, ‘slechts’ 2x optische zoom. Dat heeft het voordeel dat er weinig concessies zijn gedaan aan een mooi optisch ontwerp. Dat zie je terug in de testopnamen die we met het objectief maakten. De vertekening, ook in het groothoekbereik, viel binnen de toleranties voor vaste brandpunten. Datzelfde geldt voor de vignettering bij volle opening. Die is duidelijk waarneembaar bij open diafragma, maar dat is ook bij concurrerende objectieven het geval. Als je een stop diafragmeert, verdwijnt het euvel grotendeels. Je zoomt dankzij een korte slag snel van 18 naar 35 mm. Kortom, met dit aantrekkelijk geprijsde, solide objectief in je tas kun je jouw traditionele vaste brandpunten (28, 35 en 50 mm) voortaan in de kast laten.

Plus- en minpunten
Goede bouwkwaliteit
lichtsterk over hele zoombereik
Beeldkwaliteit
goede prijs-kwaliteitverhouding
Geen optische beeldstabilisatie
Alleen geschikt voor aps-c body’s

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSigma 18-35mm F1,8 DC HSM Art
  Prijs€749,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstand18-35mm
  LichtsterkteF1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,23
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 28 cm tot oneindig
  Filtermaat72mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon, Canon, Sigma, Sony, Pentax
  Gewicht/ Afmetingen objectief810 gram/7,8×12,1cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony DSC-QX10

Fotodokter: scannen