in

Fotodokter: scannen12 september 2013, 11:05

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter vraag van Leo Erné. Hoe scan ik goed mijn oude analoge archief?

DE VRAAG

Ik heb oude negatieven van mijn ouders, deze heb ik gescand met mijn Epson Perfection V350 Photo scanner. Deze negatieven zijn volgens mij uit 1950 en later (dat is wel een gokje). Ik heb er een paar gescand en in Paintshop Pro bewerkt, maar het resultaat is niet wat ik ervan had verwacht. Heeft u nog tips?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Iedereen heeft nog wel ergens in een kast oude negatieven en dia’s liggen. Die goede oude tijd moet natuurlijk goed bewaard worden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om ze te digitaliseren. Dat kan door middel van een scan of een foto maken.

Scannen
Er zijn verschillende scanners verkrijgbaar. De prijs kan variëren van €100,- tot €10.000,- euro. De prijs hangt allemaal af van wat je wilt scannen en hoe de formaten zijn. Heb je gewoon foto’s of een album dan is het makkelijk. Ze kunnen ingescant worden met een flatbedscanner, maar vaak zit dit ook al ingebouwd bij gewone printers. De kwaliteit hangt van een paar factoren af. Allereerst zijn de standaard kwaliteiten 10 tot 200 dpi (dots per inch). Het is aan te raden voor een hogere scanresolutie te kiezen (300dpi).

Fotoscanner
Negatieven en dia’s zijn minder geschikt voor normale scanners. Hiervoor heb je de fotoscanner. Deze scanners hebben een nog hogere resolutie en scannen de foto gedetailleerder. Hier ligt de prijs tussen de €150,- en de €300,-. De kwaliteit is meestal goed. Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de foto zelf. Leo gebruikt al een fotoscanner dus daar kan het niet aan liggen. Een fotoscanner is alleen niet alleen voor negatieven. Wil hij echt een hoge kwaliteit, kan hij beter kijken naar een negatiefscanner.

Met een fotoscanner digitaliseer je fotoboeken of losse foto’s.

Negatiefscanner
Je hebt ook speciale negatiefscanners. Hiermee kunnen oude negatieven ingescand worden. Dat kan met de scanner van Leo ook, hij heeft er een speciale houde voor maar een moderne negatiefscanner kan betere kwaliteit leveren (ongeveer 20 megapixel). Hier zitten ook verschillende prijsklassen in. Een professionele negatiefscanner kan in de honderden euro’s oplopen. Een goedkope scanner kan ook goed zijn voor herinneringsfoto’s, maar als je serieus aan de slag wilt, kost het geld.

Een echte negatiefscanner kan alleen dia’s en negatieffilms scannen.

Wil je meer weten of hoe je goed moet scannen? Lees dan dit artikel, eerder verschenen op Zoom.nl

Fotograferen
In plaats van een dure scanner te kopen kun je je analoge foto’s ook fotograferen. Met een statief voor langere belichtingstijd en een reprozuil kom je een heel eind. Een repozuil is een camera-arm waar je camera kunt bevestigen om onderwerpen recht van boven te fotograferen. Bij sommige reprozuil zitten lampen, bij andere kun je ze los bevestigen.

Repozuil

Heb je geen reprozuil? Zorg dan voor wit doek of wit papier en lampen voor de belichting. Hou de rest van de kamer donker zodat je geen last hebt van verschillende kleuren licht. De lampen maken dan ook niet zo veel uit. Je kunt ze door te verschuiven regelen hoeveel licht er op de foto’s valt. Belangrijk is dat je de foto’s van bovanaf fotografeert, dit doe je om reflecties te voorkomen. Als Leo een digitale spiegelreflex heeft dan is een macro-objectief ideaal om de ook wat kleinere foto’s beeldvullend op te nemen. Als hij dan ook nog in raw fotografeert, heeft hij meer ruimte om de foto’s goed te bewerken.

Laten ontwikkelen
Ook kan Leo als laatste optie de negatieven extern laten ontwikkelen. Er zijn nog een aantal goede fotostudio’s in Nederland die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen en afdrukken van oude negatieven. Vaak krijg je dan de foto’s ook digitaal op een cd’tje mee. Let wel op, als je er heel veel hebt kan het een dure aangelegenheid worden.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma F1,8 18-35mm

Verzekering na aankoop camera