in

Fotodokter: fotograferen van een stilleven

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Michelle v/d Leest over het fotograferen van een stilleven.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

DE VRAAG

Graag zou ik wat adviezen willen hebben over het fotograferen van stillevens
Hier heb ik een foto waarop de onderwerpen lijken te zweven.

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Stilleven fotografie is meer dan alleen productfotografie. Je vertelt een verhaal met het onderwerp of onderwerpen dat je laat zien. Hoe doe je dat dan eigenlijk? De Fotodokter helpt Michelle graag verder.

Compositie
Allereerst wil de fotodokter Michelle complimenteren om haar mooie foto. Het onderwerp is leuk uitgezocht en het sterke Helderheid-effect pakt mooi uit, al is dat persoonlijke smaak. De compositie is een beetje rommelig. De Fotodokter wil dan ook benadrukken dat het slim is om van te voren goed te bedenken welke dingen echt essentieel in de foto zijn. Er kan bijvoorbeeld misschien 1 borstel uit de foto weggehaald worden. Dan krijg je een rustiger beeld. Om te bedenken wat essentieel is, is het ook belangrijk om goed na te denken wat je wilt uitbeelden met het stilleven. Door eerst de vraag te beantwoorden ‘Wat wil ik vertellen?’, weet je ook wat je daarvoor in beeld moet brengen.

Hier is de compositie heel rustig gehouden dat je de volle aandacht hebt voor de onderwerpen.
(foto: stilting)

Apart fotograferen
Het lijkt alsof Michelle sommige producten apart heeft gefotografeerd en vervolgens bij elkaar heeft geplakt. Hierdoor oogt de setting en beetje onnatuurlijk. Kijk bijvoorbeeld naar de plek waar de tube en borstel elkaar aanraken. Of de handdoek bij de schoen. De randen lijken hard afgebroken en een vreemde verhouding met het product wat er naast ligt.

Het is dus beter om de stilleven direct goed te fotograferen en niet later bij elkaar te plakken. Dan komt het natuurlijker over. Bepaal welk verhaal je wilt vertellen. Aan de hand daarvan kan je je compositie bepalen. Michelle had bijvoorbeeld eerst de schoenen dan de doek, tube, borstel en dan de lak kunnen neerleggen. Zo vertel je de volgorde van het schoenen poetsen. Als je een ander verhaal wilt vertellen, denk je na over een andere opstelling. Speel met de verschillende composities en kijk wat het beste aansluit bij jouw idee van het stilleven.

Door alles tegelijk te fotograferen, heeft alles ook dezelfde lichtinval en schaduw. Dit oogt natuurlijker.
(foto: bally3)

Achtergrond
Ook is de achtergrond ontzettend belangrijk. Nu lijken de producten te zweven (zoals Michelle zelf ook al aangaf). Je kunt ervoor kiezen om een doek of grote lap stof te gebruiken en die op een tafel te leggen. Je kunt in dit geval ook op zoek naar een schoenpoetskistje om de spullen op te etaleren. Belangrijk is dat je de achtergrond heel rustig houdt. Als je bijvoorbeeld in de huiskamer fotografeert, is het dus noodzaak om daar goed op te letten. Met licht kun je diepte aanbrengen in je stilleven. Het is vaak mooi om het van één kant te belichten zodat je schaduwwerking krijgt. Je kunt je stilleven bijvoorbeeld naast een raam zetten. Let wel op, als de zon heel hard schijnt kun je er beter een licht gordijn voorschuiven, zo verzacht je het licht. Wil je werken met een lamp? Zorg dan dat je kamer helemaal donker is. Door het lamp te verschuiven, zie je direct wat het doet op jouw stilleven. Kies hierbij de opstelling die bij jouw stilleven past.

Hier is voor een duidelijk lichtopstelling gekozen waardoor het voor de fotograaf een verhaal vertelt.
(foto: reflectionsfromwithin)

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Diverse effecten in Lightroom: voor ieder wat wils

Zo maak je een silhouettefoto in het gouden uur