in

Fotodokter: selectief kleur verwijderen in de nabewerking

Redactie  

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Frank de West over het selectief verwijderen van kleur uit een foto.

Wil je de kleuren en contrast in jouw foto’s leren beheersen? Bekijk dan onze Cursus Kleur & Contrast (boek & online cursus)

De vraag

Beste Fotodokter,
Hebben jullie toevallig ergens een instructie of how to do om dit soort foto’s te maken met een programma op de computer? Deze foto is gedaan met een telefoon-app, maar dat komt de kwaliteit niet ten goede, aangezien ik de foto eerst op Facebook heb gezet en hem daar weer van gedownload heb om hem vervolgens weer op mijn telefoon te bewerken. Ik vind zulk soort foto’s namelijk helemaal geweldig en zou dat ook graag op de computer willen kunnen zodat de kwaliteit behouden blijft.
Vriendelijke groet,
Frank de West

De behandeling van de fotodokter

Het verwijderen van kleur uit een foto, is niet moeilijk en kan op verschillende manieren. Er zijn inderdaad een heleboel handige apps voor je smartphone beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de app Colorsplash. De beste kwaliteit behaal je echter toch door je foto’s in de grootste resolutie te bewerken op de computer. Vandaar dat de fotodokter uitlegt hoe dit werkt, voor de programma’s Photoshop en Lightroom.

Deze foto van Yzerhard1954 is gebruikt om de bewerking op toe te passen:

Selectief kleuren verwijderen in Photoshop

Begin met het openen van de foto in Photoshop. Ga rechtsonder naar ‘Adjustment Layer’ en kies voor de optie Black & White. Hier heb je de mogelijkheid om eerst zelf je zwart-wit-omzetting te bepalen. Vervolgens kan je met de gum (je kan ook de E-toets op je toetsenbord gebruiken) deze ‘laag’ uitgummen, waardoor op die plek de kleur weer zichtbaar wordt.

Met Photoshop kan je nog veel aanpassingen doen aan je zwart-wit-omzetting. Wil je weten hoe dit werkt? In deze video vertellen we je er alles over!

Selectief kleuren verwijderen in Lightroom

Ook in Lightroom kan je met een penseel aan de slag. Kies het menu Ontwikkelen en selecteer het penseel. Verschuif de verzadiging naar 0 en selecteer het gebied waar je de kleur uit wilt halen.

Gaat het om een foto waar je maar één kleur wel wilt laten zien, zoals de groene kleur bij de voorbeeldfoto? Dan kan je onder het kopje HSL / KLEUR / Zwart-wit de verzadiging van alle overige kleuren weghalen, door simpelweg de slider naar links te schuiven. Ook hier kan je zelf de zwart-wit-omzetting van de overige kleuren bepalen, door met de verschillende sliders te experimenteren.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom elke fotograaf een circulaire polarisatiefilter moet hebben

12 fotolocaties voor het fotograferen van vuurtorens