in

Zwart-wit of kleur: welke past het beste bij je foto?


20 februari 2020, 09:17

Als fotograaf kom je soms voor lastige keuzes te staan, bijvoorbeeld of je je foto’s moet omzetten in zwart-wit of niet. Soms kan dat een krachtig resultaat opleveren, maar het is niet simpelweg een kwestie van op de knop drukken. Daarbij kan kleur een foto soms ook juist versterken. Wanneer gebruik je zwart-wit en wanneer gebruik je kleur in je foto?

Zwart-wit

Hoewel er meerdere redenen zijn om een foto wel of niet om te zetten in zwart-wit, hebben ze bijna allemaal te maken met de afleiding die kleur kan geven in je foto. Een verkeerde witbalans of te veel verschillende, vloekende kleurtinten kunnen heel storend zijn. Door de foto om te zetten in zwart-wit, speelt alleen nog het kleurcontrast per kleur een rol, dat zich vertaalt in witte en zwarte tinten.

Een zwart-witfoto benadrukt dan ook de contrasten die al in een foto zitten. Licht en schaduw zijn vaak duidelijker en vallen beter op. Door je foto in zwart-wit om te zetten, creëer je een versimpeld beeld. De foto wordt rustiger, maar ook minder echt. We zijn gewend om dingen in kleur te zien, dus een foto in zwart-wit trekt de aandacht.

Door de afwezigheid van afleidende kleurtinten, kunnen ook vormen sterker naar voren komen in een zwart-witfoto. Als je niet wordt afgeleid door kleur, let je meer op de structuren of vormen van iets. Waar je echter wel op moet letten bij het maken van een zwart-witfoto is de compositie. Omdat de foto kleur mist, kan het zijn dat je in drukke foto’s niet zo goed weet waar je moet kijken. Dan wordt zo’n foto al snel een grote grijze waas.

Let wel op bij de omzetting: van kleur naar zwart-wit is niet een kwestie van een knop omzetten, je zult per kleurtint het contrast goed moeten aanpassen. Lees hier meer over de omzetting naar zwart-wit.


Foto: IBex

Kleur

Met kleur kun je een foto laten knallen. Zo kun je werken met bijzondere combinaties of grote contrasten, waardoor je foto extra impact maakt. Het sterkst is een foto als er een duidelijk kleurcontrast is tussen twee, drie of vier overeenstemmige kleuren. Met een kleurcontrast kun je alle kanten uit en hoe groter het contrast des te groter de impact. Let er wel op dat je niet voor al te gekke kleurencombinaties gaat.

Kleur kan ook heel duidelijk een bepaalde emotie versterken, een foto in kleur voelt niet voor niks levendig en echt aan. Zeker bij het maken van een portret kunnen bepaalde kleurkeuzes net even dat extraatje geven.


Foto: Teuni

Keuze

Het hangt er dus maar net van af wat je wil bereiken met je foto. De meeste camera’s kun je zo instellen dat ze de foto gelijk in zwart-wit maken als JPG, waarbij de camera daarnaast tegelijk een rawbestand opslaat waarin nog wel alle kleuren zitten. Als je voor jezelf hebt bepaald dat je de shoot in zwart-wit gaat doen kan dit helpen bij het bepalen van de compositie, omdat je al een voorproefje krijgt van de zwart-wit tinten, zonder kleurafleiding. Als je het nog niet weet, fotografeer dan in kleur, hiermee zie je meteen of er vloekende kleuren of onnodige afleidingen ontstaan in het beeld.

Met zowel een kleurenfoto als een zwart-witfoto kun je impact maken. Beide vormen zijn interessant en soms kan een foto ook echt beide vormen hebben. Dan hangt het maar net van jouw smaak af. Weet je het niet zeker? Zet de foto dan eens in zwart-wit en zet de versie in kleur ernaast elkaar, print ze desnoods uit en hang ze op. Ga dan kijken naar welke aspecten je mooi vindt in welke vorm. De vorm die de meeste aspecten heeft die je het mooist vindt, is dan waarschijnlijk degene die je moet kiezen.

Sleep bij de foto hieronder de pijltjes van links naar rechts om de overgang van kleur naar zwart-wit te zien.


Foto: dekok maakte deze foto en plaatste deze in zowel in kleur als zwart-wit op Zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een uniek beeld met dubbele belichting

Dit is het voordeel van RAW bij portretfotografie