Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Bram van Dal over raw-bestanden.
Wil je alles leren over fotograferen in JPG en RAW? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen in RAW
De vraag
Ik ben van een Canon EOS 550D naar een Canon EOS 70D camera gegaan. Nu heeft Photoshop Elements 11 het probleem dat het geen RAW foto’s meer inleest, bij de Canon 550D deed die het wel. Door wat uitzoekwerk, heb ik Adobe DNG Converter gedownload om RAW bestanden om te laten zetten naar DNG bestanden. Nu is mijn vraag, als ik bestanden om laat zetten van RAW naar DNG, heb ik dan kwaliteit verlies? En mijn tweede vraag, is er een mogelijkheid dat dat Photoshop Elements 11 deze RAW bestanden wel toe laat.
De behandeling van de Fotodokter
Eerlijk toegegeven, de vraag van Bram zat al eventjes in de wachtkamer. Omdat de Fotodokter denkt dat meer mensen met vragen over raw-bestanden zit, is er besloten Bram’s vraag nu te beantwoorden.
Bestandsformaat
De eerste vraag van Bram is of het omzetten van Canons raw-bestand CRW, naar het universele bestand van Adobe DNG (Digital Negative) kwaliteitsverlies oplevert. Daar kan de Fotodokter direct duidelijk over zijn, nee. Zo lang je niets bij puntje 4 Voorkeuren invult verander je niets aan het bestand en blijft jouw raw-bestand helemaal hetzelfde.
DNG Raw Convertor

Het is slim van Bram om de bestanden om te zetten naar het meer universele raw DNG-bestand van Adobe. Hij heeft hier de gratis Adobe DNG Convertor gebruikt (download hier).
Adobe DNG Converter is een simpel programma. Je kunt vier stappen doorlopen. We bespreken ze hier kort.
Stap 1 Je kiest een map waar jouw Raw-bestanden staan in het formaat van je fabrikant. Bij Canon is dat .CR2, Nikon gebruikt .NEF en Sony heeft het over .ARW. Als je het blokje Inclusief afbeeldingen in submappen aanvinkt worden (sub)mappen binnen die map ook meegenomen. Met Bronafbeelding overslaan als doelafbeelding al bestaat kun je aangeven dat een bestand moet worden overgeslagen als er al een DNG-versie van bestaat of niet.
Stap 2 In stap 2 geef je aan waar je de nieuwe DNG bestanden opgeslagen moeten worden. Met een vinkje voor Submappen behouden houd je dezelfde submappenstructuur op de nieuwe opslaglocatie.
Stap 3 Met stap 3 kun je in één moeite alle bestanden een nieuwe naam geven, als je dat handig vindt. In het laatste blokje kun je aangeven of de nieuwe bestanden .dng of .DNG laat eindingen. Ook dit heeft niets met de kwaliteit te maken, beiden blijven hetzelfde bestand.
Stap 4 Stap 4 is niet verplicht. Daar vind je de voorkeursinstellingen. Een bijzondere optie is dat je daarbij ook een compressie kunt doorvoeren. Je kunt dan ook het formaat (in pixels) verkleinen. Bij stap 1 tot en met 3 heb je geen kwaliteitsverlies maar uiteraard als je hier een compressie doorvoert, heb je geen echte raw-bestanden meer. Het is handig als je altijd een groot aantal foto’s hebt die je misschien niet helemaal wilt weggooien, maar die eigenlijk weinig waarde (meer) hebben. Die zou je dan gecomprimeerd en verkleind kunnen bewaren, zodat het minder opslagruimte kost.
Nadeel DNG
Bram heeft er slim aan gedaan om zijn bestanden om te zetten naar DNG, het zijn de meest universeel geaccepteerde Raw-bestanden. Om eerlijk te zijn blijft DNG wel erg Adobe gericht. Het werkt het best met Adobe-producten zoals Photoshop en Lightroom omdat het bijvoorbeeld de cameraprofielen die in DNG worden opgeslagen direct herkent. Nog een nadeel met de DNG Covertor is dat het ook het originele raw-bestand moet herkennen. Heb je een gloednieuwe camera dan moet je ook wachten totdat de Adobe DNG covertor deze herkent.
Nieuw Raw-bestand
Zo wordt de tweede vraag van Bram ook beantwoord. Heb je een nieuwe camera, dan kan het zijn dat Adobe dit raw-formaat nog niet herkent. Het enige wat je kunt is wachten op een nieuwe update of in sommige gevallen zul je moeten overstappen naar de vernieuwde versie van je Adobe pakket. Inmiddels zitten we al bij Photoshop Elements 12.
Zelf insturen?
Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:
- Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres
- Tips over het stroomlijnen van je workflow
- Het voorkomen van missers in je nabewerking
- Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw
Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.