in

Raw afbeeldingen verwerken in Photoshop Elements



29 maart 2014, 15:00

De meeste camera’s kunnen in raw fotograferen. Wij leggen uit hoe je deze bestanden het beste kunt bewerken in Photoshop Elements.

De meeste digitale camera’s bieden de mogelijkheid om in zowel raw als raw + jpg formaat te fotograferen. Jpg is een gecomprimeerd formaat. De camera heeft verschillende ingebouwde algoritmen om de beste gecomprimeerde afbeelding te produceren, terwijl de camara de raw de bestanden niet aangepast. Omdat de data relatief onaangetast is, kun je verschillende parameters na de opname aanpassen zoals de witbalans, belichting, verzadiging en contrast en scherpte.

Hoewel beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop Elements zijn uitgerust om in jpg bestanden enkele aanpassingen aan te brengen, is het verwerken van raw bestanden een veel bredere en nauwkeurigere beeldbewerkingsmethode.

Terwijl de meeste fabrikanten raw conversiesoftware met hun camera’s meeleveren is Adobe Camera Raw (ACR, de nieuwste versie is momenteel 8.3) een prima keuze om de Raw bestanden te “ontwikkelen”. In het voorbeeld hieronder is Adobe Photoshop Elements 12 gebruikt. Zorg dat je kopie van Elements 12 up-to-date is om de nieuwste versie van ACR te kunnen gebruiken en volg onderstaande stappen voor een snel, elementair verwerkingsproces van raw bestanden. Je kunt ook jpg bestanden verwerken in ACR, maar met raw bestanden heb je meer flexibiliteit.

Open Photoshop Elements

Ik werk het liefst in de Expert modus, maar de Snel en Met instructies modus werken ook. Ga naar Bestand > Openen en kies een Raw bestand. Om een jpg bestand te openen, ga naar Bestand > Openen in Camera Raw en klik op een bestand.

16-bit bewerking

Klik onderaan het scherm bij Diepte voor 16 Bits/Channel.

Histogram

Klik rechts bovenaan op de pijlen boven het histogram om schaduw weer te geven en clipping in je afbeelding te markeren. De blauwe gebieden in het voorbeeld laten zien waar de schaduwen dichtlopen en details verloren gaan.

Voorbeeld

Klik op de Basic optie (het eerste icoon) onder het Histogram. Zorg dat Voorbeeld is aangevinkt in het hoofdvenster.

Witbalans

De snelste manier om de Witbalans aan te passen is de voorinstellingen in het keuzemenu te gebruiken. Pas vervolgens de witbalans aan met behulp van de temperatuur en tint schuifbalken. De witbalans op deze afbeelding was al vrij nauwkeurig, maar ik heb wat roodtinten weggehaald op haar gezicht door de tint schuifbalk naar links te verplaatsen.

Als alternatief kun je het pipetje bovenaan het Raw scherm kiezen en op een wit gebied in de afbeelding klikken. Vermijd spiegelende highlights zoals een felle witte vlek van een flitser op een glimmend object.

Exposure

Klik op Default boven de Exposure schuifbalken. Vermijd Auto waar mogelijk; deze optie overbelicht afbeeldingen meestal, zoals je hier kunt zien. De rode overlay geeft highlight clipping aan.

Gebruik de Exposure slider om de afbeelding lichter (schuif naar rechts) of donkerder (schuif naar links) te maken. Let op het Histogram om een grafische representatie van de veranderingen te zien. Het Histogram hoeft niet altijd gelijk verdeeld te zijn over schaduwen, middentonen en highlights. Aangezien de voorbeeldafbeelding donker is, is de grafiek zwaar naar de zwarte/shaduwen kant afgewogen en dat is prima.

Toonbereik

Om enig toonbereik en details terug te brengen in de lichte kant van het gezicht van het model, heb ik de contrast highlights en wittonen aangepast. Het is een subtiel verschil, maar hoognodig. Voor de meeste aanpassingen geldt: minder is meer.

Schaduwen

Zelfs een kleine aanpassing van de Exposure zorgt voor dichtgelopen delen in het jasje en de hoed van het model. Je kunt beter de Shadows schuifbalk gebruiken. Om een diep zwart te behouden heb ik de Blacks schuifbalk naar rechts verschoven totdat de meerderheid van de waarschuwing voor dichtgelopen delen verdwenen was. Op 100 procent bekeken is de uitgebeten delen waarschuwing nog steeds zichtbaar (in blauw), samen met enkele kleine rode waarschuwingen voor uitgebeten delen op de zilveren knoppen van het jasje. Maar extra aanpassingen zorgen ervoor dat het jasje niet meer zo diep zwart is.

Scherpte

Gebruik de Clarity schuifbalk om details of scherpte te herstellen als voorgaande aanpassingen ze verzacht hebben. Dit is in deze afbeelding niet het geval, dus ik heb Clarity op de standaardinstelling laten staan. Vibrance heb ik ook laten staan, maar ik heb de verzadiging een klein beetje verhoogd om het gezicht van het model wat meer kleur te geven.

Uitsnijden

Als je de afbeelding wilt bijsnijden klik je op het Crop icoon in het weergavepaneel. Pas het formaat en de beeldverhouding aan zoals deze het beste lijkt, en druk op Return. Als je niet tevreden bent met de bijsnijding, klik dan opnieuw op het Crop icoon en pas de afbeelding aan.

Opslaan

Om te eindigen kun je op de knop Save Image drukken en het DNG formaat kiezen. Klik op Done om veranderingen toe te passen en ACR af te sluiten. Als alternatief kun je op Open Image klikken en nog wat dingen aanpassen in Photoshop Elements Editor, en dan Save As aanklikken als JPEG om te printen of op het web op te slaan.

Aangezien ACR zoveel diepgang heeft, neem er de tijd voor om alle functies te verkennen. Wanneer je de Basic aanpassingen onder de knie hebt, klik op Detail (het tweede icoon aan de rechterkant van Basic) om de scherpte aan te passen en ruis te reduceren. Kijk ook naar Camera Calibration (het derde icoon aan de rechterkant van Basic) voor verschillende verwerkingsversies en cameraprofielen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 tips voor Lentelandschappen

Nieuw: Fotoboek XXL