in

Photoshop Elements: rechtzetten, bijsnijden en schalen


9 mei 2014, 15:17

Soms heb je een mooie foto gemaakt, maar staat je horizon niet recht, vind je de uitsnede niet mooi of staan de personen of objecten te ver uit elkaar. Photoshop Elements biedt de oplossing via de menuoptie: Wijzigen.

Allereerst is het van belang om in de Expert-modes te werken en om de Gereedschapsopties te activeren. Hiermee heb je meer invloed op je handelingen. De Gereedschapsopties vind je in de onderste balk van Photoshop Elements.

Rechttrekken (P)

Laten we beginnen met de scheve horizon rechtzetten. Gebruik het gereedschap Rechttrekken (sneltoets P). Dit gereedschap werkt simpel: Klik links op de horizon, houd je muisknop ingedrukt en volg de horizon naar rechts. Photoshop Elements maakt van je getrokken lijn een rechte lijn, waardoor de horizon recht komt te staan. Wil je verticale lijnen rechtzetten? Druk dan de Ctrl-toets in.

Met het gereedschap Rechttrekken zet je de horizon eenvoudig recht

In het venster Gereedschapsopties vind je 3 bewerkingen om de horizon recht te zetten, namelijk:

  • Canvas passend maken: de afbeeldingsgrootte wordt aangepast om alle hoeken van de afbeelding te bewaren. Dit creëert een lege achtergrond, maar je behoudt wel al je beeld.
  • Uitsnijden om achtergrond te verwijderen: De lege delen die ontstaan bij het rechttrekken worden verwijderd. De afbeeldingsgrootte wordt aangepast zodat je geen lege randen hebt. Hiervoor worden delen van je oorspronkelijke foto verwijderd.
  • Uitsnijden naar oorspronkelijke grootte: De foto behoudt de originele afbeeldingsgrootte, wel heb je lege vlakken bij de randen.

Via Gereedschapsopties kun je uit drie verschillende opties kiezen

Daarnaast staan nog twee vinkopties: Alle lagen roteren en Randen automatisch vullen. Bij Randen automatisch vullen vult Photoshop Elements de lege randen met de omliggende afbeeldingsgegevens. Zo voorkom je de lege randen en verlies je geen informatie. De lege pixels worden ingevuld met beeld wat niet bestaat. Dit kan lelijke resultaten leveren.

Uitsnijden (c)

Het gereedschap Uitsnijden (sneltoets C) werkt simpel: creëer een snijvlak, pas deze eventueel nog naar wens aan (groter, kleiner, breder of smaller) en klik op het groene vinkje om een uitsnede te maken.

Hulplijnen en verhouding
Kies bij Gereedschapsopties vind je 4 hulplijnen om een mooie uitsnede te maken: regel van derden, raster, gulden snede en geen. Deze hulplijnen kun je als richtlijn gebruiken om een spannendere uitsnede te maken.

Verhouding voor je uitsnede
Naast de vier icoontjes voor de hulplijnen zie je een uitklapmenu staan. Deze staat standaard op ‘Geen beperking’. Hiermee pas je de verhouding van je uitsnede aan. Bij Geen beperking kun je een geheel eigen selectie maken. Via Fotoverhoudingen gebruiken behoud je de hoogte en breedte verhouding van oorspronkelijke foto. Daaronder staan een aantal standaard verhoudingen zoals 10×15 en 12×12. In de onderstaande vakjes B en H kun je zelf een verhouding opgeven, bijvoorbeeld 1×1 voor een vierkant of 3×4. Het uitklapmenu verandert nu in Aangepast..

Geef een standaard of zelfgekozen verhouding aan je uitsnede

Verplaatsen met behoud van inhoud (Q)

Dit gereedschap is ideaal om de afstand tussen objecten te vergroten of verkleinen en werkt simpel met selecties. Selecteer het object dat je wil verplaatsen, in dit geval de rots in het water en verplaats deze naar de gewenste plek.

Bij de opties voor gereedschap kun je selecties toevoegen, verwijderen of een doorsnede van de selecties maken. Wil je een object dupliceren? Kies dan voor Uitbreiden in plaats van Verplaatsen. Geeft de verschuiving een lelijk resultaat qua retoucheren? Schuif dan eens met het balkje Retoucheren en vink Monster van alle lagen uit. Als het nog steeds niet perfect is, kun je nog handmatig retoucheren met het Snel retoucheerpenseel (sneltoets J).

Vergroot of verklein de ruimte tussen objecten via het gereedschap verplaatsen met behoud van inhoud

Opnieuw samenstellen (W)

Waar Verplaatsen met behoud van de inhoud voornamelijk losse objecten kan verplaatsen, is opnieuw samenstellen (sneltoets W) ideaal om elementen zoals mensen, gebouwen en dieren te behouden terwijl je de beeldverhouding aanpast. Zo kun je de compositie verbeteren of bijsnijden terwijl je storende elementen verwijdert.

Bij de Gereedschapsopties zie je 4 icoontjes: twee penselen en twee gummetjes. De bovenste hebben een plusje, de onderste een min. Het penseel met het plusje maakt gebieden groen. Dit zijn de delen die je wil bewaren. Met het penseel en het minnetje creëer je rode vlakken. Deze objecten verwijder je bij de nieuwe samenstellen. De rode en groene vlakken verwijder je met het gummetje.

Als je alle delen groen en eventueel rood hebt gekleurd, kun je de verhouding van je afbeelding aanpassen. Dit kan handmatig via de ankerpunten rondom je foto. Wil je een vaste verhouding, klik dan op het uitklapmenu Geen beperking en kies de gewenste afbeeldingsverhouding.

Stel je afbeelding opnieuw samen en verwijder storende elementen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie: Out of the box

De perfecte selfie met de Selfy