in ,

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Eline Sips

De systeemcamera gold lange tijd als tussenstap tussen compact- en spiegelreflexcamera’s. Het segment is echter enorm gegroeid en qua prijs verschillen de twee soorten niet eens meer van elkaar. Wat zijn dan de verschillen? We zetten het voor je op een rij!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarbij je, net als bij een spiegelreflex (DSLR), kan werken met verwisselbare lenzen. De camera heeft geen spiegel in de body en heeft daarom geen optische zoeker. Systeemcamera’s hebben in plaats van de optische zoeker vaak een elektronische zoeker (electronic viewfinder). Omdat er geen spiegel in de body zit, is de camera vaak kleiner en compacter dan een spiegelreflexcamera.

Het belangrijkste verschil met een compactcamera, naast de verwisselbare lenzen, is de sensor. Deze is namelijk veel groter. In de meeste modellen is tegenwoordig een APS-C sensor te vinden, die overeenkomt met de sensor in instap- en middensegmentspiegelreflexcamera’s. Er zijn echter ook modellen met een 1″(Nikon), Micro Four Thirds (Panasonic, Olympus), of zelfs Fullframe-sensor (Leica, Sony).

Overzicht van de verschillende sensorformaten. Bron afbeelding: Photo-facts.com

De voor- en nadelen van een systeemcamera

Systeemcamera’s komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn. Natuurlijk zijn er wel adapters beschikbaar, maar vaak krijg je dan enorme lenzen op relatief kleine body’s.

Toen systeemcamera’s een paar jaar geleden op de markt verschenen, was het aanbod aan lenzen nog erg beperkt. Het aanbod groeit gestaag, maar het is nog altijd niet zo groot als voor spiegelreflexcamera’s. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij Sony, verschuift de focus wel steeds meer naar de lenzen voor de systeemcamera’s.

Zoals eerder gezegd hebben systeemcamera’s geen optische zoeker. Als ze al een zoeker hebben is het een elektronische. Het voordeel daarvan is dat het beeld in de viewfinder precies overeenkomt met het uiteindelijke beeld op de sensor. De scherptediepte en eventuele effecten zijn dus direct zichtbaar, zonder gebruik te hoeven maken van een scherptediepte controle knop. Het nadeel is dat sommige zoekers een kleine vertraging hebben en soms zelfs ronduit slecht presteren bij weinig licht.

Systeemcamera’s zijn een stuk compacter dan DSLR-camera’s. Natuurlijk hoef je dan qua gewicht een stuk minder mee te nemen, maar sommige fotografen geven aan dat de spiegelreflex toch veel aangenamer in de hand ligt. Dat laatste zorgt dan natuurlijk ook voor stabielere beelden.

De grotere sensor in vergelijking met compactcamera’s heeft als voordeel dat systeemcamera’s beter presteren bij minder licht. Daarnaast is het eenvoudiger om een kleine scherptediepte te bereiken.

Omdat systeemcamera’s in eerste instantie bedoeld waren voor het segment tussen compact- en spiegelreflexcamera’s, zijn een heleboel van de automatische mogelijkheden van compactcamera’s ook terug te vinden in de menu’s. Denk hierbij aan creatieve effecten en voorgeprogrammeerde standen. Het nadeel daarvan is dat je in sommige gevallen door uitgebreide menu’s moet scrollen als je relatief eenvoudige instellingen wilt wijzigen. De body bevat namelijk vaak veel minder knoppen en instelwielen dan een spiegelreflexcamera.

De keuze tussen spiegelreflexcamera en systeemcamera

De verschillen in systeemcamera’s zijn enorm. Van amateur tot professional, voor ieder soort fotograaf is er wel een systeemcamera die bij hem/haar past. De keuze tussen systeem of spiegelreflex is dan ook sterk afhankelijk van de wensen van de fotograaf. Ga je een nieuwe camera aanschaffen en twijfel je wat voor soort camera je moet kopen? Onthoud in dat geval dat je niet alle systeem- en spiegelreflexcamera’s over een kam moet scheren. Denk eerst na over de specifieke eisen waaraan de camerabody moet voldoen. Bekijk dan welke modellen daarbij aansluiten. Dat zullen ongetwijfeld allebei de soorten zijn. Dan is het belangrijk om te bepalen welk model jouw ontwikkeling als fotograaf op de lange termijn het beste kan bijhouden. Zo voorkom je dat je over twee jaar weer een nieuwe camera wilt aanschaffen

De A7-serie van Sony is een serie systeemcamera’s die juist erg populair is bij professionele fotografen en zich ver van het segment tussen compact en instap-dslr bevindt

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: RAW naar DNG, kwaliteitverlies?

Interieurfotografie: hoe ga je om met grote contrasten?