in

Kan ik beter een systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen? – De voor- en nadelen

Als je de overstap wilt maken naar nieuwe camera kom je al snel voor de keuze te staan: systeem of spiegelreflex? De een is niet per definitie beter dan de ander, maar er zijn wel grote verschillen. Wij zetten de verschillen op een rijtje zodat jij weloverwogen deze keuze kunt maken.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Eigenschappen van de systeemcamera

Het grote verschil met een spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera geen spiegel heeft. Het licht valt bij de systeemcamera direct op de beeldsensor en maakt zo een elektronisch beeld. De systeemcamera is nieuwer dan de spiegelreflexcamera.

Voordelen van de systeemcamera

1. Vernieuwing
De nieuwste systeemcamera’s zijn de spiegelreflexcamera’s aan het inhalen. Door nieuwe technologieën worden de systeemcamera’s sneller met afdrukken, scherpstellen en krijgen betere sensoren. Er wordt momenteel het meeste geïnnoveerd in de wereld van de systeemcamera’s. Zo zie je dat de systeemcamera met handige mogelijkheden komt zoals autofocus op onderwerpen zoals ogen en dieren.

2. Grootte
Systeemcamera’s zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Dit is een voordeel als je veel onderweg bent met je camera.

3. Snelheid
Een systeemcamera haalt vaak hogere snelheden, omdat er geen opklapbare spiegel in zit die dit proces vertraagd. Dit heeft nog een voordeel: de camera heeft bijna altijd een stille sluiter. Je kunt zo bijna geluidloos fotograferen. Dit is handig wanneer je niet wilt opvallen, bijvoorbeeld bij het fotograferen van dieren. Ook het scherpstellen gaat snel en gedetailleerd. De scherpstelpunten van een systeemcamera zitten tegenwoordig over bijna heel het scherm verdeeld.

4. Digitale zoeker
De meeste systeemcamera’s hebben een digitale zoeker. Er is altijd een digitaal beeld beschikbaar, waardoor je direct ziet hoe je foto wordt inclusief de toegepaste instellingen. Overbelichting heb je hiermee dus snel in de gaten. Je hoeft de camera dus niet op je scherm te beoordelen, maar dit kan dus direct door de zoeker. Zo mis je minder snel een onverwacht moment.

Nadelen van de systeemcamera

Zeker bij wat oudere modellen kan er soms vertraging zitten tussen het beeld dat je ziet en het digitale beeld wat je krijgt bij het nemen van je foto’s. Dit is vooral het geval bij bewegende beelden doordat sommige modellen gebruik maken van contrastdetectie. Wanneer je geen digitale zoeker hebt en alleen een Lcd-scherm, kan je ook minder nauwkeurig je beeld bepalen.

Hoewel de body’s een stuk lichter zijn dan bij de spiegelreflex, zijn de objectieven dat niet. Daarnaast zijn er een stuk minder objectieven beschikbaar, doordat de systeemcamera relatief nieuw is. Ook zijn de objectieven vaak een stuk duurder. Er zijn momenteel nog minder accessoires beschikbaar, maar de sector is volop in ontwikkeling.

Eigenschappen van de spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera maakt gebruik van een al oud principe. De spiegelconstructie stuurt het licht door het objectief naar de zoeker. Om een foto te maken klapt de spiegel omhoog en valt het licht in de sensor. De spiegelreflexcamera wordt ook wel een DSLR camera genoemd.

Voordelen van de spiegelreflexcamera

1. Het werkelijke beeld
Je ziet bij de spiegelreflexcamera het optische beeld door de zoeker: je ziet precies wat het objectief ziet. Je ziet dus de werkelijke kleuren, hebt het werkelijke dynamisch bereik en geen vertraging.

2. Lenzen en accessoires
Het grote en relatief goedkopere aanbod van objectieven en accessoires is een groot voordeel van de spiegelreflexcamera. Doordat er zo veel lenzen beschikbaar zijn, zijn er vaak ook goede tweedehands lezen. Het is zo goedkoper om te investeren in nieuwe objectieven. Ook de accuduur is een stuk krachtiger doordat er in de spiegelreflex meer ruimte voor is.

3. Grootte
Spiegelreflexcamera’s zijn vaak groter en zwaarder doordat er een spiegel in zit. Dit gewicht kan zorgen voor stabiliteit zodat je de camera beter stil kunt houden. Ook als je grote handen hebt kan dit makkelijker werken.

Nadelen van de spiegelreflexcamera

De grootte van de camera is voor sommige mensen juist een nadeel. Je loopt namelijk wel steeds te zeulen met die zware, grote camera. Het is net wat jij fijn in de hand vindt liggen. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in de systeem-camera. Deze camera lijkt dan ook de toekomst te hebben als de opvolger van de spiegelreflex. De spiegelreflex lijkt daarom ingehaald te worden op gebieden als snelheid, grootte en door innovaties zoals de digitale zoeker.

Aandachtspunten

Het nieuwste en duurste product op de markt is niet per se het product wat het beste bij jou past. Als beginner is de betaalbaarheid van de spiegelreflex en de objectieven vaak een belangrijk voordeel. Je kunt een lens vaak combineren met een nieuwe camera door het gebruik van adapters.

De sensorgrootte is bij beide camera’s goed ontwikkeld. De systeemcamera is er tegenwoordig zelf in fullframe, bijvoorbeeld de Nikon Z6 en Z7 of de Canon EOS R of RP, of de A7 series van Sony. Daarnaast zijn er verschillende camera’s met APS-C sensoren, zoals de Fujifilm X-H1 en de micro-four-thirds camera’s zoals de Panasonic Lumix G9. Lees in dit artikel meer over wat de sensormaat doet voor jouw foto’s.

Houd ook rekening met de accuduur van je camera. Als je regelmatig bezig bent met videowerk kan het frustrerend werken dat de kleinere accu’s van de systeemcamera nog niet altijd dezelfde capaciteit hebben als de accu van de spiegelreflex. Momenteel zijn de spiegelreflexcamera’s nog sneller met de autofocus. Door de vele innovaties die gedaan worden wordt dit verschil echter steeds kleiner. De systeemcamera’s zijn bezig met een inhaalslag. Belangrijk is dat je nadenkt over jouw manier van fotograferen. Kijk naar welke aspecten je belangrijk vindt op een camera en maak dan pas de keuze tussen een spiegelreflex of een systeemcamera.

Lees ook: Systeemcamera of spiegelreflex: de voor- en nadelen

Links door royfroma met een Nikon D750 (spiegelreflexcamera). Rechts door Ingemarije9955 met een Fujifilm XT-3 (systeemcamera).

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 tips voor interieur fotografie

Oproep: wat is jouw favoriete fotolocatie in IJsland?