in

Creatieve fotografie-ideeën: schrijven met objecten


3 november 2020, 07:14

Iedereen heeft het geleerd: fotograferen is schrijven met licht. Maar wat nu als we eens gaan schrijven met objecten en daar dan vervolgens een foto van maken? Gebruik bloemen, schelpen, satéprikkers of wat dan ook en leg jouw quote, tekst of lijfspreuk vast in een doordacht en overwogen beeld.

We hebben het allemaal weleens gedaan: schrijven met de vingers in het zand op het vlak gestreken strand, aangekleed met glinsterende schelpen om de tekst nog wat kracht bij te zetten. Wellicht heb je die foto nog steeds op de kast staan, als herinnering aan die geweldige dag. Dát principe van het fotograferen van een zelfgeschreven tekst trekken we nu door naar een volgende creatieve uitspatting.

Cijfers en letters

Heb je Scrabble thuis? Gebruik dan de letters uit het spel om een foto kracht bij te zetten. Een mooie creatie met herfstbladeren kan met de scrabblestenen van tekst worden voorzien.


Met een paar scrabblestenen kom je al een heel eind.

Carla, carla34.zoom.nl

Wil je een stapje verder? Gebruik dan eens de letters die geschikt zijn om koekjes mee te bakken. Het zijn voorgevormde letters, die zich normaal laten gebruiken om in deeg letters uit te snijden. Maar je kunt ze natuurlijk ook voor fotografiedoeleinden gebruiken! Vul ze met wat bevochtigd zand, blaas de rest van het zand eromheen weg en creëer je eigen tekst.


Letters voor het uitsnijden van deeg laten zich met allerlei materialen vullen.

Tom Reuvers

Objecten

De letters uit een spelletje Scrabble of de cijfers uit de doos met Rummikub geven leuke mogelijkheden. Zo ook die letters voor het uitsnijden van deeg. Maar nog mooier wordt het als je je letters zelf gaat maken. Gebruik bloemen. Satéprikkers. Knikkers. Of wat dan ook. Je kunt simpelweg alles gebruiken om de mooiste sierletters te maken. We geven je een paar tips ter inspiratie!

Bloemen
Leg bloemen weids op tafel en vorm een mooi woord. Fotografeer recht van boven, zodat de tekst goed leesbaar is.

Klei
Klei laat zich fantastisch vormen! Daarnaast is het ook nog eens verkrijgbaar in talloze kleuren. Door de diepte van de letters te laten variëren als je van bovenaf kijkt, kun je een soort driedimensionaal effect creëren.

Zand
In plaats van te schrijven in zand kun je ook schrijven mét zand! Gebruik een trechter en laat er zand doorheen stromen. Kies een mooie ondergrond, waar je letters goed in naar voren komen.

Schroeven, moeren en bouten
De verschillende lengtes maken het eenvoudig om te schrijven met ijzerwaren. Duik je schuur in en zoek schroeven, moeren en bouten bij elkaar.

Groot materiaal
Heb je de ruimte en heb je een drone? Dan is het uiterst gaaf om een grote tekst uit te leggen in je eigen tuin. Laat je drone opstijgen en fotografeer van grote hoogte. Misschien kun je zelfs zelf wel plaatsnemen in je tekst en vorm jij het puntje op de i.

Schrijven met objecten is niet moeilijk. Wees creatief en ga op zoek naar geschikte materialen. Schrijf en leef je uit!

Ook koffiebonen lenen zich prima om mee te schrijven. Het kopje voor de ‘O’ maakt het helemaal af.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Natuurfotografie voor beginners

Fotodokter: RAW naar DNG, kwaliteitverlies?