in

Review: Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH.


22 september 2019, 14:47

De laatste tijd staat Panasonic natuurlijk vooral in de schijnwerpers dankzij de fullframe-systeemcamera’s uit de S1-serie. Micro Four Thirds (MFT) blijft echter onveranderd belangrijk, getuige deze nieuwe zoom met extreem hoge lichtsterkte.

Nu de S1-reeks geïntroduceerd is, is het tijd voor wat nieuws op MFT-gebied. De DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH. is een ‘premiumobjectief’ dat Panasonic samen met de technici van Leica ontwikkeld heeft. Het bereik van 10 tot 25 mm – omgerekend naar fullframe 20 tot 50 mm – is erg flexibel en bruikbaar. Daarnaast heeft dit objectief een constante grootste diafragmaopening van F 1,7. Deze nieuwe Panasonic kan in zijn eentje een hele reeks lichtsterke vaste brandpunten (‘primes’) van omgerekend 20, 24, 28, 35 en 50 mm vervangen in je fototas. In dat opzicht is dit natuurlijk een erg interessante optie: een verfrissende combinatie van bereik, lichtsterkte en optische kwaliteit.

Ook voor filmers

Deze Panasonic is interessant voor zowel fotografen als filmers, want het diafragma kun je via een diafragmaring op het objectief traploos bedienen. Perfect voor subtiele overgangen dus. Het objectief is relatief groot, maar dat is geen verrassing gezien de ingewikkelde en lichtsterke optische constructie. De gebruikte materialen zijn van uitstekende kwaliteit en maken dat je met een hoogwaardig objectief op pad bent. Het ontwerp is sober, maar stijlvol. Door de omvang is dit objectief beter in balans met de ‘grotere’ body’s van Panasonic, zoals de GH5 of de G9. Schakelen van autofocus naar handmatig scherpstellen gaat via een ‘clutch’: je trekt de scherpstelring naar je toe en een scherpstelschaal verschijnt. Dit werkt fijn en intuïtief, waardoor je deze mogelijkheid in de praktijk ook vaker zult gebruiken.

Objectieven van Panasonic leveren vaak uitstekende optische prestaties, en deze 10-25 mm stelt in dat opzicht niet teleur. De beelden vallen op door een fraai karakter en een heldere en contrastrijke tekening. Scherp zijn de beelden zeker, en bovendien al vanaf volle lensopening. De achtergrondonscherpte is mooi zacht. De autofocus werkt snel en weet je onderwerp goed en nauwkeurig vast te grijpen. Handmatig stelt het objectief ook prettig scherp. De scherpstelring werkt soepel en heeft een fijne lange slag, waardoor subtiele en fraaie scherpteovergangen bij video mogelijk zijn.

Conclusie

Panasonic weet de gebruikers van MFT-camera’s opnieuw te boeien met een interessant objectief. Het zoombereik combineert veelgebruikte brandpuntsafstanden, en met lichtsterkte F 1,7 over het hele bereik is deze Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH. interessant voor fotografen én filmers. De prijs is fors, maar de optische kwaliteiten en veelzijdige mogelijkheden verklaren dat. Voor wie veel werkt met verschillende lichtsterke primes, kan deze Panasonic een reden zijn die losse objectieven in te ruilen voor dit totaalpakket van hoge kwaliteit.

Plus- en minpunten
Veelzijdig bereik
Optisch erg goed
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelPanasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH.
  Prijs€ 1.999,-
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Brandspuntafstand10-25 mm
  LichtsterkteF 1,7
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatFour Thirds
  BeschikbarevattingenMFT
  Gewicht/ Afmetingen objectief690 gram/128×87,6 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tip: gebruik een oude lens op je nieuwe camera

Fujifilm X-Pro 3 – Ouderwetse achterkant