in

Quickstart: slim schalen met Content-aware scale


16 september 2019, 08:00

Het formaat van een afbeelding wijzigen heeft vaak vervelende gevolgen. Als je van rechthoekig naar vierkant gaat, verlies je een deel van de inhoud. Andersom krijg je een uitgerekt effect. Tenzij je in Photoshop werkt met content-aware scale.

Voor en na


BADL

1 Gewoon schalen

Start Photoshop en open een foto met wat ruimte rondom het hoofdonderwerp. Ontgrendel de laag door te dubbelklikken op Achtergrondlaag in het lagenpaneel. Als je gebruikmaakt van de functie Bewerken, Transformatie, Schalen en je versleept de rechterzijde naar binnen of buiten, laat je de foto respectievelijk inkrimpen of uitrekken. Dat geeft een lelijk en onnatuurlijk resultaat. Gebruik de Esc-knop om terug te keren naar het originele formaat. Je kunt de afbeelding ook bijsnijden tot een vierkant formaat, maar dan verlies je natuurlijk een deel van de inhoud.

1. De transformatiefunctie schalen geeft een onrealistisch resultaat.

2 Inkrimpen

Photoshop heeft de slimme functie content-aware scale of schalen met behoud van inhoud in het leven geroepen. Hiervoor ga je naar Bewerken, Zo schalen dat inhoud behouden blijft. Als je de rechterkant nu fors naar links verplaatst, merk je dat Photoshop de belangrijkste visuele informatie – in ons geval de vogel – ongewijzigd laat en alleen de minder belangrijke pixels schaalt. Staat er een persoon op je foto? Rechts bovenaan in de optiebalk kun je op de knop met het mannetje klikken om eventuele huidtinten te beschermen. Met de croptool kun je de foto achteraf bijsnijden.

2. De vogel krimpt niet, alleen de achtergrond wordt een beetje geplet.

3 Uitrekken

Content-aware scale werkt ook in de andere richting en dat is bijvoorbeeld handig als je een afbeelding in een langwerpig formaat nodig hebt. Een omslagfoto voor Facebook, bijvoorbeeld. Met Afbeelding, Canvasgrootte maak je het canvas ruimer. Voeg bijvoorbeeld 10 cm toe en bevestig met OK. Verplaats de foto vervolgens naar de linkerhoek en kies dan Bewerken, Zo schalen dat inhoud behouden blijft. Trek de rechterzijde nu uit naar rechts. De boterbloemen op de voorgrond worden ietwat uitgerekt, maar de vogel blijft perfect hetzelfde.

3. De boterbloemen op de voorgrond worden ietwat uitgerekt, maar de vogel blijft perfect hetzelfde.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Reflecties maken in Photoshop

Phase One XT – Lichte middenformaat