Scherptediepte
Als je scherpstelt op het onderwerp, is de achtergrond vaak onscherp. Die beperkte scherptediepte is soms mooi (denk aan een portretje met een vage achtergrond), maar bij macro- en close-upfotografie is de scherptediepte zó gering dat zelfs het onderwerp al niet meer van voor tot achter scherp is. Een hogere diafragmawaarde vergroot de scherptediepte, maar zelfs de hoogste waarde is vaak niet genoeg. In zo’n geval kan Photoshop te hulp schieten via een zogenaamde ‘focus stack’. Dat werkt als volgt. Je zet de camera op statief en maakt een serie foto’s waarbij je de scherpstelling steeds een beetje verlegt, van scherpgesteld op het voorste punt tot op het achterste punt. In Photoshop stapelen we die foto’s als lagen op elkaar en halen dan uit iedere laag de scherpe stukken. Zo wordt het hele onderwerp van voor tot achter scherp. Begin dus met zo’n serie foto’s te maken. Je moet wel een camera hebben waarmee je handmatig kunt scherpstellen, en als je dit buiten doet, moet het windstil zijn.
Foto’s stapelen
Nu gaan we de foto’s in Photoshop samenvoegen tot één bestand, met iedere foto in een aparte laag. Photoshop heeft daar een automatische routine voor, die je vindt onder Bestand, Scripts, Bestanden laden naar stapel. Klik op Bladeren om de bestanden te laden. Je zou misschien denken dat je de optie Proberen om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen niet nodig hebt, omdat je vanaf statief werkte. Niets is echter minder waar. Als je bij macrofotografie de scherpstelling verlegt, zie je ook de grootte van het beeld iets veranderen. Bij automatisch uitlijnen doet Photoshop daarom meer dan alleen de foto’s netjes boven elkaar zetten. De foto’s worden ook zo vervormd dat het effect van de verschillen in grootte wordt gecorrigeerd.
Automatisch overvloeien
Selecteer alle lagen in het lagenpaneel en kies Bewerken, Lagen automatisch overvloeien. Je krijgt nu een klein dialoogvenster te zien, waarin je Afbeeldingen stapelen en Naadloze tinten en kleuren moet aanklikken. Vervolgens laat je Photoshop zijn werk doen en de ‘focus stack’ maken. Photoshop maakt voor iedere laag een masker aan, en probeert per laag alleen de scherpe delen zichtbaar te maken. Hoewel dit meestal meteen al een verrassend goed resultaat geeft, moet je bijna altijd nog wel kleine stukjes bijwerken om er echt een perfect geheel van te maken. Je kunt dit doen door de individuele maskers bij te werken, maar meestal is het gemakkelijker om alles samen te voegen met Laag, Eén laag maken en dan die imperfecties met het Kloonstempel aan te pakken.
Video
Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.