in

Phase One XT – Lichte middenformaat


16 september 2019, 11:45

Met het XT-systeem heeft Phase One een middenformaat reiscamera gepresenteerd. Een compact en slim systeem, maar wel met een tamelijk pittig prijskaartje. Voor de liefhebbers en de zeer serieuze beroeps.

De nieuwe PhaseOne XT is een modulair opgebouwde camera die bestaat uit een lichtmetalen behuizing waar naar wens achterwanden en objectieven opgezet kunnen worden. Een echte bouwdoos, maar wel een hele dure bouwdoos die volgens Phase One maximale beeldkwaliteit levert voor professionele reisfotografen die niet met een klassieke middenformaatcamera willen zeulen.

Camerabody

De lichtgewicht camerabody fungeert als een adapter tussen lens en achterwand. De XT body heeft een ontspanknop, een serie elektronische contacten en een Cambo WDS-bajonet, waardoor je er drie verschillende Rodenstock objectieven op kunt gebruiken. Aan de achterkant klik je een IQ4 digitale achterwand en klaar ben je. Met behulp van twee rolwieltjes kun je 12mm shift toepassen in twee richtingen, waarmee perspectiefcorrectie en panorama’s met extreem hoge resolutie mogelijk worden.

500.000 opnamen

De beschikbare Rodenstock objectieven hebben allemaal een ingebouwde sluiter met tijden van 60 tot 1/1000 sec. en carbonfiber sluiterbladen die 500.000 opnamen mee kunnen volgens Phase One.
Het moge duidelijk zijn gezien de specificaties dat niet elk Zoomer een camera als deze zal kunnen betalen, maar het geeft wel een interessant inkijkje in de ontwikkelingen op het gebied van middenformaat. Ondanks voorspellingen uit het verleden is die tak van foto-apparatuur nog lang niet dood!

Prijzen en beschikbaarheid

De Phase One XT is leverbaar via geselecterde dealers. De prijs in US dollars is $ 56.990,-. De Euro-prijs is nog niet bekend.
www.phaseone.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: slim schalen met Content-aware scale

Beginnen met trouwfotografie: contact met het bruidspaar