in

Beginnen met trouwfotografie: contact met het bruidspaar


17 september 2019, 11:37

Het eerste contact zal meestal van het bruidspaar naar jou zijn. Ze zien je fotografie zitten en willen een eerste kennismaking. Dat is je kans om een goede eerste indruk te maken. Het is zaak dit eerste contact professioneel te laten verlopen. Hoe je dit het beste kan aanpakken, leggen we je uit!

Het kan zijn dat het bruidspaar je een mail stuurt met de vraag om een afspraak te kunnen maken. Een mail terugsturen is dan geen goed idee. Het gaat hier namelijk niet om een routinematige zakelijke afspraak, maar om de dag van hun leven. Stel je emphatisch op en ga mee in die beleving. Zoek daarom zo snel mogelijk telefonisch contact, waarbij je op een ontspannen manier uitlegt hoe de gang van zaken is, en stel direct voor een persoonlijke afspraak te maken, gewoon even voor het gevoel. Als je elkaar persoonlijk ziet, kunnen beide partijen direct zien of ze bij elkaar passen. Hiermee creëer je een gunfactor, die misschien nog belangrijker is dan het afleveren van goed werk.

Zoomzoemjeroen13

Kennismaking

Op de eerste afspraak zorg je dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Dit is vaak het enige moment dat je het bruidspaar ziet voor de grote dag, en dus moet je alle belangrijke zaken systematisch behandelen. Elke bruidsfotograaf investeert in het voorbereiden van zo’n eerste gesprek. De een doet dat door een checklist te maken, de ander door zich te verdiepen in het stel dat gaat trouwen. Beide is nog beter natuurlijk. Het gesprek valt of staat met de voorbereiding. Als je net daarvoor van de tandarts komt en vergeten bent je portfoliomap mee te nemen, komt dat knullig en onprofessioneel over.

Voor de huwelijksfotograaf is het kennismakingsgesprek een van de drie contactmomenten met het bruidspaar, naast de dag zelf en het afleveren van het eindresultaat. Pluis alle aspecten van zo’n gesprek goed uit. Je zult een dergelijk gesprek hopelijk honderden keren voeren, dus het op poten zetten is een goede investering.

Wensen in kaart brengen

Allereerst tast je af wat de wensen zijn van het bruidspaar. Hebben ze al werk van je gezien, willen ze iets dergelijks, of hebben ze hun eigen wensen en voorbeelden van internet. Bespreek alle verwachtingen, bevestig ze waar mogelijk en temper ze waar nodig. Het is zaak alle mogelijkheden en onmogelijkheden van je aanwezigheid op de dag af te kaderen. Blijf daarvoor dicht bij jezelf.

Vind je het avondfeest afschuwelijk om te doen? Geef dan duidelijk aan dat je dit deel van de dag niet wil fotograferen. Het paar kan dan kiezen om toch een andere fotograaf te kiezen, maar meestal gaat het om de stijl van fotograferen, in combinatie met jou als persoon. Wel is het goed om altijd alternatieven te beiden. Zo zou je kunnen opperen om een WhatsApp groep aan te maken voor iedereen op de bruiloft, waarop ze foto’s kunnen delen. Het handige is dat het bruidspaar ze dan ook zelf gelijk heeft. Op die manier verzamelen ze een authentieke verzameling snapshots, die misschien nog wel leuker is om te hebben dan een officiële reportage van het feest.


Sylkafotografie

Duur van je aanwezigheid

Verder kaart je altijd je tijd af waarbinnen je aanwezig bent. Dit is belangrijk om in alle rust te doen, omdat het op de dag zelf meestal hectisch is en je dan niet kunt gaan discussiëren over tijd een geld. De meeste fotografen werken met pakketten.

Bijvoorbeeld:

voorbereiding bruid (10.00-11.00)
ceremonie (12.00-13.00)
portretserie (13.00-15.00)
receptie (15.00-17.00)

Het is dan voor iedereen duidelijk dat je er van 10.00 tot 17.00 bent. Natuurlijk kijk je niet zo nauw en zul je altijd ruim voor tien op locatie zijn, en ruim over vijf stoppen met je werk. Over deliveren zorgt voor goodwill. Maar als de vraag komt of je toch niet tot 19.30 kunt blijven gedurende de dag, zorg dan dat je dit afgekaderd hebt. Het best kun je dit doen door een clausule in je offerte op te nemen, waarin staat dat alle extra uren op nacalculatie doorberekend worden. Het liefst met een tarief per uur erbij, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Als antwoord op de vraag om langer te blijven zeg je dan ja, met een verwijzing naar de clausule.

Vergeet vervolgens niet iemand te regelen die de kinderen dan van de opvang haalt.

SanderKristiaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Phase One XT – Lichte middenformaat

Bepaal de perfecte uitsnede en standpunt voor een portret