in

5 tips voor de beginnende trouwfotograaf


5 juni 2019, 10:39

Trouwfotografie is de meest laagdrempelig vorm van fotografie om in te stromen. Er gaat altijd wel iemand trouwen die gehoord heeft, dat jij ook fotograaf wil worden. Daarom word je snel gevraagd een reportage te maken. Veel beginnende fotografen gaan snel op zo’n uitnodiging in. We geven je 5 tips om te beginnen met trouwfotografie!

Eigen portfolio/website

Als trouwfotograaf heb je een plek nodig waar aanstaande bruidsparen je werk kunnen bekijken. In de praktijk heb je hiervoor een eigen website met voorbeelden nodig. Dat is natuurlijk een beetje een kip en ei verhaal. Als je begint heb je weinig foto’s die op je website zouden kunnen staan, tegelijkertijd moet de site wel direct vol staan met aansprekende beelden. Je kunt dit op verschillende manieren oplossen. Je zou een paar workshops trouwfotografie kunnen volgen. Hierin zit meestal een shoot met een bruidspaar, en die foto’s zou je dan direct kunnen plaatsen op je eigen website. Een andere, duurdere optie is het inhuren van een bruidspaar, modellen dus. Dat kost je al snel een paar honderd euro. Je kunt ook een oproepje doen aan bruidsparen die wel een paar uurtjes willen poseren in hun bruidskledij in ruil voor een paar mooie prints. Nog beter is het natuurlijk om mee te lopen met een trouwfotograaf, waardoor je van alles kunt mee schieten zonder echte verantwoordelijkheid. Op die manier vult de site zich al snel en krijgen aanstaande bruidsparen een beter beeld van je stijl. In het begin moet je creatief zijn.

Jern

Maar je kunt ook op andere manieren werven. Social media is een goed en vooral goedkoop kanaal. Post daar foto’s van je bruidsreportages en je zult vanzelf andere paren bereiken. Natuurlijk moet je het wel een beetje aantrekkelijk maken om je kanaal te bekijken. Plaats daarom ook regelmatig achter de schermen beelden van jou aan het werk, of als er iets grappigs gebeurt op zo’n dag. Ook kun je de reactie van het bruidspaar op het afgeleverde album erop zetten, of die delen als ze er zelf iets over zeggen op hun eigen account. Op die manier blijf je interessant en in the picture.

Klanten werven en netwerken

Het grote nadeel van een huwelijksfotograaf is dat je klanten niet terugkomen voor een nieuwe opdracht. Althans, meestal niet. Je zult dus meer dan gemiddeld acquisitie moeten plegen om telkens weer nieuwe bruidsparen voor je te winnen. Als je in een jaar 40 of 50 bruidsreportages wilt doen, moet je al die 50 bruidsparen zien te vinden. Dat is heel wat anders dan in bijvoorbeeld de zakelijke portretfotografie. Daar heb je meestal een relatie met een aantal klanten, die door het jaar heen een aantal klussen bij je neerleggen. Zo werkt het niet in de huwelijksmarkt. De beste reclame is natuurlijk mond op mond reclame, via andere bruidsparen dus. Zij zijn je beste ambassadeurs als je tevreden zijn over je werk. Als er iemand uit de vriendengroep gaat trouwen, zal je naam al snel genoemd worden. In het beste geval ga je zo het hele netwerk van het eerste bruidspaar af, en verspreid je werk zich als een olievlek door de vriendenkring.

Een eigen stijl

Natuurlijk wil je herkenbaar zijn als bruidsfotograaf. De beelden die je maakt moeten direct aan jou te linken zijn, en niet aan je collega twee straten verder. Bedenk goed hoe je jezelf in de markt gaat zetten als trouwfotograaf. Het is goed als mensen je kunnen herkennen aan je eigen stijl. Een stijl is een combinatie van verschillende technische elementen. Een aantal van die elementen zijn:

· Kleurgebruik
· Scherptediepte
· Flitsergebruik
· Aparte standpunten
· Natuurlijk lichtgebruik
· Afwijkende brandpunten

Sanderkristiaan

Ook kun je je onderscheiden door speciale technieken toe te passen in een bruidsalbum. Je kunt Panorama’s opnemen, spelen met de papierkwaliteit van je album, dubbelopnames maken. Ook kun je in Photoshop montages maken. Dit soort toevoegingen valt of staat met goede voorbereiding. Bedenk heel goed wat je wilt, en wat je daar voor nodig hebt. Op de huwelijksdag zelf is uitproberen en fröbelen er niet bij. Spendeer voor je eerste reportage geruime tijd aan het uitvinden van een paar van die beeldrecepten. Gaandeweg komen er vanzelf meer bij, en vallen er ook weer wat af.

Inspiratie opdoen

Een goede huwelijksreportage valt of staat met een doordacht concept. De dag zelf is de uitvoering, maar elke huwelijksfotograaf bedenkt van tevoren al welke foto’s hij wil maken, hoe de compositie eruit gaat zien en hoe het paar moet gaan staan. Om nieuwe ideeën op te doen voor poses en composities, bestudeer je het werk van andere fotografen (bijvoorbeeld op Youtube). Je ziet shots langskomen waar je zelf nooit opgekomen was. Je kunt een aantal voorbeelden uitprinten of op je smartphone zetten. Zeker bij een traditionele (geposeerde) reportage is het prettig om wat voorbeelden achter de hand te hebben voor als je het even niet meer weet. Je kunt er het bruidspaar ook bepaalde poses mee uitleggen.

Op sites als Pinterest is ook een schat aan voorbeeldfoto’s te vinden. Het mooie daaraan is dat je het online als contatcsheets kunt opslaan, in specifieke mapjes. Je hebt altijd al je inspiratie bij elkaar staan. En je kunt zowel thuis op de computer als op je smartphone je verzamelingen bekijken. Het mooie aan Pinterest is dat er veel meer op staat dan foto’s. Typ maar eens wedding Photography checklist in. Je vindt er tientallen om uit te kiezen. Maar ook hele artikelen staan erop, bijvoorbeeld met als onderwerp: 18 foto’s van de bruidegom en zijn vrienden die je zeker moet hebben, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Meelopen met een professional

De ultieme manier om ervaring op te doen is als second of third shooter bij een fotograaf. Er zitten voor iedereen voordelen aan. De fotograaf heeft extra hulp, het bruidspaar extra foto’s en jij maakt beelden voor je portfolio. Zorg er wel altijd voor dat je een beetje bescheiden werkt. Loop de fotograaf niet in de weg, sta niet in zijn beeld en ga niet als een dolle te keer om maar zoveel mogelijk beelden te hebben.


Saskya

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die belangrijke dag en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het voorbereiden van de bruiloft als fotograaf

  • De momenten op een bruiloft die je vast moet hebben gelegd

  • Welke workflow je moet aanhouden om alle bestanden goed te bewaren

  • Alle verschillende manieren om je eindresultaten aan het bruidspaar te tonen

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm X-T30 – Een fraaie APS-C

7 verborgen mogelijkheden in Photoshop