in

Fujifilm X-T30 – Een fraaie APS-C


4 juni 2019, 19:25

Nog niet zo lang geleden kwam Fujifilm met de X-T3. Nu introduceert het merk al het kleine broertje van die camera: de X-T30. Op papier lijken beide camera’s heel erg op elkaar. Is de X-T30 in de praktijk ook echt een mini-X-T3?

De X-T30 verhoudt zich tegenover de X-T3 zoals de X-T20 tegenover de X-T2: de versie met de ‘0’ is het kleine broertje of zusje van de camera met het enkele cijfer. Dat betekent overigens niet dat de X-T30 per definitie de mindere camera is. In beide camera’s zit bijvoorbeeld dezelfde sensor. Dat is een fraaie Back-Side Illuminated X-Trans-sensor van aps-c-formaat met 26 megapixels. Ook vind je in de X-T30 dezelfde processor als in de X-T3, zodat ze feitelijk zijn voorzien van hetzelfde ‘hart’. Dat betekent dat de X-T30 uitgerust is met state-of-the-art-techniek.

Fujifilm gaat nog een stapje verder en rust de X-T30 uit met een ultramodern autofocussysteem, dat zelfs geavanceerder is dan het systeem in diens grote broer.

Dit duurt overigens niet lang, want ook de X-T3 profiteert binnenkort van deze ontwikkeling dankzij een firmware-update. Voor de 4K-liefhebber is deze X-T30 overigens wel een stukje minder begeerlijk dan de X-T3, want de X-T30 houdt het voor gezien bij 4K met 30p, terwijl de X-T3 filmt in 4K/60p. Die camera biedt dus meer voor de serieuze filmer, maar de X-T30 hoeft zich allesbehalve te schamen.

Indrukwekkende beeldkwaliteit

De kwaliteit van de sensor-processorcombinatie blijkt uit de beelden die uit deze X-T30 rollen. De beeldkwaliteit is ronduit indrukwekkend, niet alleen voor deze prijs, maar ook als zodanig. De beelden zijn scherp, bijzonder fraai van karakter en bieden veel mogelijkheden als het gaat om het ophelderen van schaduwen en het dimmen van hoge lichten. Ook de sensorresolutie is voor verreweg de meeste fotografen ruim voldoende.

Uiteraard is de X-T30 een stuk compacter dan de X-T3. Het is een kwestie van smaak en ervaring of dat je bevalt. De compactere maten gaan gepaard met een lager gewicht, zodat je de camera moeiteloos overal mee naartoe kunt nemen. Hij mag dan klein van formaat zijn, de bouwkwaliteit ligt op een hoog niveau.

Ook qua ergonomie is deze X-T30 een rasechte Fujifilm, dus een camera die intuïtief en snel te bedienen is via de klassieke wieltjes of het erg responsieve scherm. Scherpstellen gaat ontzettend snel. Het systeem zit er niet vaak naast, wat een groot voordeel is voor een snelle camera die maximaal 30 beelden per seconde kan halen.

Conclusie

Fujifilm zet met deze X-T30 een indrukwekkende camera neer. De maten zijn compact, maar de techniek is erg krachtig en de beeldkwaliteit overtuigend. De X-T30 is daarmee in allerlei opzichten een directe concurrent voor de grotere en duurdere X-T3.

Plus- en minpunten
Compact en licht
Uitstekende beeldkwaliteit
Plaatsing joystick

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelFujifilm X-T30
  Prijs€ 949,- (body)
  LeverancierFujifilm Nederland, www.fujifilm.eu/nl
  SensorBSI X-Trans-cmos-sensor, 26,1 megapixel, aps-c
  Resolutie6240×4160
  Videoresolutie4096×2160
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 (uitbreidbaar)
  Burstrate30 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD
  Soort lenzenFujifilm X
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body383 gram/118,4×82,2×46,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd Portret en win een Panasonic Lumix DMC-LX15 compactcamera

5 tips voor de beginnende trouwfotograaf