in

Unieke functie Photoshop: verleng je foto met inhoud behouden


25 augustus 2019, 07:00

Tegenwoordig kun je toveren met Photoshop, want een stuk aan je foto plakken wat er eerder nog niet was, is een normale zaak geworden. Dit doe je met de Content Aware (inhoud behouden) functie en we leggen je deze goocheltruc uit met een voorbeeld!

Voor en Na


Originele foto: chrizzie1979

1 Inhoud behouden

Terwijl je tijdens de opname steeds de beste compositie probeert vast te leggen, kom je in de nabewerking vaak op ideeën. Fotografie is immers ook de kunst van het weglaten. Door bepaalde delen weg te snijden krijg je plots een ander verhaal. Probeer in ieder geval steeds bij een zo hoog mogelijke resolutie uit te snijden en zorg dat je dit telkens aan het begin van de nabewerking doet. Met de nieuwe functie Uitsnijden met behoud van inhoud (Content Aware Crop) kun je buiten de grenzen van de bestaande foto snijden. De lege vlakken zal Photoshop zelfstandig opvullen met logische inhoud. Open de foto en druk op de C-toets (van Crop) of klik op het gereedschap Uitsnijden. Vervolgens vink je in de optiebalk twee functies aan: Uitgesneden pixels verwijderen en Inhoud behouden.


1. Vink de twee opties in de optiebalk aan.

2 Buiten beeld slepen

Wanneer je met het gereedschap Uitsnijden op de afbeelding klikt, verschijnen er hulplijnen waarmee je de foto gemakkelijker volgens de regel van derden kunt positioneren. In de optiebalk kun je nog andere opties kiezen voor het gereedschap Uitsnijden: Raster, Diagonaal, Gulden snede. In dit voorbeeld willen we de verticale foto omzetten naar een horizontale compositie. Op die manier laten we meer van de omgeving zien en verhoogt het ruimtelijk effect. Daarom klik je op de rechterkant van uitsnederaster en dat sleep je verder naar rechts. De linkerkant sleep je naar links.


2. Sleep de Uitsnedeselectie breder dan de foto.

3 Roteren en invullen

Klik in de optiebalk op het V-teken om de ingreep te bevestigen of druk op de Enter-toets. Op dat moment verschijnt er een draaiend wieltje om aan te geven dat Photoshop nieuwe inhoud aan het berekenen is. Enkele seconden later zie je dat de lege ruimtes links en rechts netjes zijn gevuld met extra achtergrond. Photoshop heeft zich voor deze inhoud gebaseerd op de achtergrond van de foto. Wil je heel veel ruimte laten opvullen met deze truc, doe dit dan in twee stappen. Om die manier vermijd je dat er storende patronen verschijnen. Je kunt de functie Uitsnijden met inhoud behouden ook toepassen wanneer je een foto roteert met het gereedschap Uitsnijden, om te vermijden dat er in de hoeken lege vlakken ontstaan.


3. We zetten de horizon recht en laten de lege zones automatisch invullen.

De Content Aware Crop-functie komt vooral van pas, wanneer je achteraf je compositie wilt aanpassen. Meer over je compositie leer je in deze beginnerscursus.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Resultaten expertuitdaging: Tegenlicht

Wat is de bulb-stand en wat kun je ermee?