in

Naar buiten: zo fotografeer je portretten met natuurlijk licht

Naast dat buiten fotograferen heerlijk is, heb je enorm veel mogelijkheden om de prachtigste portretfoto’s te maken. Het licht, en daarmee de verlichting van je model, is in de buitenlucht wel sterk afhankelijk van de situatie.

Laat jouw foto’s opvallen tussen al die andere platen door een krachtige compositie. Je leert hier alles over in de Cursus Krachtige Composities.

Bij portretfotografie denken we al snel aan een studioportret met kunstlicht. Maar dat is natuurlijk geen verplicht nummer! Buiten heb je veel meer variatiemogelijkheden qua omgeving en achtergrond. Daarentegen moet je wel goed rekening houden met het aanwezige licht, want daarover heb je niet alle controle.

Naar buiten

Je begint natuurlijk met een model en een locatie die bij dat model past. Neem jouw model vooral mee naar een leuke plaats of stad, of zoek de vrije natuur op als je dat liever doet. Op een mooie stek aangekomen? Let allereerst op hoe het licht daar valt. Dat is belangrijk voor de plek waarop je de shoot gaat houden.

Let op het licht dat op je model valt, maar ook hoe dit licht zich verhoudt tot dat op de achtergrond.

Mirna Tiele (mirna_zoom)
Canon 6D · ISO 400 · F 2,5 · 1/320 SEC · 85 MM

De stand van de zon

De richting en de intensiteit van het licht buiten zijn afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden komt de zon veel hoger aan de hemel dan in de wintermaanden. In de zomer is het licht harder en komt het meer vanaf boven. Dit kan lelijke schaduwen in het gezicht geven als je mensen fotografeert en het levert grote contrasten op.

Op een bewolkte dag werkt de bewolking als een soort groot doek waar het licht doorheen moet, wat het licht veel zachter maakt. Er zijn dan ook nauwelijks schaduwen zichtbaar. Daar kun je goed gebruik van maken! In de winter komen dit soort bewolkte dagen vaker voor. Het licht komt midden op de dag dan ook wat meer vanaf de zijkant. Natuurlijk maakt de tijd van de dag eveneens veel verschil. Rond zonsopkomst en zonsondergang staat de zon laag en heb je zachter licht.

Model en achtergrond

Staat jouw model beschut in de schaduw, terwijl de zon op de gevels of de bossen op de achtergrond brandt? Dat geeft een groot contrast. Voorkom dat jouw model in een donkere schim verandert, bijvoorbeeld door met behulp van de belichtingscompensatie één of twee stops over te belichten. Zo komt het model goed belicht en herkenbaar op de foto. De achtergrond wordt nu wel extra licht. Als je die laat vervagen via een kleinere scherptediepte (groot diafragma, dus laag F-getal), gebruik je dat effect als sfeerelement en steekt jouw model extra goed af.

Andersom kan ook. Het model staat goed in het licht, terwijl het landschap of een straatje op de achtergrond minder licht vangt. Ditmaal belicht je korter, om te voorkomen dat het gezicht of een lichtgekleurd kledingstuk overbelicht raakt. De achtergrond wordt hierdoor nog donkerder. Ook nu trekt je model alle aandacht naar zich toe.

Je hoeft niet altijd de achtergrond in beeld te brengen, ook niet bij buitenportretten. Soms is een close-up veel sfeervoller.

Chris van den Bergh (marchristan)
Sony A7 III · ISO 100 · F 1,4 · 1/125 SEC · 85 MM

Uit de zon

Op een zonnige dag kun je het best proberen een schaduwplek op te zoeken voor je shoot. Voor een portretfoto is het volle zonlicht niet ideaal. Kijkt iemand tegen de zon in, dan moet hij of zij de ogen tot spleetjes knijpen om nog iets te kunnen zien. Ook ontstaan harde schaduwen bij de ogen en onder de neus en kin. In de schaduw openen de ogen van je model zich, zijn de pupillen groter en beter te zien, en dankzij het zachte schaduwlicht vallen eventuele oneffenheden in iemands gezicht eveneens minder op.

Het licht is mooi egaal, waarschijnlijk dus een bewolkt moment. Je kunt in de nabewerking een kleurzweem toevoegen voor een extra dromerige sfeer.

Lory van der Neut (bloempje76)
Canon 6D · ISO 400 · F 2,8 · 1/800 SEC · 70 MM

Sprankelende tegenlichtfoto’s

Je kunt het zonlicht ook in je voordeel gebruiken. Dit gaat vooral goed als de zon flink wat lager staat. Het zogenaamde gouden uur – dus de periode direct na zonsopkomst en pal voor zonsondergang – is hier perfect voor. In de winter staat de zon in ons land een flink stuk lager aan de hemel. Dus trek er vanaf het najaar vooral al wat eerder op uit om foto’s te maken. Het licht is dan aanzienlijk zachter en warmer dan in de zomermaanden.

Laat je dit lage licht vanaf achter je model komen, dan wordt hij of zij als het ware in een warme gloed verpakt en licht het haar prachtig op. Ook nu belicht je zodanig dat je model goed op de foto komt. De achtergrond kan dan ‘te licht’ worden.

Strijklicht

Laat het zonlicht ook eens vanuit een hoek op je model vallen. Zolang de zon niet hoog aan de hemel staat, ontstaat strijklicht. Eén zijde van je model vangt direct zonlicht, terwijl de andere zijde grotendeels in de schaduw blijft. Hiermee breng je contrast aan en ontstaat meer dieptewerking. Door op deze manier te spelen met licht en schaduw maak je een spannende foto om naar te kijken.

Het is belangrijk dat je model precies de juiste positie inneemt, maar ook dat jijzelf op de goede plek staat. Geef je model daarom continu aanwijzingen hoe hij of zij het lichaam of het hoofd moet draaien, en beweeg ondertussen ook zelf langs je model. Let hierbij op hoe de lichtval en de schaduwwerking verandert. Een minieme beweging van jou of je model kan een wereld van verschil geven!

Fotografeer je overdag bij aardig wat zon, plaats je model dan zo dat het gezicht zich in de schaduw bevindt zodat daar geen lichtvlekken ontstaan.

Jacqeline Uiterloo (jacquelineuiterloo)
Canon 5D III · ISO 250 · F 2 · 1/640 SEC · 85 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Krachtige Composities in Zoom Academy. Hierin leer je allerlei technieken die je kunnen helpen om een krachtige foto te schieten.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het gebruiken van een goede voorgrond
  • De lijnen die je in je compositie kunt gebruiken
  • Hoe je alle klassieke compositieregels toepast
  • Stap voor stap meer zicht krijgen op het samenstellen van composities onder verschillende omstandigheden

Bekijk hier de volledige Cursus Krachtige Composities.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Eizo ColorEdge CG2700S

Presets importeren in de cloud versie van Lightroom