in

Presets importeren in de cloud versie van Lightroom

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je presets in de cloudversie Adobe Lightroom kunt installeren. Lightroom synchroniseert de preset-collectie namelijk niet met Lightroom Classic en/of Photoshop.

Met presets bewerk jij je foto’s voortaan in een handomdraai. Zo ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. Wil je alles weten over het werken met Presets? Dat leer je in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets! 

We gaan ervan uit dat je een zip-bestand met presets op je computer hebt staan, of een uitgepakte map met een aantal presets die je wilt gaan installeren.

Versie van Lightroom

Bij de uitleg in dit artikel gebruiken we Adobe Photoshop Lightroom versie 5.3 (juni 2022) op een computer. In oudere maar vrij recente versies van Lightroom werkt het importeren en gebruiken van presets op vergelijkbare manier.

Adobe Photoshop Lightroom, zoals deze cloud-versie officieel genoemd wordt door Adobe, werkt met zowel xmp-bestanden als lrtemplate-bestanden.

Voorinstellingen in de interface

Open eerst een foto in de weergave Detail door erop te dubbelklikken in je overzicht met foto’s.

De voorinstellingen zitten eigenlijk wat verborgen in de interface van Lightroom. Om het venster met voorinstellingen tevoorschijn te halen, klik je eerst rechts in beeld op Bewerken: het bovenste pictogram van de verticale lijst. Klik vervolgens onder de kolomkop op de knop Voorinst. om nog een extra kolom te openen met de voorinstellingen.

Open een foto in de Detail-weergave en kies Bewerken / Voorsint. om het deelvenster met presets tevoorschijn te halen.

In deze kolom zie je drie tabbladen:

 • Aanbevolen: Lightroom analyseert je foto en stelt een aantal presets voor die goed bij je foto zouden kunnen passen.
 • Premium: dit bevat een lijst met presets die Adobe al voor je heeft klaargezet. Blader gerust eens door het aanbod om te kijken of er een bepaalde instelling mooi bij je foto past.
 • Van u: hier staan een aantal basis-presets én komen jouw eigen gemaakte én geïmporteerde presets terecht.

Wij werken nu verder in het laatste tabblad: Van u.

Lightroom stelt een aantal presets voor op basis van een analyse van jouw foto.

Presets inladen

Nu kunnen we de presets gaan importeren.

 • Zorg dat je een foto in Detail-weergave geopend hebt.
 • Open de kolom met voorinstellingen zoals we net uitgelegd hebben (via Bewerken / Voorinst. / Van u).
 • Klik op de drie puntjes helemaal rechtsboven binnen de kolom Voorinst..
 • Kies vervolgens uit het menu voor de optie Voorinstellingen importeren.

Klik op de puntjes en kies Voorinstellingen importeren.
 • Blader nu op je computer naar de map met je presets. Selecteer de zip-map om in één keer alle presets te importeren. Of je selecteert los de presets die jij wilt installeren. Dat laatste kan door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je meerdere bestanden aanklikt. Klik op Importeren.

Kies de presets die je wilt importeren.
 • Lightroom gaat voor je aan de slag, en de presets verschijnen in de kolom Van u.
 • Er kunnen nu twee dingen gebeurd zijn: de presets zijn ofwel toegevoegd aan de lijst met Gebruikersvoorinstellingen. Ofwel ze zijn in een aparte map met een eigen naam terechtgekomen. Dit is afhankelijk van hoe de presets zijn gemaakt door degene die ze geëxporteerd heeft.
 • Staan de presets nu in de map Gebruikersvoorinstellingen maar wil je ze (overzichtelijker!) in een eigen map hebben staan? Klik dan met de rechtermuisknop op de preset, kies Verplaatsen naar groep en selecteer de gewenste groep of maak een nieuwe groep aan.

Verplaats de presets eventueel naar een eigen map als ze bij de Gebruikersvoorinstellingen geplaatst worden.
 • Staan de presets in een aparte map, dan kun je die map hernoemen via een klik op de rechtermuisknop en dan kiezen voor Groep hernoemen.
 • De voorinstellingen staan nu klaar om te gebruiken.

Zoom Academy

Met presets ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets leer je hier alles over!

Je leert zoal:

 • Wat je eigenlijk allemaal met presets kunt
 • Het supersnel aanpassen van meerdere foto’s tegelijk
 • Het importeren van bestaande presets
 • Alles uit je fotobewerking workflow te halen!

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je hoe je presets downloadt, importeert en gebruikt, maar ook hoe je ze zelf maakt! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Naar buiten: zo fotografeer je portretten met natuurlijk licht

Fotograferen met zonlicht: mooie volle kleuren of toch juist zwart-wit?