in

Landschapsfotografie: de basisregels



18 januari 2019, 16:26

Of je nu een gevorderd landschapsfotograaf bent of nog beginnend, de basis is voor iedereen hetzelfde. Iedereen kan een mooi landschap op de foto zetten, maar in de beste foto’s zit flink wat voorbereiding en denkwerk. Hoe maak je nu een spannende landschapsfoto? We geven je een aantal basisregels waar jij mee aan de slag kunt!

Voorbereiding is het halve werk

Achter de perfecte landschapsfoto zit vaak veel voorbereiding. Door inspiratie op te doen en foto’s te bekijken, ontdek je vaak de mooiste locaties; ook dicht bij huis. Zorg dat je de locatie van tevoren al hebt opgezocht, weet waar de leukste paden lopen en waar de mooiste spots in het gebied liggen. Deze plekken kun je ook vinden in wandel- of fietsboekjes of door de locatie in Google Earth op te zoeken. Een goede voorbereiding zit ook in je apparatuur. Het kiezen van een juist objectief valt hier bijvoorbeeld onder. Veel landschapsfotografen maken gebruik van een groothoekobjectief, zodat ze de hele omgeving kunnen vangen. Het is uiteraard geen must om deze objectieven te gebruiken om een mooie landschapsfoto te maken. Neem ook een statief mee, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je camera. Een statief zorgt voor stabiliteit wat essentieel is voor het maken van een gedetailleerde landschapsfoto. Zorg dat je batterij opgeladen is, je geheugenkaartjes leeg zijn en je bent klaar om te gaan!


canipel

Compositie

De perfecte locatie is nog geen garantie voor een perfecte foto. Een basisregel om aan vast te houden bij landschapsfotografie is de Regel van Derden. Deze regel helpt je bij de compositie van je foto en het verleggen van je focus. Verdeel je beeld in gedachte in negen vlakken door twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. De regel houdt in dat je de horizon óf op 1/3 van je beeld legt, zodat de focus op het landschap, óf op 2/3 van je beeld, zodat de focus op de lucht ligt. Plaats een onderwerp in de buurt van een kruispunt van twee lijnen om zo een interessant beeld te creëren. Wil je meer weten over de Regel van Derden? Lees het in dit artikel.


jlinnenkamp

Een ander aandachtspunt is de kijkrichting. Het onderwerp in je foto moet altijd genoeg ruimte krijgen in de richting waar het naartoe beweegt. Het kan anders lijken alsof het onderwerp tegen de rand aan kijkt of beweegt. Een andere mogelijkheid om meer diepte te krijgen in je foto is door te zoeken naar lijnen. Naast de lijnen van de Regel van Derden zijn er ook invoerende lijnen. Deze lijnen bepalen de kijkrichting en sturen de aandacht van de kijker. Wanneer een lijn van onderuit de foto naar het midden loopt is dit een invoerende lijn.

Het standpunt is een andere belangrijke factor die je foto kan maken of breken. Je kunt een foto spannender maken door op een verhoging te gaan staan of door je knieën te zakken. Het beeld ziet er dan net wat anders uit. Wees daarom voorbereid en neem een vuilniszak of een kleedje mee zodat je altijd op de grond kunt gaan liggen. Er zijn verschillende perspectieven waardoor je dezelfde locatie op een originele manier kunt vastleggen.


Jaap93

Instellingen

Neem bij het fotograferen van een landschap de tijd om te kijken naar je instellingen. In de meeste gevallen staat het landschap stil, waardoor je alle tijd hebt om je camera optimaal in te stellen. Een statief zorgt ervoor dat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Je wilt vaak zo veel mogelijk scherpte hebben in je foto, omdat je veel details wilt kunnen zien in het landschap. Fotografen werken daarom vaak met hoge diafragmagetallen. Een groot F-getal, zoals F14, geeft veel scherptediepte. Stel scherp op een detail of onderwerp in je foto. Bekijk de foto op een groot scherm om te controleren of de opname voldoende scherp is. Verder is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden: op 100 of 200. Hierdoor heb je weinig tot geen ruis in je foto. De sluitertijd is erg belangrijk en is afhankelijk van wat je als resultaat wil. Als je gebruik maakt van een lange sluitertijd (bijvoorbeeld vijf seconden) krijg je een gladgetrokken effect: water wordt vlak, de lucht vervaagd en kleuren worden versterkt. Met een korte sluitertijd bevries je het beeld en fotografeer je de werkelijke situatie.


RickKloekke

Timing en kleuren

Soms is het nodig om op verschillende momenten terug te komen op je locatie. De verschillende seizoenen geven je een nieuw beeld met felle of juist warme kleuren. Als je niet kunt wachten tot de seizoenen zich afwisselen, kun je ook spelen met timing. ’s Ochtends vroeg kan het mistig zijn en wanneer de zon ondergaat geven de laatste zonnestralen een mooie gloed over het landschap. Het is belangrijk om geduldig te zijn wanneer je gaat voor de perfecte landschapsfoto. Ook tonen spelen hierbij een belangrijke rol; onderwerpen waar lichte tonen op vallen zijn aantrekkelijk. Je kunt bijvoorbeeld wachten tot het zonlicht op het onderwerp in je foto valt om deze extra te benadrukken.

Uiteraard zijn dit maar een aantal richtlijnen waar je je niet altijd aan kan én hoeft te houden. Wees vooral creatief en gebruik jouw eigen fotografische inzichten om tot een mooi resultaat te komen!

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy


gooifotograaf

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De maansverduistering fotograferen – Zo doe je dat!

6 vrolijke dierenfoto’s van Zoom.nl om Blue Monday door te komen