11 november 2020, 11:36
Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een minimalistische landschapsfoto!” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!
Ga voor eenvoud en minimalisme
De kern van deze nieuwe thuisopdracht is de eenvoud en het minimalisme van een landschap. Tijdens de uitzending werd benadrukt dat de foto een gevoel van eenzaamheid en desolaatheid moet uitstralen, en dat de foto je moet raken. De truc van deze week is dan ook dat je een landschapsfoto maakt met een onderwerp, en deze zo minimalistisch mogelijk in beeld brengt. De kunst van het weglaten, en zorgen voor een foto met veel negatieve ruimte staat deze week centraal.
Foto: fotograaf19
Kies een sterke compositie
Als je je onderwerp hebt gekozen voor de minimalistische landschapsfoto is het nog belangrijk hier een goede compositie voor te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een enkele boom isoleren, met daarbij veel negatieve ruimte in de foto om je onderwerp heen. Maak het onderwerp dus niet beeldvullend, maar plaats het in de rustige omgeving voor een minimalistisch beeld.
Het standpunt is een ook factor die je foto kan maken of breken. Je kunt een foto spannender maken door op een verhoging te gaan staan of door je knieƫn te zakken. Het beeld ziet er dan net wat anders uit. Om het onderwerp goed te isoleren van de omgeving kun je ervoor zorgen de voorgrond en achtergrond onscherp in beeld te brengen. Ga hiervoor parallel en op dezelfde hoogte zitten als je onderwerp, en laat de scherpte alleen vallen op het onderwerp. Wees daarom voorbereid en neem een vuilniszak of een kleedje mee zodat je altijd op de grond kunt gaan liggen. Er zijn verschillende perspectieven waardoor je dezelfde locatie op een originele manier kunt vastleggen.
Foto: MRCLKRDK
Instellingen
Neem bij het fotograferen van een landschap de tijd om te kijken naar je instellingen. In de meeste gevallen staat het landschap stil, waardoor je alle tijd hebt om je camera optimaal in te stellen. Een statief zorgt ervoor dat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Je wilt vaak zo veel mogelijk scherpte hebben in je foto, omdat je veel details wilt kunnen zien in het landschap. Fotografen werken daarom vaak met hoge diafragmagetallen. Een groot F-getal, zoals F14, geeft veel scherptediepte. Stel scherp op een detail of onderwerp in je foto. Bekijk de foto op een groot scherm om te controleren of de opname voldoende scherp is. Verder is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden: op 100 of 200. Hierdoor heb je weinig tot geen ruis in je foto. De sluitertijd is erg belangrijk en is afhankelijk van wat je als resultaat wil. Als je gebruik maakt van een lange sluitertijd (bijvoorbeeld vijf seconden) krijg je een gladgetrokken effect: water wordt vlak, de lucht vervaagd en kleuren worden versterkt. Met een korte sluitertijd bevries je het beeld en fotografeer je de werkelijke situatie.
Foto: StefanGrit
Timing en kleuren
Soms is het nodig om op verschillende momenten terug te komen op je locatie. ’s Ochtends vroeg kan het mistig zijn en wanneer de zon ondergaat geven de laatste zonnestralen een mooie gloed over het landschap. Het is belangrijk om geduldig te zijn wanneer je gaat voor de perfecte landschapsfoto. Ook tonen spelen hierbij een belangrijke rol; onderwerpen waar lichte tonen op vallen zijn aantrekkelijk. Je kunt bijvoorbeeld wachten tot het zonlicht op het onderwerp in je foto valt om deze extra te benadrukken.
Foto: arjan-foto
Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier onze 8 tips voor betere landschapsfoto’s. Meer leren over de camera-instellingen bij landschapsfotografie? Lees dan dit artikel. Wil je nog meer leren over landschapsfotografie? Volg dan onze cursus landschapsfotografie op Zoom Academy. Laat met deze opdracht vooral de prachtige desolaatheid en het mooie minimalisme zien van het landschap!