in

Je camera optimaal beschermen in verschillende omstandigheden


31 mei 2018, 10:00

Je camera is niet bestand tegen alle omstandigheden. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het beste je camera kunt beschermen in verschillende situaties. In dit overzicht staan alle tips die we hebben over het beschermen van je camera in verschillende omstandigheden.

Zo bescherm je je camera in de regen

Wil je foto’s maken in de regen? Zorg er dan voor dat er een goede regenhoes om je camera heen zit. Heb je op dat moment geen regenhoes, dan kun je ook een plastic zak gebruiken. Deze moet je knippen zodat je met elastiek de plastic zak om het objectief kunt vastmaken.

Wissel in een regenbui nooit van objectief! Als je dit wel doet dan komt er vocht in je camera te zitten.
Wanneer je gaat fotograferen in de regen kun je dit het beste op een beschutte plek doen. Zo voorkom je dat het water alsnog vanaf jezelf in de cameratas druppelt.


CHRIZ

Je camera beschermen tegen water

Wanneer je naar het strand gaat of bijvoorbeeld gaat varen moet je ervoor zorgen dat je camera tegen dit water beschermd is. Om je camera te beschermen tegen water is het een optie om een weerbestendige camera te kopen. Deze camera’s kunnen goed tegen spatwater en stof. Dit betekend niet dat de camera volledig beschermd is tegen water.
Gebruik daarom bij normale- en weerbestendige camera’s ‘extra’ bescherming.

Bescherm je camera tegen water en vuil in een waterdichte tas waar je al je nodige apparatuur in kwijt kan. Heb je geen waterdichte tas? Dan kun je ook een beschermhoes in je tas gebruiken.

Ook je lens heeft bescherming nodig. Hiervoor gebruik je een lens-hoes. Deze hoezen zijn waterbestendig en houden vuil tegen. Let er wel op dat je een hoes koopt die om je lens heen past.


JLugtenberg

Zo bescherm je je camera tegen storm

Een storm met hoge golven fotograferen kan spectaculaire beelden opleveren, maar dit is funest voor je camera. Zelfs spatvrije camera’s kunnen in een goede storm sneuvelen. Zorg voor een regenhoes voor je camera en lens.
Zoek beschutting in een auto, bij een muur of bijvoorbeeld een brug.
Gebruik ook in een zonnekap. Dit voorkomt druppels op de lens.

Wanneer je fotografeert met een statief tijdens een zware storm kan dit statief gaan wankelen. Dit gaat ten koste van je camera en foto’s. Neem hiertegen een zandzak mee die voorkomt dat een windvlaag je hele apparatuur meesleept.


Dugu

Zo bescherm je een camera tegen zand

Op het strand kun je prachtige foto’s maken. Wanneer je op het strand foto’s maakt kant het zand in combinatie met de wind heel schadelijk zijn voor je camera. Het zand dat op je camera waait kan tussen je camera gaan zitten. Dit kan krassen maken op de lens en andere belangrijke onderdelen van je camera.

Om deze schade deels te kunnen voorkomen kun je ook in dit geval een zonnekap gebruiken. Deze kun je namelijk gebruiken als een afdakje voor je lens.

Eenmaal op het strand aangekomen, moet je er om denken dat je hier niet je objectief, geheugenkaart of accu verwisselt. Het zand waait zo je camera in en veroorzaakt schade aan je camera.

Voorkom wind en vuil op je lens door je camera wat naar beneden te houden wanneer je niet aan het fotograferen bent. Je kunt je lens nog extra beschermen door een neutraal filter of een UV-filter te gebruiken. Deze filters kunnen namelijk beter tegen licht en zijn kras-bestendiger dan een lens.

Let er op dat je niet de zandkorrels op de lens met je shirt afveegt. Dit kan voor krassen op je lens zorgen! Dit kun je wel veilig schoonmaken met een blaasbalg.
Aan het eind van de dag kun je het beste je cameratas leeghalen en al het zand wat er eventueel in is gekomen er uit halen.


Tamsanver

Zo bescherm je een camera tegen de kou

Condensatie is erg schadelijk voor je camera. De grote overgang van warmte en kou veroorzaken condensatie. Als het koud is buiten moet je dus je camera gaan beschermen tegen deze grote overgang van buiten naar binnen.

De grote overgang tussen warm en kou kun je voorkomen door de camera eerst op een wat koude plek te leggen zoals je schuur. Haal wel eerst de batterijen uit je camera! Leg de camera daarna in een wat warmere plek en daarna pas in je warme woonkamer.

Wanneer je fotografeert in de sneeuw moet je ook je camera beschermen met een regenhoes.
Voorkom vocht in je cameratas door deze goed af te sluiten en het niet ergens in de sneeuw te laten liggen. Wanneer je apparatuur terug in je tas stopt moet je deze droog terug stoppen.
Neem wat kleine silica-gel zakjes mee in je cameratas. Deze zakjes voorkomen condens.


Martijndbb

Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm X-T100 – Een X-T voor instappers

Expertuitdaging: Foodfotografie om van te watertanden