in

Hoe je je camera beschermt tegen de kou21 november 2018, 11:04

Je moet niet alleen jezelf warm aankleden tegen de kou, ook je camera-apparatuur moet goed uitgerust zijn als je erop uitgaat op een koude herfst- of winterdag. Koude en vochtige omstandigheden kunnen je camera-apparatuur namelijk beschadigen.

Vermijd condens

Wanneer je na een dag fotograferen vanuit de kou snel naar binnenloopt, zal er condens ontstaan op je camera. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat die temperatuurovergang zo geleidelijk mogelijk verloopt. Bouw het bijvoorbeeld op: leg je camera-apparatuur eerst in een koude schuur en vervolgens in de hal en de warme woonkamer. Wat ook kan helpen, is de camera in de tas te laten zitten en langzaam op temperatuur te laten komen. Haal voordat je naar binnenstapt alvast de batterijen eruit en leg je camera-apparatuur nooit naast de verwarming. Blaas als je buiten bent met je warme adem ook nooit het objectief schoon om condensatie te vermijden. Vermijd ten slotte zo veel mogelijk het wisselen van objectieven.

Willemsen

Gebruik een regenhoes

Een regenhoes beschermt je camera tegen regen, maar ook tegen sneeuw. Als je geen regenhoes voor handen hebt, kun je ook een plastic vuilniszak gebruiken. Maar deze zal minder goed afsluiten. Voor het geld hoef je het ook niet te laten, want een regenhoes heb je al voor een tientje.

Voorkom vocht in je cameratas

Ook (de inhoud van) je cameratas kun je tegen koude en vochtige omstandigheden beschermen met een regenhoes. Zorg er daarbij voor dat de apparatuur die je weer terug in je tas doet goed droog is, want vochtige apparatuur in de cameratas kan ook voor problemen zorgen. Droog de onderdelen daarom met een handdoekje af, voordat je ze terug stopt in je tas. Let er ook op dat er geen regen of sneeuw in de cameratas valt wanneer je je apparatuur erin opbergt.

eddy-reynecke

Bewaar extra geheugenkaartjes in je binnenzak

Bewaar het extra geheugenkaartje dat je meeneemt in een case in de binnenzak van je jas of in je broekzak. Zo voorkom je op langer termijn problemen met het uitlezen van de kaart. Geheugenkaartjes zijn net als de batterijen niet gebaad bij extreme temperaturen.

Neem ook een andere accu mee

De batterijen van je camera en flitser gaan in de kou een stuk sneller leeg. Ze kunnen slecht tegen lage temperaturen en kunnen er dan plotseling mee ophouden. Neem daarom extra accu’s mee en houd deze warm. Bewaar de accu die je niet gebruikt bijvoorbeeld in je broekzak en wissel af en toe deze warme accu met de koude in je camera. Houd er in de kou ook rekening mee dat de batterij nog sneller leeg zal lopen bij het fotograferen met een lange sluitertijd, omdat er dan langer spanning staat op het mechanische deel dat de spiegel opgeklapt houdt. Door de vibratiereductie uit te zetten of de helderheid van het LCD-scherm minder fel te zetten kun je het batterijgebruik ook al verminderen.

Haron-Haghuis

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je de lekkerste foodfoto’s? | Culinaire fotografie

Licht in je broekzak – Lume Cube Air