in

Irix 21mm f/1.4

Het Zwitserse Irix presenteert een nieuw 21mm f/1.4 groothoekobjectief voor fullframe spiegelreflexcamera’s. Het objectief is bruikbaar in combinatie met sensoren met een zeer hoge resolutie.

De nieuwe Irix 21mm f/1.4 Dragonfly is afgeleid van de 21mm T1.5 cine-versie, wat volgens Irix betekent dat het geschikt is voor professioneel en veeleisend gebruik. Het is een manual focus objectief en heeft een grote scherpstelslag met een scherpstelring die is voorzien van de bekende ‘nok’ om heel precies te kunnen scherpstellen. Met de Focus Lock-functie kun je de scherpstelring in een specifieke positie vergrendelen. Handig als je een precieze instelling wilt handhaven. Uiteraard is het objectief stof-en spatwaterdicht en opgebouwd van metaal en glas, zoals het een echte Irix-lens betaamt. Daardoor is het met 816-830 gram (afhankelijk van de vatting) niet bepaald licht, maar wel robuust.

Optische constructie

De optische constructie van de Irix 21mm f/1.4 bestaat uit 15 lenselementen in 11 groepen en omvat naast vier ultra-low dispersion glaselementen ook vier hoogrefractieve elementen en twee asferische lenselementen. De optische vervorming is volgens Irix niet meer dan 2% en in praktijk niet zichtbaar, waarmee de 21mm ideaal is voor zowel natuur- als architectuurfotografie. Ook is aandacht besteed aan het onderdrukken van coma. Lichtpuntjes blijven daardoor ook in de hoeken van het beeld dus puntjes en worden niet vervormd tot een soort aanhalingtekens zoals bij niet-gecorrigeerde objectieven. Hierdoor is de 21mm perfect inzetbaar voor astrofotografie. Het elektronisch gestuurde diafragma heeft bovendien 11 afgeronde bladen voor een mooie bokeh. 

Prijs en beschikbaarheid

De Irix 21mm f/1.4 Dragonfly kost € 795,- en is leverbaar voor Canon EF-, Nikon F- en Pentax K-vatting. Uiteraard kun je de nieuwe 21mm ook gebruiken op systeemcamera’s van Canon en Nikon met behulp van hun eigen mount-adapters.

www.irixlens.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd de opdracht: maak een gelaagde foto

Van low- naar high-res: zo verviervoudig je de resolutie van je foto in Lightroom Classic