in

Van low- naar high-res: zo verviervoudig je de resolutie van je foto in Lightroom Classic

De volgende powertool is afkomstig uit Adobe Photoshop en is in een van de recentere updates toegevoegd aan Lightroom Classic. We hebben het over de functie Verbeteren met daarbinnen de tool Superresolutie: een geweldig instrument om (oudere) lageresolutiefoto’s een ongekende pixelboost te geven.

Zo wordt het mogelijk om die lageresolutiefoto’s dusdanig op te blazen dat ze eenvoudig op groot formaat kunnen worden afgedrukt of om ze wat extra detaillering te geven, waarbij zelfs croppen mogelijk wordt. De Superresolutie-functie werkt niet alleen met raw-bestanden, maar kan ook gebruikt worden voor jpeg-, tiff- en andere fotobestanden. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor een jpeg-foto met een bescheiden resolutie.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

De originele foto met een resolutie van slechts 1348 x 2009 pixels.

Van 3 naar 12 megapixels

Onze voorbeeldfoto heeft een resolutie van slechts 1348 x 2009 pixels, oftewel nog geen 3 megapixels. Die resolutie is dan ook veel te laag om afgedrukt te worden op groot formaat. Tijd om deze foto maar liefst een factor vier groter te maken, wat in totaal bijna 12 megapixels oplevert. Hieruit blijkt de kracht van deze functie, omdat de beeldsensoren van camera’s jaren geleden nog niet zulke hoge resoluties kenden.

Superresolutie kun je toepassen vanuit zowel de module Bibliotheek als de module Ontwikkelen. Ga met je muisaanwijzer op de foto staan die je onder handen wilt nemen en klik erop met je rechtermuisknop. Er verschijnt een menu met tal van opties. Kies voor Verbeteren.

Superresolutie zit een beetje verstopt achter de functie Verbeteren.

Direct daarna kom je in een nieuw scherm met opties. In dat scherm kun je vinkjes zetten bij RAW-details en bij Superresolutie. RAW-details kan alleen aangevinkt worden indien daadwerkelijk met een raw-bestand gewerkt wordt. In dat geval worden pixels bekeken en geherstructureerd, wat een verbeterde detaillering oplevert bij raw-bestanden van zowel gangbare Bayer- als Fujifilm X-Trans-sensoren. Werk je met een oud jpeg-bestand, zoals wij doen in ons voorbeeld, dan is deze optie niet beschikbaar.

De optie Superresolutie zorgt voor een effectieve verdubbeling van de resolutie. Op uitgekiende wijze worden nieuwe pixels berekend en geplaatst, wat in de meeste gevallen geen kwaliteitsverlies tot gevolg heeft. Sterker nog: vooral lageresolutiebeelden lijken zelfs extra details te krijgen. Zet een vinkje bij Superresolutie.

Het scherm dat hoort bij het menu Verbeteren.

Voor en na

Wil je vooraf het verschil zien tussen de oude en de nieuwe resolutie? Als je met de muisaanwijzer in het Voorvertoning-scherm de muisknop indrukt, krijg je de versie Zonder verbeteren te zien zolang je de muisknop ingedrukt houdt. Je kunt ook met je muis de voorvertoning verschuiven, zodat je een ander deel van je foto ziet.

Superresolutie aangevinkt en tevreden? Klik dan op Verbeteren om de wijzigingen door te voeren. De foto met de verbeteringen en de hogere resolutie komt als een nieuw exemplaar in je Bibliotheek en kan nu desgewenst verder bewerkt worden. Zoals gezegd is de resolutie viermaal zo hoog als die van het origineel, aangezien zowel de breedte als de hoogte in pixels is verdubbeld.

De verbeterde foto verschijnt als nieuw exemplaar in je Bibliotheek.

De nieuwe foto is bijna 12 megapixels groot (2696 x 4018 pixels).

Zoom Academy

Wil je nog meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Irix 21mm f/1.4

Starten met een thuisstudio: tips voor een geschikte achtergrond