in

Fotografie Dilemma: je foto’s laten bewerken door AI?

Technologie gaat met sprongen vooruit, zo ook op het gebied van fotografie. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk en bewerkingsprogramma’s worden steeds slimmer. Inmiddels zijn er zelfs mogelijkheden om je foto’s volledig door een programma te laten bewerken, aan de hand van jouw voorkeuren. Dit door middel van AI. In dit Fotografie Dilemma bespreken we daar de voor- en nadelen van, aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum.

Het Zoom.nl Forum is een plek waar je discussies kunt voeren over allerlei zaken in de fotografie en waar je andere fotografen om hulp kunt vragen. Regelmatig komt er dan ook een interessante discussie of een boeiend dilemma voorbij. Om jou te helpen in het maken van een keuze en om je te informeren, schrijven wij daar een artikel over.

Meer leren over fotobewerking? Bestel dan nu de Zoom Academy cursus Lightroom 2023!

De vraag: AI voor fotobewerking?

Forumlid Lenjan heeft een programma ontdekt dat foto’s voor jou bewerkt, met behulp van artificial intelligence (AI). Hij stelde de volgende vraag in het topic:

‘Wel of niet een goed idee. Je kan door Imagen je foto’s laten bewerken.

Je upload eerst minimaal 5000 bewerkte foto’s via je Lightroom catalogus. Imagen gaat daar mee aan de slag en analyseert de bewerkingen die je hebt uitgevoerd. Daarvan wordt een profiel aangemaakt. Is je profiel klaar kan je aan de slag en je foto’s laten bewerken. Die bewerkingen kan je vervolgens downloaden in je Lightroom catalogus. Dus niet de foto’s zelf maar alleen de bewerking. Die bewerking kan je indien nodig per foto nog aanpassen in Lightroom. Die definitieve bewerkingen kan je vervolgens nog weer uploaden zodat het systeem steeds slimmer wordt en de foto’s in jouw stijl bewerkt worden.

Ik kan me voorstellen dat het voor trouwfotografen die veel foto’s te bewerken hebben een hoop werk uit handen kan nemen.

Behalve je eigen aangemaakte profiel kan je echter ook ervoor kiezen een profiel van 1 van de talenten te kiezen en je foto’s in hun stijl te laten bewerken.’

Poll: zou jij AI gebruiken?

Wat zou jij doen? Zou je gebruik maken van een programma dat door middel van AI je foto’s in jouw stijl bewerkt, of bewerk je je foto’s liever ‘ouderwets’ zelf? Vul de poll in en laat het ons weten!

Maar hoe werkt AI dan?

Voor 7 dollar per maand kun je het programma Imagen aanschaffen. Met alleen Imagen kun je zelf niets, je hebt ook Adobe Lightroom nodig. Lenjan legt het uit: ‘Imagen verzet alleen de schuifjes in Lightroom, doet verder niets met de foto’s. Vervolgens kan je die nog naar wens aanpassen en als je klaar bent exporteer je ze uit Lightroom in het gewenste formaat.’

Geen kwestie van ja of nee

Voor forumlid PeterKosterHT is het niet direct een kwestie van ja of nee. ‘Hmm, als je regelmatig van dat soort batch-klussen hebt, is 7 dollar per maand een overzichtelijk bedrag en bespaart het je veel tijd. Maar alles valt of staat met de kwaliteit van de ai. Waarbij ook de vraag is wat je zelf nog kunt finetunen in de standaardprocedure… Prima als je altijd hetzelfde soort werk maakt, maar ik varieer nogal eens’, schrijft hij.

RonnyDB vraagt zich af hoe het programma foto’s in verschillende situaties aanpast. ‘De AI maakt dus eigenlijk een gemiddelde van al je opgeladen foto’s en geeft je een profiel. Dat is voor mij niet goed, een deel van je foto’s zou je hoger of lager dan dat gemiddelde willen maken en ik heb liever eigen controle daarover.

Wat gaat AI doen als er een aantal High-Key of Low-key foto’s erbij zijn, of HDR- en avond/nachtfoto’s? Die worden allemaal meeberekend in dat profiel dat dus niet meer klopt voor het gemiddelde.’

Lenjan heeft het programma uitgeprobeerd. Met voorbeelden laat hij zien dat het programma, aan de hand van het “gemiddelde”, per foto een eigen bewerking maakt.

AI is niet voor iedereen

Natuurlijk is een bewerkingsprogramma op AI niet voor iedereen weggelegd. Een hoop mensen hebben juist ook plezier in de nabewerking. Zo schrijft marcoH: ‘Hm, waarom niet meteen alles in de autostand schieten op jpeg dan? We schieten toch alles raw en in de m stand om het zelf in de hand te houden? En je hebt toch niet voor elke bewerking hetzelfde voor ogen? Mij niet gezien in ieder geval. Natuurlijk zal er een publiek voor zijn en heeft het in sommige gevallen wel nut, maar ik zie het mezelf niet snel doen. Ook het nabewerken is gewoon te leuk.’

Wel kan het in sommige gevallen natuurlijk een uitweg bieden. Zo kan een trouwfotograaf die een grote hoeveelheid foto’s per klus heeft, hier waarschijnlijk een hoop tijd mee besparen. Ga je echter liever creatief aan de gang met de nabewerking, dan zul je niet veel hebben aan dit AI programma. 

AI


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wij zijn op zoek naar de mooiste steegjes van Nederland!

Paddenstoelen fotograferen in het bos