in

Fotodokter: kleurintensiteit en scherpte



20 juni 2016, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jacobina Krol over de levendigheid kleuren.

De vraag

Hallo redactie van Zoom.nl
Met veel plezier volg ik jullie op Facebook. Sinds kort heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera, de Nikon D3200. Een grote wens die eindelijk in vervulling is gegaan! Daarom ga ik nu dan ook helemaal los in het uitproberen (maar dat terzijde haha).

Onlangs heb ik deze foto gemaakt. Hoe kan ik de kleuren intenser krijgen? Hoe kan ik de instelling anders instellen of is dat alleen mogelijk via fotobewerking? Ik heb hem nu omgezet in zwart wit, maar ook dan mis ik de scherpte en intensiteit in “kleur”.

Instelling bij deze foto is F5, sluitertijd 1/4000ste sec, ISO-400.

Alvast bedankt voor het eventueel advies of reactie.
Met vriendelijke groet,

Jacobina Krol

De behandeling van de fotodokter

Welkom Jacobina in het wereldje van de fotografiefanaten! De beste manier om alles te leren is inderdaad gewoon heel veel oefenen en zo te horen ben je daar al aardig druk mee bezig!
Zoals je al aangaf zijn er bij deze foto twee punten die de fotodokter kan behandelen; de scherpte en de levendigheid van de kleuren.

Scherpstellen op flikkerende objecten

De foto van Jacobina is net niet scherp. Ze heeft een brandpuntsafstand van 140mm gebruikt, dus ze stond waarschijnlijk wat verder van het sterretje vandaan. Als het sterretje werd vastgehouden, dan bewoog het waarschijnlijk naar voren en naar achteren, waardoor het net uit het scherptedieptegebied is gevallen. Voor de autofocus is het ook lastig om op dit soort flikkerende objecten scherp te stellen, omdat de vonkjes alle kanten op vliegen. Kies bij autofocus daarom in dit geval voor het centrale scherpstelpunt en leg deze op de ‘brandende kern’. Het is nóg makkelijker om hem in de grond te prikken, handmatig scherp te stellen op het staafje voordat deze wordt aangestoken en dan te wachten tot het vlammetje mooi in beeld komt. De vonkjes die er vanaf komen, vliegen alle kanten op en zullen dan ook afwisselend scherp en onscherp zijn, maar de kern op het brandende staafje is helemaal in focus.

Sommige vonkjes vliegen buiten het gebied dat scherp is. Marloeshi

Intense en heldere kleuren

Jacobina vroeg of het mogelijk was om instellingen in haar camera aan te passen, zodat haar kleuren intenser zouden worden. Dit is mogelijk, maar alleen wanneer ze in JPG fotografeert. In het hoofdmenu is bij camera-instellingen ‘Set picture control’ te vinden. Hier zijn de opties standard, neutral, vivid, monochrome, portrait, en landscape te vinden. Vanzelfsprekend zorgt de optie ‘vivid’ voor de meest levendige kleuren. Pas echter wel op met deze instelling, want vooral op een zonnige dag kunnen landschappen er erg onnatuurlijk uitzien door neon-groen gras en felblauwe luchten.

Mocht Jacobina in RAW fotograferen, dan is het aan te raden haar kleuren na te bewerken. Als het gaat om intense kleuren, dan zijn er voor de nabewerking drie opties om hier iets aan te veranderen: verzadiging (saturation), levendigheid (vibrance) en helderheid (clarity).

Verzadiging

Bij het aanpassen van de verzadiging worden alle pixels in de foto evenveel versterkt. Hoe sterker je de verzadiging aanzet, des te dieper en feller de kleuren worden. Omdat alle pixels worden aangepast, is het effect heel extreem.

In onderstaande foto’s is de verzadiging met +100 versterkt:

Levendigheid

Wanneer je de levendigheid van een foto aanpast, dan worden voornamelijk de pixels met de minste kleurintensiteit versterkt. Het effect is daarom iets subtieler dan bij het aanpassen van de verzadiging, maar je moet nog altijd oppassen dat je niet met dit effect doorslaat. Een voordeel is dat het aanpassen van de levendigheid ook geschikter is voor portretfoto’s. Huidskleuren worden namelijk minder versterkt, waardoor mensen niet zo snel op wortels gaan lijken.

In onderstaande foto’s is de levendigheid met +100 versterkt:

Helderheid

Wanneer de helderheid wordt aangepast, wordt het contrast tussen de pixels verhoogd. De kleuren lijken hierdoor een stuk feller en de foto krijgt wat meer pit. De fijnste verbetering is dat de foto ook een stuk scherper oogt, maar het gevaar is dat ook de ruis veel duidelijker te zien is.

In onderstaande foto’s is de helderheid met +100 versterkt:

Conclusie

Mocht Jacobina nog een keer vuurwerk-sterretjes gaan fotograferen, dan heeft de fotodokter de volgende tips:

– Steek het sterretje in de grond zodat het niet beweegt, gebruik een statief voor je camera, stel handmatig scherp en steek dan pas het sterretje aan.
– Fotografeer in RAW.
– Probeer een lage iso-waarde te gebruiken in verband met de ruis.
– Pas in je bewerking voornamelijk je helderheid en levendigheid aan. Probeer net zo lang te schuiven tot je een mooie balans vindt tussen kleur, contrast en de hoeveelheid ruis die hierbij komt kijken.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HD Pentax-DA 55-300mm F4,5-6,3 ED PLM WR RE

Tokina AT-X 14-20 F2 PRO DX