in

Het verschil tussen verzadiging en levendigheid | Lightroom Quick Tip


25 november 2017, 11:00

In deze korte Quick Tip leggen we je met behulp van Lightroom uit wat het verschil is tussen verzadiging en levendigheid.

De video

Het verschil tussen verzadiging en levendigheid

In Lightroom heb je twee sliders die allebei je kleuren een stuk feller maken. Maar wat is nu precies het verschil tussen de levendigheid en de verzadiging? Als je een foto aanpast, is het verschil lastig om te zien, vandaar dat we het aan je uitleggen.

Met de levendigheid corrigeer je de kleurintensiteit van de kleuren in de foto die nog niet zo fel zijn. Er wordt dus maar een gedeelte van je foto aangepast.

Foto technicolour – Instagram: yuukonline

Bij deze foto is links de levendigheid maximaal verhoogd en rechts de verzadiging maximaal verhoog. Vooral bij de blauwe veren links zie je dat de kleurintensiteit van de minder felle veren, gelijkgetrokken is met het blauw van fellere veren. Ze zijn nu grofweg even blauw. Bij de verzadiging rechts in beeld is de intensiteit in gelijke mate verhoogd, waardoor de onderlinge verschillen gelijk blijven.


Foto jochumwebsite

Om het even verwarrend te maken, is het bij deze foto’s omgedraaid. Links is de verzadiging maximaal en rechts is de levendigheid maximaal. Je ziet heel duidelijk dat de huidskleuren een stuk neutraler blijven wanneer je de levendigheid verhoogt.

Simpel gezegd

Met levendigheid verhoog je heel erg gericht de kleurintensiteit en felheid van de kleuren in je foto. Zwakkere kleuren met veel grijs worden flink aangepakt, terwijl huidtinten neutraal blijven. Het is een subtielere manier van kleurversterken.

Met verzadiging verhoog je de kleurintensiteit en felheid in alle delen van je foto. Delen die al heel erg felgekleurd zijn, kunnen daardoor doorschieten en huidtinten worden ook versterkt. Het is een explosievere manier van kleur versterken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Girls on film in high key – Vlog Erwin Verweij

De meest onmisbare nabewerkingsfuncties volgens Zoomers!