in

De meest onmisbare nabewerkingsfuncties volgens Zoomers!25 november 2017, 14:48

We vroegen jullie naar jullie meest belangrijke nabewerkingsfuncties en jullie kwamen met de volgende verrassende resultaten!

Belichting aanpassen in Lightroom

In programma’s als Adobe Lightroom en Photoshop kun je heel makkelijk de belichting in je foto aanpassen. Dit is een handige tool, omdat sommige foto’s misschien net iets donkerder uitvallen dan dat jij voor ogen had. Ook hooglichten en schaduwen zijn gemakkelijk te veranderen en leveren soms een heel ander beeld op dan de oorspronkelijke foto! Niet voor niets is dit dan ook een populaire bewerking.

Wil je zien hoe dit precies werkt? Je leert het in deze video!

NIK filters

Met de Google Nik filters kun je je foto’s heel makkelijk een bepaalde sfeer geven. Er zijn verschillende filters, zoals Silver Efex, waarbij je de foto omtovert naar zwartwit, en Analog Efex, waarbij je de foto een wat oudere, analoge look geeft. Deze filters kun je gratis downloaden en hier leggen wij uit hoe je dat doet!

Contrast en helderheid

Ook is in bewerkingsprogramma’s het contrast van de foto en de helderheid ervan aan te passen. Kies je juist voor minder of meer contrast? En wil je de foto dan helder maken of geef je het beeld een wat mysterieuzere donkere uitstraling?

Lees hier hoe je meer contrast, helderheid en levendigheid in je foto’s creëert!

Kleur verwijderen

Je foto’s omzetten naar zwartwit is een belangrijke functie in de nabewerking. Het verschilt per fotograaf of je iets met zwartwitfotografie hebt, of niet! Maar dat de functie er is, is altijd mooi meegenomen. Met deze Quick Tip leer je hoe je een sterke zwartwit foto kunt maken!

Martijndbb

‘Undo’

Oeps! Een foutje in je bewerking gemaakt? Gelukkig is er altijd de ‘undo’ functie in nabewerkingsprogramma’s, waarbij je dat ene foute stapje weer terug kunt zetten. Gelukkig maar!

Rechttrekken van foto’s

Met landschapsfotografie (en eigenlijk iedere fotografie) is het erg belangrijk dat de horizon in je foto bijna altijd recht is. Het kan zijn dat je dit met opzet niet doet en een hele scheve foto wilt neerzetten, maar over het algemeen behoren foto’s recht te zijn. Gelukkig valt dit makkelijk aan te passen in de gebruikelijke programma’s voor nabewerking!

B-DFoto

Crop functie

Net een beter kader voor je foto? Met de crop functie in nabewerkingsprogramma’s kun je jouw foto de vorm geven die jij wilt! Wil je je toch focussen op iets in het beeld? Dan kun je deze zo uitsnijden dat datgene het onderwerp wordt in de foto!

Lees hier hoe je gemakkelijk met Photoshop Elements je foto’s rechtzet, bijsnijdt en schaalt!

Healing brush

Bij portretfotografie wil je soms net dat ene puistje of vlekje op een gezicht verwijderen en daar heeft Photoshop gelukkig de Healing Brush Tool voor! Met een aantal simpele klikken zorgt Photoshop ervoor alsof het lijkt dat de vlekjes of oneffenheden er nooit gezeten hebben. Zo krijg je prachtige, schone portretten! Leer met deze Quick Tip hoe je in Photoshop de huid van een model retoucheert!

HDR

HDR fotografie wordt steeds populairder en levert prachtige, soms surrealistische, beelden op. Benieuwd hoe je een HDR foto maakt? Wij geven je tips!

Christophe0410

Maskers

Met maskers kan je heel gericht lokale aanpassingen in je foto doen. Leer bijvoorbeeld hoe je een masker kan gebruiken om je foto’s te verscherpen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het verschil tussen verzadiging en levendigheid | Lightroom Quick Tip

Wat is brandpuntsafstand? | Praktische tip voor beginners