26 mei 2016, 10:00
Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer legt hij uit wat je kan met Topaz Clarity.
Topaz Clarity
Clarity betekent helderheid. En dat is precies wat je met Topaz Clarity kunt doen; de helderheid van een foto aanpassen. De helderheid van een foto wordt vooral bepaald door twee factoren: contrast en kleurtoon (tone level in Clarity). Wat contrast is heb ik al kort uitgelegd in mijn vorige blog
Om de werking van Clarity goed te kunnen uitleggen volgt nu een stuk over kleur, kleurverzadiging, kleurtint, kleur schaduw en kleurtoon. Best pittig, maar het helpt je een aantal verschillende begrippen die in fotobewerking veel gebruikt worden te onderscheiden.
Kleur
Kleur is een eigenschap van licht. Licht is een deeltje en een golf. Afhankelijk van de golflengte zien wij een bepaalde kleur. Al het licht dat wij kunnen zien noemen we het kleurspectrum. Dit loopt van rood via oranje, geel, groen, blauw door naar violet. Deze kleuren zie je terug in een regenboog. Het kleurspectrum is samengesteld uit drie primaire en drie secundaire kleuren. Daarnaast kennen we nog zes tertiaire kleuren die een menging zijn van de eerste zes kleuren. De twaalf kleuren (primair, secundair en tertiair) kunnen op drie manieren worden veranderd.
Kleurverzadiging (Engels = Saturation)
Hoe zuiverder een kleur, hoe verzadigder deze is. Een zuivere kleur kent dus een hoge verzadiging. Een heel erg onzuivere (dus mengkleur) kent een lage verzadiging. Verzadigde kleuren zijn heel helder en/of levendig.
Kleurtint (Engels = Color Tints of Hue)
Een kleurtint wordt ook wel pastelkleur genoemd. Het is een menging van een kleur met een bepaalde hoeveelheid wit. Pastelkleuren worden ervaren als zacht, jong en sfeervol.
Kleurschaduw (Engels = Shades)
Een kleurschaduw is een kleur vermengd met een bepaalde hoeveelheid zwart. Daarbij moet je niet teveel zwart gebruiken want daarmee verdwijnt de kleur al snel. Schaduwkleuren worden ervaren als mystiek en krachtig maar ook wel als somber.
Kleurtoon (Engels = Tone)
Een kleur waaraan een bepaalde hoeveelheid grijs is toegevoegd noemen we een kleurtoon. De oorspronkelijke kleur is dus zowel lichter als donkerder gemaakt. Waarom? Omdat je zo heel subtiele lichteffecten kunt bereiken. Met Clarity kun je vooral de kleurtoon van je foto aanpassen.
Zwart en wit zijn overigens geen kleuren. Zwart is het ontbreken van kleur en wit is een vermenging van alle kleuren uit het kleurspectrum.
Kleuren kunnen elkaar versterken of afzwakken. In deze video komt alles over het werken met dit soort kleurcontrasten aan bod.
Werking
Met behulp van Topaz Labs Clarity kun je in de eerste plaats het contrast en de kleurtoon van elke kleur in je foto aanpassen. Daardoor worden je foto’s naar wens levendiger, feller of helderder.
Daarnaast beschikt het rechtermenu ook nog over een submenu’s waarmee je kleurverzadiging, kleurtinten en belichting kunt aanpassen.
Als je Clarity goed toepast krijg je een contrastrijkere foto met mooiere kleuren. Ook kun je, doordat je verder kunt gaan dan de realiteit mooie, creatieve, effecten creëren.
Ga met je muis over de foto om de ‘Sunset Preset’ te zien
Collecties en presets
Topaz Clarity bevat een aantal specifieke collecties voorinstellingen rondom een bepaald thema. Zo zijn er onder meer collecties architectuur, landschappen, macro en portretten. Elke collectie bevat een flink aantal voorinstellingen (presets). Als voorbeeld neem ik de collectie landschappen. Deze collectie bevat speciale presets voor bijvoorbeeld foto’s met bewolkte luchten, midden op de dag en zonsondergangen. Je kunt deze voorinstellingen stuk voor stuk uitproberen zonder dat je foto gewijzigd wordt. Je kunt ook alle presets in één keer op je scherm zetten. Zo krijg je je foto acht maal in beeld, elk met een andere voorinstelling. Op deze manier kun je ze gemakkelijk met elkaar vergelijken. Zijn er meer voorinstellingen, dan scroll je even naar beneden om die ook in beeld te krijgen.
Hieronder enkele voorbeelden van het effect van een bepaalde preset.
Ga met je muis over de foto om de ‘Contrast & Boost I’-preset te zien
Ga met je muis over de foto om de ‘Cityscape II’-preset te zien
De menu’s
De menu’s in alle Topaz Labs programma’s zijn vrijwel gelijk. Clarity is hierop geen uitzondering.
Het scherm bestaat uit drie hoofddelen. Aan de linkerkant vindt je de collecties met de presets uit de gekozen collectie. Daaronder is een menuknop. Hier vind je zaken als instellingen (preferences), check voor updates en tutorials. Voor Clarity is er een prima video tutorial. Natuurlijk is er ook een papieren handleiding in de vorm van een PDF.
In het midden staat je foto. Linksboven de foto heb je een paar knoppen waarmee je de beeldweergave kunt instellen. Zo kun je onbewerkte naast bewerkte foto’s zetten om ze met elkaar te vergelijken. De foto zelf kun je in- en uitzoomen zoals je dat ook in Photoshop kunt; Ctrl + of -.
Rechts is het menu met alle instelmogelijkheden. Belangrijkste menu is het menu Clarity. Hier kun je het contrast op maar liefst vier niveaus instellen. Het micro-, laag-, medium- en hoge contrast laten zich allen eenvoudig met sliders aanpassen. Datzelfde geldt voor de kleurtoon. Hier meng je het zwart, wit en de middentonen.
Daaronder vind je het menu Hue/Sat/Lum wat afkortingen zijn van kleurtint, kleurverzadiging en belichting. Met deze opties kun je individuele kleuren aanpakken.
Alle bovenstaande menu’s hebben effect op de hele foto. Je kunt ook deelbewerkingen uitvoeren met behulp van het menu Masks. Alle handelingen die je op de gehele foto kunt uitvoeren kun je ook op een detail in de foto toepassen. Bijzonder praktisch als je bijvoorbeeld een bepaald onderwerp extra wil oplichten.
Mijn ervaring
Topaz Labs Clarity vind ik een geweldig programma. Net als vele collega’s gebruik ik het vaak. Waarom? Omdat bijna elke foto er beter van wordt. Er komt meer kleur in je foto, de levendigheid neemt toe en ook de sfeer van je foto wordt altijd beter. Ook als het een mistige foto betreft. Alleen als je een foto onder ideale lichtomstandigheden hebt gemaakt is Clarity niet nodig. Denk daarbij aan een perfect belichte landschapsfoto of een foto uit de studio. In alle andere gevallen echter wel!
Heb je een beperkt budget en wil je graag het beste uit je foto’s halen, koop dan Clarity. Het programma is op dit moment overigens alleen te verkrijgen als plugin.
Wil je Topaz Labs Clarity uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je er tevreden over dan kunt het programma met maar liefst 15% korting kopen. Veel plezier!