in

Eenvoudig je workflow indelen met Topaz PhotoFXlab


11 augustus 2016, 10:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz PhotoFXlab.

Topaz PhotoFXlab

Dit programma is een zelfstandig fotobewerkingsprogramma. Je kunt er foto’s mee bewerken. De kracht van het programma wordt duidelijk als je meerdere programma’s van Topaz Labs bezit. De presets die je in programma’s zoals Clarity, Impression en Lens Effects hebt, worden allemaal automatisch in PhotoFXlab geladen. PhotoFXlab bevat dus alle presets van de Topaz Labs programma’s die je bezit. Heb je geen programma’s dan heb je dus geen presets. Het heeft dan weinig zin het programma te gebruiken of je moet een groot fan zijn van Instatone (waarover later meer). Hoewel het een zelfstandig programma is, kun je het ook opstarten vanuit bijvoorbeeld Photoshop of Aperture.

Hoe meer Topaz labs programma’s je hebt, hoe uitgebreider PhotoFXlab. Handig? Jazeker. Met dit programma kun je je workflow naar eigen wens indelen. Plugins starten razendsnel op in PhotoFXlab en je sluit ze ook gemakkelijk af om direct naar de volgende te gaan. Zo kun je een workflow als bijvoorbeeld DeNoise, Clarity en Restyle heel efficiënt gebruiken.


Beweeg je muis over de foto om het ‘Vibrant sunset’ effect te zien.

Het menu

Het scherm van PhotoFXlab voelt heel bekend aan. Het lijkt op alle andere programma’s. Links alle effecten, in het midden de foto zelf. Het rechtermenu is echter anders. Hier kun je niet de preset mee aanpassen maar de foto zelf. Daarbij heb je de beschikking over vier tabbladen. Adjustment voor algemene aanpassingen, brushes, tools en masks. Met deze tabbladen kun je je hele foto bewerken. Wil je meer weten over de mogelijkheden kijk dan eens naar de handleiding.

Het is praktisch dat je in PhotoFXlab foto’s kunt bewerken als je het programma als stand alone gebruikt. Maar dat zal vaak niet het geval zijn. Dan is het linker menu veel belangrijker.

Linkermenu: de tabbladen

Onder je gewone menubalk zie je linksboven een vijftal tabbladen. Het tabblad Effects bevat alle collecties, effecten en presets die er zijn binnen de Topaz programma’s die je bezit. Als je veel programma’s hebt zijn dat vele honderden sets. Hoe vind je daar wat je wilt hebben? Eenvoudig. Je maakt gebruik van de zoekfilters. Daarmee kun je zoeken op key-woord, favorieten, categorieën en product. Zo vind je snel de preset die je zoekt.

Het tweede tabblad heet Plugins. Klik je hierop, dan verschijnt een lijst met alle Topaz Labs programma’s die je bezit. Door erop te klikken start je het betreffende programma op binnen PhotoFXlab. Dit werkt erg snel. In ieder geval veel sneller dan als je vanuit je standaard fotobewerkingsprogramma werkt. Wil je voor de bewerking van één foto bijvoorbeeld achter elkaar DeNoise, Clarity en Impression gebruiken dan kun je dat hier snel een effectief doen.

Het derde tabblad heet Instatone. Dit is een speciale tab. Instatone is een techniek ontwikkeld door Topaz Labs die uniek is in de wereld van de fotografie. Met deze techniek kun je de hele toon van je foto eenvoudig veranderen. Een wat saaie foto met grijze luchten wordt in een handomdraai een foto waarvan iedereen denkt dat hij genomen is tijdens de zonsondergang.

Vanuit dit tabblad kun je browsen in verschillende fotografie websites. Daar kun je een foto kiezen met een bepaalde kleurtoon. Die kleurtoon wordt na klikken automatisch in een laag opgeslagen en over je foto heen gelegd. Zo verander je in een keer de hele toon en sfeer van je foto. Omdat je honderdduizenden foto’s tot je beschikking hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. De lagen kun je ook weer uitgebreid aanpassen aan eigen inzicht.


Instatone menu

Tabblad vier heeft de naam History. Hier kun je zien wat er allemaal gebeurd is met de foto. Natuurlijk kun je bepaalde bewerkingen ook weer ongedaan maken.

Tot slot is er het tabblad Exif. Exif gegevens zijn alle gegevens die de camera van de foto heeft opgeslagen zoals sluitertijd, diafragma, zoom, lens, tijd, datum enzovoort.


Beweeg je muis over de foto om de instatone bewerking te zien.

Rechtermenu

Het rechtermenu is het fotobewerkingsmenu. Het lijkt redelijk basic. Maar er zijn veel functies gestopt in de vier tabbladen. Deze heten Adjustments, Brushes, Tools en Masks. Ik ga ze hier niet langslopen. Topaz heeft een prima handleiding gemaakt waar alle functies heel duidelijk in worden beschreven. Overigens bestaan ook voor alle Topaz programma’s uitgebreide instructie video’s. Deze vind je snel op Youtube door Topaz Labs en de programmanaam in te typen.

Het programma voldoet overigens prima voor basisbewerkingen. Maar wil je meer dan heb je toch Photoshop, Gimp of iets dergelijks nodig.

Mijn ervaring

Ik gebruik PhotoFXlab niet om foto’s te bewerken. Als je, zoals ik, eenmaal weet hoe Lightroom en Photoshop werken dan gebruik je die altijd. Ik gebruik het programma wel als ik verschillende Topaz Labs programma’s achter elkaar wil gebruiken. Dat kan via PhotoFXlab namelijk heel snel een efficiënt. Veel sneller dan steeds een plugin opstarten in Photoshop en weer afsluiten en zo verder.
Daarnaast is PhotoFXlab handig als je veel programma’s van Topaz bezit en je de verschillende presets uit verschillende plugins met elkaar wilt vergelijken. Ook dat doe je snel en eenvoudig met behulp van tabblad één in het linkermenu.
Het meest bijzonder aan dit programma is Instatone. Het is een unieke feature waarmee je de toon van je foto gemakkelijk verandert. Probeer het maar eens uit.

Wil je Topaz Labs PhotoFXlab uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt dan het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit.
Ben je enthousiast over het programma dan kun je het met 15% korting kopen via de website.
Veel plezier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf ideale Nikon budgetlenzen onder de €250 euro

Basiscursus unieke reisfotografie – Hoe voorkom je toeristische plaatjes?