in

Geef je foto’s een ‘glow in the dark’-effect met Topaz Glow

Fotograaf en schrijver van reis-, bergsport- natuur- en historische artikelen


7 juli 2016, 13:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Glow.

Iedereen kent wel Glow in de Dark speelgoed. Je hebt Glow in de Dark sterren voor aan het plafond van een slaapkamer, je hebt Glow in the Dark verf en je hebt zelfs een Playmobil spookje met Glow in de Dark effect. Sinds 2015 is er Glow van Topaz Labs met een vergelijkbaar effect. Het programma stelt je in staat, delen van, foto’s op te lichten. Zo creëer je surrealistisch of magisch aandoende beelden in een handomdraai.

Fosforescentie en fotografie

Het laten oplichten van voorwerpen noemen we fosforescentie. Het is een natuurkundig verschijnsel waarbij een stof blijft oplichten na belichting ook al is het donker. Dat kan omdat de gebruikte stof fotonen (licht) absorbeert en later weer langzaam afgeeft. Dit Glow in the Dark effect heeft meestal een witte of groene kleur.

Effect: Briljant Fibers
Beweeg je muis over de foto om het effect te zien.

Er zijn fotografen geweest die geprobeerd hebben dit effect te creëren in hun foto’s. Daarbij werd er vooral gebruik gemaakt van fosfor. Een stof die helaas nogal brandbaar is. Uiteindelijk bleek dit dus niet zo’n goed idee. Toen de eerste fotobewerkingsprogramma’s verschenen kwam de vraag naar foto’s die deels oplichten in het donker weer op. Was dit niet op een gemakkelijke manier kunstmatig te creëren? Helaas was dit niet het geval. Wel zijn er een paar fanatieke fotografen die foto’s bewerken met Glow in the Dark verf om ze te laten oplichten. Wil je daar meer over weten, dan kan je dat hier lezen. Je hebt er wel weer een donkere kamer voor nodig.

Wat we wel eenvoudig kunnen, is texturen op een foto softwarematig laten oplichten. Bijvoorbeeld door de lijnen van een raster extreem helder te maken. Dit is dan weliswaar geen 100% Glow in the Dark, maar het effect is erg mooi.

Collecties

Glow kent een groot aantal interessante collecties. Omdat ze zo verschillend zijn loop ik ze allemaal even langs.
De meest spectaculaire collectie is Neon. Hiermee verander je elke foto in een Glow in de Dark beeld in kleur. Zoals gebruikelijk kun je de effecten van elke preset ook aanpassen aan je eigen smaak. In Neon bereik je zo spectaculaire resultaten die van de foto spatten.


Effect: Neon
Beweeg je muis over de foto om het effect te zien.

Met de collectie Graphic blijf je veel dichter bij het oorspronkelijke beeld. Je foto wordt weliswaar aangepast maar de gloed is veel geringer. Een aantal presets veranderen je foto van foto in een sketch die licht gloeit. Dit effect bereik je met de verschillende Briljant on White en Graphic Sketch presets.
Liquid designs is een collectie die ik regelmatig gebruik voor landschapsfoto’s en daarvoor ook uitermate geschikt is. Lijnen vloeien in elkaar over waardoor het beeld blijft bestaan maar de vorm veel zachter wordt. De hoeveelheid details in beelden die je maakt met presets uit deze collecties bepaal je zelf. Daarmee kun je hele rustige, verstilde beelden maken. Maar ook hele druk bewegende foto’s. Je bepaalt dus zelf hoe dynamisch je het beeld maakt.

Effect: Liquify II
Beweeg je muis over de foto om het effect te zien.

Bont en veren is de misschien wat vreemde naam van de vierde collectie. Maar Fur rand Feathers staat niet zozeer voor de letterlijke vertaling ervan als wel voor een gevoel. Een gevoel van zachtheid. En dat is precies wat de zes presets in deze collectie doen. Ze veranderen je foto niet heel erg maar maken hem zachter. Daarbij worden kleuren vermengd en wordt de achtergrond vervaagd. Mooi, maar niet heel spannend.

Van de collectie Fantasy mag je meer verwachten. De collectie bevat een groot aantal presets met namen als Dream, Galactic, Mysterious, Electrify enzovoort. De collectie biedt meer dan in eerste instantie lijkt. Of het effect opvalt of niet hangt namelijk nauw samen met de foto die je gekozen hebt. De drie presests Dream zijn bijvoorbeeld niet zo spannend als je er een gebouw mee bewerkt. Maar neem je een portretfoto dan komt het effect heel goed tot zijn recht. Gewoon uitproberen dus. Omdat alle bewerkingen non-destructief zijn kun je dus heel gemakkelijk terug naar het origineel als een effect niet bevalt.


Effect: Wonderland

De laatste collectie heeft de naam Afterglow meegekregen. Net als in de Neon collectie zijn de effecten waaruit je kunt kiezen spectaculair. Kleuren knallen uit de foto, randen worden verzacht en de sfeer die de originele foto had wordt versterkt. Met behulp van presets uit de Afterglow collectie kun je de essentie van je beeld uit de foto halen.

Effect: Radiant
Beweeg je muis over de foto om het effect te zien.

De menu’s

Het grootste deel van je scherm in Glow bevat de foto. Je ziet direct het effect van de preset die je hebt gekozen. Boven de foto kun je het zoompercentage zelf bepalen. Daarnaast zitten een aantal knoppen waarmee je de originele foto naast de gemanipuleerde foto kunt leggen. Handig.

Rechts in je scherm kies je de gewenste collectie waarna alle presets die erbij horen in de rechterbalk verschijnen. Als je een preset kiest dan wordt je foto direct omgezet naar die preset. Natuurlijk kun je de preset helemaal naar eigen wens aanpassen. Om dat te doen klik je precies op het midden van de gekozen preset waarna je in een menu komt waarmee je de preset kunt bewerken.

Het menu bij elke preset, bestaat uit vier onderdelen: Primary Glow, Secondary Glow, Color en Finishing Touches. Primary Glow pakt vooral de grote lijnen en vlakken van de foto aan. Hier bepaal je onder meer de sterkte van de gloed (Glow), de scherpte van de randen, allerlei effecten en zaken als helderheid en contrast. Secondary Glow is bedoeld voor micro management. Met de sliders in dit menu pas je kleine details aan.
Onder Color kun je naar wens elke kleur verder versterken of verzwakken. Tot slot heb je de Finishing Touches waarmee je de foto af kunt maken. Hier bepaal je de sterkte van alle effecten, de scherpte, de radius van de scherpte en of je een vignette wilt of niet.

Heb je een preset zover aangepast dat je eigenlijk een nieuwe hebt gecreëerd dan kun je deze, naar wens, bewaren. Zo maak je een eigen collectie.

Mijn ervaring

Topaz Glow is een mooi, creatief, programma. Het bestaat nog niet zo heel lang maar is erg geliefd. Zelf gebruik ik het vooral voor het bewerken van landschaps-, macro- en dierenfoto’s. Daar vind ik de effecten het meest sprekend. Wel moet je goed kijken of het effect dat je gekozen hebt wel past bij de foto. Niet elk effect is bruikbaar bij elke foto. Maar voor elke foto is wel een passend effect te vinden. Gewoon even uitproberen.

Wil je Topaz Labs Glow uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt dan het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit.
Ben je enthousiast over het programma dan kun je het met 15% korting kopen. Veel plezier!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Levitation in een modern jasje

Vijf kindercamera’s voor de zomervakantie | Fotocamera’s om te beginnen met fotograferen