in

Fotodokter: Banding18 april 2013, 14:59

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Koen Huysse.

De Vraag

Koen: “Nachtfotografie is echt wel mijn ding maar heb met deze foto het probleem van banding in de lucht. Weet jij hoe ik dit kan voorkomen?”

De behandeling van de fotodokter

Koen stuurde deze foto naar de Fotodokter met de vraag hoe de banding in de lucht voorkomen had kunnen worden. De Fotodokter heeft de foto van Koen uitgebreid geanalyseerd maar ziet inderdaad rechtsboven in de hoek een lichte vorm van banding. Het is zo licht dat de gemiddelde fotokijker alleen een goed gelukte nachtfoto ziet, waar het licht van de huizen en kerk een mooie sfeer toevoegen aan het nachtbeeld van Antwerpen.
Banding is echter een vaak voorkomend verschijnsel bij nachtfotografie. De Fotodokter legt uit hoe dit voorkomen kan worden.

Wat is banding

Banding is de term voor het aantreffen van ongewenste patronen of verticale lijnen in je foto. Het is uniek voor de digitale fotografie, in het analoge tijdperk hadden fotografen hier geen last van. De ongewenste lijnen kunnen zowel verticaal of horizontaal zijn, dat hangt af van de camera positie op het moment dat de foto genomen is. Banding wordt vaak veroorzaakt door een te laag kleurscheidend vermogen van 8 bit per basiskleur. Foto’s worden opgeslagen in bits. Hoe meer bits, hoe hoger de kwaliteit van je foto. Bijna altijd sla je foto op in een 8 bits bestand. Dit scheelt schijfruimte en de kwaliteit is ruim voldoende. Toch heb je in sommige gevallen juist wel de 16 bits van je raw-bestand nodig. Het grondig nabewerken van je jpg zal dus eerder banding opleveren dan je raw-bestand. Ook een hele hoge iso-waarde kan banding veroorzaken.

Houdt ook rekening met het scherm waarop je de foto’s kijkt. Die heeft ook een kleurdiepte (bits) die kan beïnvloeden hoe je de foto ziet.

Hier een overdreven vorm van banding een beeldscherm

Bron: Wikipedia over beeldscherm banding

Voorkomen

Ten eerste houd je iso laag. Met iso 200 heeft Koen zich hier netjes aan gehouden. In de nabewerking is belangrijk dat je je raw-file gaat nabewerken, houd in de gaten dat je het in 16 of 32 bits bewerkt. Je kunt de foto dan ook opslaan als 16 bits tiff. Als je de foto echter gaat uploaden op Zoom.nl of aanleveren bij een drukker, zal het omgezet moeten worden naar 8 bits jpg. Wil je verder gaan met bewerken, zorg je in ieder geval dat je weer in de 16 bits kleurdiepte werkt. Dit betekent vaak, terug gaan naar je raw of psd-file. Ook helpt het om wat ‘noise’ toe te voegen in de nabewerking. Het is maar een heel klein beetje (0,5) wat de banding maskeert.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus Tough TG-2

Uitslag fotowedstrijd Portret