in

Expertuitdaging: Jezelf recht in de ogen kijken


16 februari 2018, 11:00

De typische foto in de spiegel met die grote camera voor je neus, of die selfie waarbij je achteloos je blik afwendt, hebben we allemaal wel eens gemaakt. Deze expertuitdaging willen we je oproepen om een zelfportret te maken, waarbij je recht door de camera je kijker aankijkt.

Waarom rechtstreeks de camera inkijken?

We zijn continu op zoek naar herkenningspunten en oogcontact is een herkenningspunt dat direct ons instinct prikkelt. Als je recht de camera inkijkt, vang je direct de blik van iedere persoon die anders gedachteloos voorbij zou scrollen. Dat kan goed werken op je sociale media kanalen, maar het werkt natuurlijk ook goed als krachtige foto in je portfolio.

Bij een zelfportret kan je bovendien uitgebreid de tijd nemen om licht, blik, scherpte en emotie volledig perfect op elkaar af te stemmen. Zelf weet je het beste hoe jouw eindresultaat er het liefst uit komt te zien. Een krachtig zelfportret is dan ook de perfecte manier om uit te pakken en te laten zien dat je met sfeer kan spelen.
jaleesa89

Hoe moet je een zelfportret aanpakken?

Je hebt bij een zelfportret natuurlijk een enorme creatieve vrijheid qua belichting, onscherpte en kleurgebruik, maar voor alle portretten geldt; het draait om de ogen. Zeker wanneer je recht in de camera kijkt, dan moet je ervoor zorgen dat de ogen echt uit het beeld spatten. Dat begint bij een nauwkeurige scherpte. Het werkt het beste als je een camera hebt me gezichts- of ogenherkenning, maar je kan natuurlijk ook zelf heel nauwkeurig scherpstellen en voorkomen dat je teveel beweegt.

De ogen laat je extra spreken, door te zorgen dat er een ‘catchlight’ zichtbaar is. Zorg dus dat er een kleine lichtbron, zoals een softbox, ringflister of raam zichtbaar is in de ogen. Dit doe je door deze recht voor je, of schuin voor je te plaatsen.

Uiteindelijk kan je de ogen in je nabewerking extra benadrukken door nog iets meer scherpte toe te voegen, de catchlight meer aan te zetten en de algehele oogkleur te versterken.

martinaketelaar

Welke emotie wil je uitstralen?

Wat wellicht nog het moeilijkste is, is niet de technische kant, maar de sfeerkant die je gaat neerzetten. Moet je lachen, of juist serieus kijken? Misschien kijk je onbewust wel een beetje boos, wanneer je juist denkt dat je een vriendelijke blik opzet. Vaak is het voor jezelf heel lastig om in te schatten welke blik nu echt bij je past. Je kan met verschillende emoties en uitdrukkingen spelen en achteraf kiezen wat het beste werkt óf je vraagt aan een naaste welke blik of emotie nu echt typisch jou is. Misschien heb je wel een typische spontane frons, of verschijnt er bij een bepaalde glimlach van die leuke kuiltjes in je wangen. Dat zijn typische dingen die anderen beter over jou kunnen vertellen, dan jijzelf.

bvdphotography

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

canadian

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm presenteert de Fujifilm X-H1: De IBIS-optie

Topfotografen met amateurcamera’s (en omgekeerd)!