in

Expertuitdaging: Macro ogen


20 juli 2018, 17:36

‘It’s all in the eyes’, geldt natuurlijk ook voor de allerkleinste ogen. De expertuitdaging van deze week draait daarom om haarscherpe ogen, op macroniveau!

De mooiste ogen

Alle insecten hebben indrukwekkende ogen. Vliegen staan bekend om de prachtige kleuren in hun facetogen en kunnen ook relatief lang genoeg stilzitten, waardoor je eenvoudig kan scherpstellen. Spinnen zijn ook erg interessant, omdat je bij een macro-opname goed kan zien dat ze niet twee, maar maar liefst acht ogen hebben. Sommige rupsen hebben vlekken op hun kop, die veel weghebben van ogen, maar dat niet daadwerkelijk zijn. Dat geeft ze in sommige gevallen zelfs iets aaibaars.

dylano

De beste afbeeldingsmaatstaf

De afbeeldingsmaatstaf geeft inzicht in welke mate je onderwerp op de sensor wordt vergroot. Een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 geeft aan dat het onderwerp exact zo groot wordt afgebeeld, als dat deze in het echt is. Dit is tevens ook de meest gebruikelijke maatstaf voor macro-objectieven. Bij 1:2 spreken we niet van macro. Het onderwerp wordt dan half zo groot afgebeeld als de realiteit. Een afbeeldingsmaatstaf van 2:1 geeft een dubbel zo grote weergave. Bij 5:1 kan je details echt extreem uitvergroten. Dit wordt ook wel supermacro genoemd. De ogen van een insect komen daarbij dus nóg indrukwekkender in beeld.

christiaan

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Deze keer maak je kans om jouw foto’s terug te zien in de Zoom Academy macrocursus! Over twee weken delen we natuurlijk ook weer jullie beste resultaten!

Daan de Vos

Bekijk meer zomerse macrofoto’s in deze collectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe krijg je mooie huidtinten in Lightroom?

Vijf tips voor onderwaterfotografie