Subtiel
In deze bewerking werken we met een portret van Brend, waarbij we de ogen subtiel gaan oplichten, van extra kleur voorzien en het contrast een klein beetje verbeteren. De nadruk hierbij ligt op subtiel. Teveel aan schuiven en instellingen draaien geven ogen dikwijls een onnatuurlijk karakter. Hoever jij hierin wilt gaan, bepaal je natuurlijk uiteindelijk helemaal zelf.
Open de foto in Photoshop, en zoom eerst een flink stuk in om de ogen goed in beeld te hebben. Dat kan via de toetscombinatie Ctrl en + (Windows) of Cmd en + (macOS). Het kan ook met de Loep: in je instrumentenpaneel aan de linkerzijde van je scherm zie je onderin de Loep. Selecteer deze door erop te klikken en klik vervolgens een aantal keren in je foto. Beetje bij beetje zal je beeld verder inzoomen. Je kunt ook met de loep actief een selectie trekken om het deel waarop je wilt inzoomen.
Met de Loep kunnen we het beeld inzoomen tot een prettig werkbaar gebied.
Ogen selecteren
Nu we prettig kunnen werken met de ogen groot in beeld, gaan we de ogen selecteren. Kies hiervoor in je instrumentenpaneel de tool Snelle selectie. Pas boven in je scherm eventueel de Grootte aan, wij zetten hem hier op 7. Zet de Hardheid naar 50. Klik ook op het selectiepenseel met het plusteken.
Met ingedrukte muisknop selecteer je afzonderlijk beide irissen. Maak je een fout? Haal dan met een ingedrukte Alt-toets een teveel geselecteerd element weg. De selectie hoeft nog niet perfect te zijn; het gaat om een grove omkadering van beide irissen, zie ook de afbeelding.
Met de tool Snelle Selectie is een grove selectie gemaakt.
Selectie verfijnen
Als de grove selectie gemaakt is, kies je boven in je scherm voor Selecteren en maskeren. Klik hierop om een nieuw scherm te laten openen, waarin we de reeds gemaakte selectie kunnen verfijnen. In het rechterpaneel kun je bij Weergave-modus kiezen voor een rode overlay: Bedekken. Op deze manier kun je perfect zien wat er wel en wat er niet geselecteerd is. Alles wat rood is, is niet geselecteerd en al het overige vanzelfsprekend wel.
Kies aan de linkerkant binnen het selectievenster nu voor het derde kwastje van bovenaf: Penseel. Kies helemaal boven in je scherm voor het gestippelde rondje met het min-teken. Pas ook eventueel de Grootte en Hardheid van je penseel aan.
Met ingedrukte muisknop kun je nu te veel geselecteerde stukjes van je selectie weggummen. Wil je juist iets toevoegen aan je selectie, klik dan op het gestippelde rondje met het plus-teken. Verfijn je selectie dusdanig dat alleen de irissen en pupillen geselecteerd zijn. Klik op OK als de selectie gereed is.
Met de tool Selecteren en maskeren kan een selectie geperfectioneerd worden.
Ogen aanpassen
De irissen en pupillen zijn nu geselecteerd. Tijd om nu de verbeteringen subtiel door te voeren. Kies in het hoofdmenu bij Afbeelding voor Aanpassingen en kies vervolgens voor Helderheid/contrast. In het deelvenster dat nu geopend wordt, kunnen we met de betreffende schuiven het contrast verbeteren en de irissen iets lichter maken. Ga hier subtiel mee om, zodat de irissen in balans blijven ten opzichte van de totale belichting in de foto. In deze bewerking kiezen we ervoor om de slider bij Helderheid naar 9 te schuiven en het Contrast een waarde van 17 te geven. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren. Houd de selectie nog actief.
Het verbeteren van de helderheid en het contrast van de ogen.
Kleur versterken
Om wat meer kleur toe te voegen aan de ogen, kiezen we in het menu Afbeelding voor Aanpassingen en vervolgens voor Kleurtoon/verzadiging. Ook nu zal er een deelvenster geopend worden. Dankzij het aanpassen van de Kleurtoon kun je de kleur van de ogen een beetje verschuiven. Zo kan je ogen die een groen karakter hebben ‘tonen’ naar een blauw karakter. Met de schuif bij Verzadiging breng je de kleurintensiteit omhoog. Ga ook hier weer subtiel te werk. Houd de selectie nog steeds actief.
De kleur van de irissen laat zich middels Kleurtoon/verzadiging tot in perfectie aanpassen
Verscherpen
De laatste stap in onze bewerking is het verscherpen van de ogen. We kiezen voor het gebruik van het filter Onscherp masker. Deze vind je in het menu Filter bij het submenu Verscherpen. Als je kiest voor de optie Onscherp masker, opent weer een instellingenvenster. Met schuif bij Hoeveelheid bepaal je hoe sterk de mate van verscherping moet zijn. Met Straal kun je bepalen hoe sterk aangrenzende pixels in een bepaald kleur- of contrast-gebied mogen meedoen. Kijk goed naar de irissen in je afbeeldingen om te zien of de verscherping niet te sterk wordt.
De laatste stap is het verscherpen van de irissen middels Onscherp masker.
Eindresultaat
Het verbeteren van ogen is een logische stap in de nabewerking van een portret. Hoever je hierin wilt gaan, bepaal je als fotograaf natuurlijk zelf. Maar pas op dat nabewerkingen van ogen niet ‘over the top’ gaan, zodat de ogen de verkeerde aandacht krijgen en de rest van het portret daarmee teniet doen. Wij zijn daarom juist subtiel te werk gegaan.
Links voor, rechts na.