in

De verschillende soorten flitsers voor macrofotografie uitgelegd


15 april 2020, 08:35

Voor een goede macrofoto heb je voldoende licht nodig. Gelukkig zijn er meerdere manieren om extra licht aan je beeld toe te voegen. We leiden je rond door de wereld van de macro-flitsers.

Macrofotografen hebben vaak erg veel licht nodig. Dat komt vooral omdat je bij macrofotografie een erg beperkte scherptediepte hebt, waardoor veel fotografen die scherpte te kleine vinden. Eén bloemblaadje scherp is immers meestal niet genoeg als je een mooie macroplaat van een bloem wilt maken. Je wilt natuurlijk heel die bloem scherp op de foto zetten, of tenminste een groot gedeelte. Daar heb je erg kleine diafragma’s voor nodig, bijvoorbeeld f/16 of f/22. Zo’n kleine lensopening zorgt ervoor dat er maar erg weinig licht naar binnen valt en dat moet je weten te compenseren met een lange sluitertijd. Dat is vaak geen probleem, zeker niet als je een goed statief gebruikt. Fotografeer je echter een onderwerp dat beweegt – zoals een insect – dan wil je juist een zo kort mogelijke sluitertijd gebruiken. Extra licht is dus van harte welkom. Wachten tot de zon doorbreekt is niet altijd mogelijk, dus moet er gekeken worden naar kunstlicht. Bijvoorbeeld naar een flitser.

Je hebt verschillende soorten flitsers die je kunt gebruiken om extra licht in je macrobeelden te krijgen. Macrofotografie vereist vaak speciale flitsers of hulpmiddelen, want je loopt bij gebruik van bijvoorbeeld een normale reportageflitser al snel aan tegen beperkingen. Zo moet je voor macrofotografie meestal vlakbij je onderwerp zijn en zorgt je objectief in dat geval voor een flinke schaduw in je foto als je met een normale opzetflitser werkt. Dat wil niet zeggen dat je in algemeenheid geen goede macro-flitsfoto’s kunt maken met zo’n flitser, maar in veel gevallen dus niet. Een goede oplossing kan wel zijn om de reportageflitser extern van je camera te gebruiken, bijvoorbeeld vanaf een statief dat je links of rechts naast je onderwerp positioneert. Een reportageflitser kun je via een trigger of via de opklapflitser van je camera op afstand besturen. Het licht van zo’n flitser kun je ook nog bundelen, verspreiden of afvlakken via gemakkelijk verkrijgbare accessoires.

Als je een fraai egaal en verspreid licht wilt creëren kun je ook een ringflitser of een speciale macroflitser gebruiken. Een ringflitser zit als een ring rondom de voorzijde van je objectief en zorgt zo voor een schaduwvrij en egaal licht. Zo’n flitser wordt ook gebruikt voor het maken van portretten, zeker ook omdat je daarmee leuke ronde ‘catch-lights’ in de ogen krijgt. Daarbij zit het licht aan de voorzijde van het objectief en dus vlakbij je onderwerp: ideaal voor macro-werk.

Een stukje flexibeler ben je met een speciale macro-flitser. Zo’n flitser lijkt wel wat op een ringflitser, maar bestaat uit twee afzonderlijke gedeeltes. Die twee flitsers (eentje links en eentje rechts) kun je onafhankelijk van elkaar instellen en verstellen. Daarmee ben je flexibel en kun je heel precies werken. Net zoals bij een ringflitser monteer je dit soort flitsers aan de voorzijde van het objectief met behulp van een adapter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste momenten om te fotograferen: het gouden en blauwe uur

Wild fotograferen in Nederland – insecten in je tuin