in

Hoe een kleine wereld groot wordt: LAOWA 60 mm 2:1 Macro8 oktober 2017, 10:00

Er zijn volop macrolenzen te vinden die bijvoorbeeld een insect of bloem op ware grootte, 1:1, vastleggen. Maar wat als je nu een stapje verder kunt gaan? En voorbij de ware grootte gaat? En dat zonder je bankrekening volledig te plunderen? In deze blog gaat Erik Keulers aan de slag met de Venus Optics LAOWA 60m 2:1 macro van slechts €479,-!

Macrofotografie is een populair genre in de fotografie. Voor mijzelf beperkte de macrofotografie zich tot voor kort tot het fotograferen van een bloem met mijn 90 mm Tamron macrolens, en soms tot een poging om een insect te fotograferen, maar daar bleef het dan ook wel bij. Het testen van de LAOWA 60 mm 2:1 macro is voor mij dan ook een spannende. Heb ik het überhaupt in me om uit deze lens bruikbare foto’s te halen?


Macro-opnames van bloemen zijn mooi, maar hoeveel verder kan ik met een handmatige 2:1 lens gaan? (foto’s: Erik Keulers)

Star Wars

Wanneer de lens wordt afgegeven, zit daar een bonus bij. De speciale flitser die Venus op de markt brengt voor macrofotografie. De flitser, die luistert naar de naam KX800, zou zo uit een Star Wars film kunnen zijn gehaald en ziet er uit als een enorm insect met zijn twee buigbare flitsarm en derde arm met LED-licht. Deze flitser is overigens voor 100 euro minder dan de lens te koop. Zelf heb ik een eenvoudige LED-ringflitser, dus ik kan het effect van beide flitsers mooi met elkaar vergelijken.


De flitser overtreft een camera ruimschoots in afmetingen. Dat maakt de combinatie uit de hand minder stabiel. (foto: Venus Optics/Laowa)

Maar terug naar het begin, de lens. Die zit er robuust uit en is grotendeels van staal. De kleinste afstand tot het voorwerp om te kunnen focussen bij een vergroting van 2:1 is 18,5 cm, diezelfde afstand geldt ook voor de vergroting 1,5:1 overigens, dus je kunt een klein beetje zoomen bij gelijkblijvende afstand.


De LAOWA 60 mm/2.8 ultramacrolens heeft een minimale scherpstelafstand van 18,5 cm. De lens is voor systeemcamera’s zoals de Sony A7 langer door de adapter die geintegreerd is in de lens. (foto: Venus Optics/Laowa)

Die afstand dien je overigens wel te meten vanaf je sensor, je zit dus in de praktijk bovenop je voorwerp. Dat maakt het soms ook onontbeerlijk om de flitser te gebruiken, om te voorkomen dat de schaduw van de lens het onderwerp verduistert. Andere optie is om te zorgen dat de zon niet in je rug staat.


De eerste oefening met de LAOWA-lens is nog veilig. Een ontspruitende varen. (foto: Erik Keulers)

Focus peaking

Ik test de lens op de Sony A7Rii. De lens voor de E-mount is als het ware voorzien van een vaste adapter, of wat minder deftig gezegd een stuk holle ruimte om de juiste afstand tot de sensor te borgen. De lens is overigens te koop voor Canon EF, Nikon, Sony A en Sony E en tenslotte de Pentax K-vatting. De lens is officieel voor APS-C-camera’s, maar de vignettering bij het gebruik op mijn fullframe camera blijkt behoorlijk beperkt te zijn, juist ook in de grootste vergrotingsstand. En zo ga ik dus met 42 megapixel grootte 2:1 macro’s aan de haal.

Macro’s zoals hier de dauw op een dun vertakte plant met een grootte van 42 megapixel zijn goed voor bijna wand vullende vergrotingen. (foto: Erik Keulers)

De lens dient volledig handmatig te worden bediend. Een camera met focus peaking en live view is dan wel echt onontbeerlijk om kans te maken op foto’s die correct zijn scherpgesteld. Wat ook onontbeerlijk is wat mij betreft, is een hoge ISO-waarde, om beweging te voorkomen. Eigenlijk zou een statief de beste optie zijn, maar wat doe je als het niet lukt dicht bij je object te komen met een statief? Juist, dan waag je een poging uit de hand.

Scherpstellen uit de hand is met name bij insecten een grote uitdaging. Maar met geduld en soms geluk zijn mooie resultaten zeker mogelijk. (foto: Erik Keulers)

Bloemen en bijen


De lens geeft dankzij de 2-voudige macrovergroting letterlijk de mogelijkheid om in de bloem, of in dit geval de rijpe vruchten, te kijken. (foto: Erik Keulers)

De eerste keer test ik de lens uit op uitgebloeide paardenbloemen en ben ik vooral heel erg zoekende. Daarna word ik steeds enthousiaster. Het is leuk om onderwerpen te zoeken die bij zo’n forse vergroting iets bijzonders opleveren. En het wordt een uitdaging om niet alleen bloemen maar ook insecten vast te leggen. Dat ik dat overdag doe met temperaturen boven de twintig graden helpt niet echt, maar zolang het dier een rustpauze neemt zijn er kansen.

In eerste instantie zijn het vooral toevallig passerende kevertjes die een combinatie bloem-insect mogelijk maken. (foto: Erik Keulers)

Kansen zijn er niet of nauwelijks bij bijen en hommels die druk zijn met het verzamelen van nectar. Het wordt naarmate de week vordert bijna een doel op zich om een bij op de foto te krijgen, maar deze week winnen de bijen en hommels.

Deze foeragerende hommel is de enige geslaagde hommel tijdens deze testweek. (foto: Erik Keulers)

De flitser blijkt in sommige situaties een uitkomst. Tegelijkertijd gebruik ik hem ook heel vaak niet. Het grote gevaarte op de camera maakt het moeilijker om uit de hand te fotograferen. Ten opzichte van de ringflitser is de belichting veel nauwkeuriger te richten met de flexibele armen.

De resultaten met ringflitser en KX800 naast elkaar. De ringflitser is lichter en handzamer, de belichting met de KX800 beduidend nauwkeuriger te regelen. (foto’s: Erik Keulers)

Wanneer de flitser wordt aangezet heeft hij wel even tijd nodig voor hij kan flitsen. Het is dus verstandig om hem niet te snel uit te zetten, want voor je het weet is die vlinder gevlogen.

Het gebruik van de KX800 bij insecten vraagt wat meer oefening. Het bewegen van de armen schrikt insecten af en opstarten van de flitser kost tijd, soms te veel….maar niet bij deze hooiwagen. (foto: Erik Keulers)

Een aanwinst?

Is deze lens nu een aanwinst voor iedereen die zich bezighoudt of bezig wil houden met macrofotografie? Ik vind van wel. De lens is door zijn redelijke prijs een leuke instaplens in de wereld van de macrofotografie. Wees je wel bewust van de noodzaak om handmatig scherp te stellen en dat vraagt oefening, zeker als je camera geen focus peaking heeft. Besef je ook dat je met de neus op het voorwerp zit, dus de marges zijn heel klein. Een lens met een vergroting boven 1:1 kom je niet zo snel tegen, zeker niet in deze prijsrange, dus dat maakt de lens ook aantrekkelijk voor de gevorderde macrofotograaf.

Vergroten voorbij de 1:1 geeft nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de macrofotograaf. De grote vergrotingsfactor maakt wel dat ieder stofje op lens of sensor naderhand moeten worden weggewerkt. (foto’s: Erik Keulers)

Minpunten? De diafragmaring draait makkelijk weg van de stand die je hebt ingesteld. Tegelijkertijd maakt dat diafragma ook niet zoveel verschil, anders dan in de sluitertijd.

Een slak lijkt een makkie, maar de bewegende steeltjesogen zijn snel niet scherp. (foto: Erik Keulers)

O ja, ook belangrijk. Deze lens is echt voor macrofotografie. Fotografeer je macro dan krijg je fraaie resultaten, maar stel je scherp op oneindig dan krijg je meer een mislukte polaroid dan een scherpe foto. Maar goed, dat is Venus Optics vergeven.

Dan de flitser, die heeft zeker meerwaarde, maar ik zou hem alleen aanschaffen wanneer je vaak in macro fotografeert. Doe je dat af en toe, dan zou ik kiezen voor het gebruik van de lens zonder flitser. Kies dan de mooie zonnige dagen uit om met deze lens op pad te gaan en hou schaduwen in de gaten.

Deze nachtvlinder was gelukkig inactief. Pas bij laatste foto was de scherpte raak. (foto: Erik Keulers)

Wil je fotograferen met statief? Overweeg dan om een macrorail aan te schaffen, dat helpt om precies scherp te stellen. En word je helemaal enthousiast van deze lens, weet dan dat Venus Optics nog een exoot heeft in macroland: de LAOWA 15 mm 1:1 macro.

Deze vlinder maakt zich klaar om te fourageren op een korenbloem. De voorzijde van de lens houdt nauwelijks afstand tot het insect. (foto: Erik Keulers)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom Quick Tip – Gebruik het masker om je foto slim te verscherpen

Julia’s Zoom.nl Vlog (3) – Mijn eerste foto challenge!