in

Beginnen met flitsen: het verschil tussen handmatig en TTL flitsen

4 april 2020, 10:00

Flitslicht kan je fotografie enorm verbeteren of creatief totaal een andere kant opsturen. Mits je het goed doet, dat wel. Voor veel fotografen die nooit geflitst hebben kan dat best spannend zijn. Ook zijn er dan veel vragen, bijvoorbeeld over de keuze tussen handmatig flitsen en het gebruik van TTL. Wat is het beste?

Fotografie draait om licht en als er niet genoeg licht is wordt het moeilijk om een goede foto te maken. Daarom is het fantastisch dat je als fotograaf de beschikking hebt over flitslicht. Zo kun je op elke gewenste plek en op elk moment het goede licht creƫren. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen het opschuiven van de reportageflitser of het neerzetten van een externe flitser. Net zoals een camera is een flitser een apparaat dat je beter gaat gebruiken naarmate je gewend raakt. Zoals altijd: oefening baart kunst. Flitsen kan ingewikkeld zijn, zeker als je het nog nooit hebt gedaan.

Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld deze: waarom zou je TTL gebruiken in plaats van de flits handmatig te bedienen? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden gaan we natuurlijk eerst even uitleggen wat deze twee mogelijkheden precies betekenen.

Afbeelding met dank aan Lily & Moon bruiloften

Handmatig flitsen lijkt in essentie op fotograferen via de M-stand op je camera. Jij beslist alles en laat qua instellingen niets aan het toeval over. Natuurlijk zijn er meer instellingen – zoals autofocus, iso-waarde e.d. – maar we gaan er in dit voorbeeld even vanuit dat je die ook volledig handmatig bedient. Op die manier kun je uitstekend inspelen op de omgeving en situatie. Aan de andere kant is het natuurlijk wel uitdagend en kost het tijd voordat je deze manier van fotograferen volledig onder de knie hebt.

Handmatig flitsen kan dus uitstekend werken, maar is voor velen uitdagend. Al snel kom je daarom uit bij de term TTL. Die staat voor ‘Trough The Lens’. Als je deze techniek gebruikt dan zorgt je flitser er in samenwerking met je camera voor dat je foto goed belicht wordt. De combinatie meet door middel van een erg korte en meestal onzichtbare flits hoeveel licht er weerkaatst wordt en past daar de instellingen op aan. Dit werkt erg goed en zorgt voor een goede en uniforme belichting, of je flitser nu op de camera staat of op een andere plek gepositioneerd is.

Je kunt TTL zien als een soort’automatische’ stand, zoals je die waarschijnlijk ook op je camera hebt. Het grote verschil met die auto-stand is dat TTL eigenlijk altijd een goede en fraaie foto aflevert, waar het bij de automatische stand in je camera nog weleens fout gaat. Het punt met elke automatische stand is natuurlijk wel dat je daarbij een erg belangrijk gedeelte van de fotografie compleet over laat aan je apparatuur.

Wat te doen? TTL is een prima keuze als je in graag vertrouwt op de metingen van je flitser en camera, iets dat meestal prima resultaten oplevert. Ben je op zoek naar een ander soort beelden, die afwijken van wat gezien wordt als een ‘normale’ belichting, dan is TTL een minder goede keuze doordat deze altijd voor een ‘goede’ (lees: voorspelbare) belichting kiest. Stel je flitser dan handmatig in en maak je beelden op die manier. Maar let op: goed handmatig leren flitsen vereist geduld en ervaring.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij van fotograferen in de M-stand?

Kijk de Zoom Academy LIVE Lightroom Masterclass terug