in

De juiste compositie voor de perfecte bosfoto

Veel mensen vinden het bos in de herfst op zijn mooist. Logisch, de bladeren krijgen prachtige, warme kleuren en in de ochtend is vaak wat mist te vinden. Dat alles zorgt natuurlijk voor een prachtige sfeer in het bos én op jouw foto. De compositie vinden voor een bosfoto, kan echter best lastig zijn. In dit artikel geven we je daar wat tips over.

Richard is landschaps- en bosfotograaf en maakt prachtige bosfoto’s. Ook voor Richard is de herfst de favoriete periode om het bos in te gaan. Hij gaat dan ook regelmatig op pad en zoekt dan naar een mooie compositie voor op zijn foto’s. Samen met Richard maakten we een video over de compositie bij bosfotografie en aan de hand van die video, schreven we dit artikel voor je. 

Op zoek naar de juiste compositie

Loop je door het bos, dan kijk je natuurlijk constant om je heen. Ga je dan op zoek naar een goede compositie voor een foto, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Zo zijn wat smallere paden, met wat donkere randen aan de buitenkant vaak erg mooi. De donkere randen van het pad werken namelijk als lijnen die je blik de foto in trekken.

Een andere manier om een mooie compositie in je foto te brengen, is door de bomen zelf te gebruiken. Bomen kunnen namelijk een mooi kader vormen in je foto. Fotografeer een ruimte tussen twee bomen en de bomen vormen zo een kader. Tijdens het zoeken naar een goede compositie is het handig om gewoon met je camera in de hand door het bos te lopen. Kijk eens welk beeld mooi staat en zet dan pas je statief op.

bosfoto

Foto: richard33 – ISO 640 · ƒ/9 · 1/80s · 200mm

Lijnen in je bosfoto

Een goede compositie bestaat heel vaak uit sterke lijnen. Heeft je foto sterke lijnen, dan is het al snel een aantrekkelijke foto om naar te kijken. Sta je bijvoorbeeld bij zo’n pad met donkere randen, zet je camera dan zo dat de lijnen van die randen in de hoeken van het beeld beginnen. Laat je de lijnen daar beginnen, dan wordt je als het ware door de foto heen gezogen.

Hoe breng je rust in je bosfoto?

Een bos kan behoorlijk chaotisch zijn en het kan erg lastig zijn om dan rust in je bosfoto te brengen. Richard heeft daar een handige truc voor: zoek een pad dat je mooi vindt. Door een pad in je foto te verwerken krijg je namelijk al snel te maken met sterke lijnen en wat minder bomen, waardoor je wel echt het bos vastlegt, zonder dat het een onoverzichtelijk zooitje wordt. Verder gebruikt Richard een 70-200 mm lens. Die zoom in de lens zorgt er namelijk voor dat onderwerpen wat dichter op elkaar lijken te staan, wat ook voor meer rust in de foto zorgt.

bosfoto

Foto: richard33 – ISO 640 · ƒ/4.5 · 1/60s · 16mm

Bekijk de video!

Wil je nog meer leren over bosfotografie, bijvoorbeeld over welk standpunt je het beste kunt kiezen? Check dan de hele video hieronder! Daarin gaan we nog dieper in op het innemen van verschillende standpunten en het toepassen van de tips over compositie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm X-T5, de vernieuwde klassieker

Fotowedstrijd de opdracht: same place, different time