in

Bosfotografie: 5 tips voor de mooiste bosfoto’s

De herfstperiode is het lievelingsseizoen van veel fotografen. In de bossen maken monotone groentinten plaats voor een meer gevarieerd kleurenpalet. Met deze vijf tips maak jij de mooiste en kleurrijkste herfstfoto’s in en om het bos!

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en alle mooie herfsttinten.

Voorgrondelementen bepalen het beeld

Bossen zijn niet altijd even gemakkelijk in beeld te brengen. Het beetje structuur dat je met het blote oog ziet, verdwijnt al snel zodra je via de camera kijkt. De verschillende soorten vegetatie zorgen soms voor een chaotisch geheel, waarbij overal storende elementen opduiken. Ga daarom op zoek naar voorgrondelementen die rust brengen in je beeld. Varens, omgevallen boomstammen of kronkelende wandelpaden zijn hiervoor uitermate geschikt: ze leiden het oog van de kijker door de foto en zorgen zo voor een evenwichtig geheel. In de herfst kun je ook op zoek gaan naar contrasterende voorgrondkleuren.

Fotografeer met een telelens en laat slechts een gedeelte van het bos zien.

Stefan Grit (stefangrit)
Canon 5D II · ISO 100 · F 11 · 0,4 SEC · 150 MM

Zoom in met je telelens

In het bos word je vaak overweldigd door de kleurenpracht en grijp je al snel naar de groothoeklens om al dat moois in één beeld te vatten. Toch levert dit zelden de beste foto op. Denk meer in detail en laat die groothoeklens even in je fototas zitten. Probeer de sfeer en de kleuren van het bos weer te geven door in te zoomen op bepaalde hoekjes en details.

Polarisatiefilter inzetten

Om de herfstkleuren in het bos te accentueren, kun je een polarisatiefilter gebruiken. Zo’n filter zet kleurtinten en kleurcontrasten extra aan, maar houdt ook wat licht tegen. Door de langere sluitertijd heb je wel een goed statief nodig. Wissel je vaak tussen de landschaps- en portretstand? Denk er dan aan om het polarisatiefilter opnieuw in de juiste positie te draaien. Een polarisatiefilter heeft ook invloed op reflecties. Vaak zijn de bladeren en de vegetatie in het bos vochtig, waardoor ze licht reflecteren. Een polarisatiefilter kan zulke reflecties onderdrukken, zodat de kleuren van de bladeren beter zichtbaar worden.

Gebruik een polarisatiefilter om de kleurcontrasten in de foto te accentueren.

Rob Kints (robk1964)
Canon 6D · ISO 100 · F 9 · 1/5 SEC · 16 MM

Wolkje aan de lucht

Bewolkte dagen zijn ideaal om bossen en herfstkleuren in beeld te brengen, want dan is het licht zacht en diffuus en heb je weinig last van harde contrasten. Een beetje regen zorgt ervoor dat de herfstkleuren nog extra geaccentueerd worden. Ben je dus van plan om de bossen in te trekken? Wacht dan niet op een mooie herfstdag. Bij zonnig weer zijn de contrasten al snel te hoog en ontstaan harde schaduwen en uitgebeten hoge lichten. Bovendien zullen de herfstkleuren minder goed uitkomen.

Standpunt kiezen

In het bos loont het altijd om verschillende posities uit te proberen. Je zult verrast zijn door het resultaat! Een kikvorsperspectief geeft je een heel ander zicht op de omgeving. Wees dus niet bang om eens languit tussen de bladeren te gaan liggen. Als je met de hemel als achtergrond fotografeert, zul je doorgaans flink moeten overbelichten om de bomen en bladeren goed belicht te krijgen. Dat de lucht hierdoor misschien wat uitbijt, is in principe minder relevant: het gaat vooral om de bomen.

Zoek naar een mooi detail in het bos om de nadruk op te leggen.

Martin Podt (m-podt)
Sony A7 III · ISO 250 · F 5 · 1/125 SEC · 90 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Te profiteren van alle mooie kleuren van de herfst
  • De ideale instellingen voor landschap- en bosfotografie
  • Hoe je wilde dieren fotografeert
  • Rekening te houden met het herfstweer

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo fotografeer je het noorderlicht

Tokina atx-m 11-18mm F2.8 E