in

Tokina atx-m 11-18mm F2.8 E

Tokina heeft een ultrawide zoomobjectief aangekondigd voor Sony E-mount APS-C systeemcamera’s. Deze atx-m 11-18mm F2.8 E is het eerste objectief dat Tokina voor Sony ‘crop’ camera’s ontworpen heeft.

Met de nieuwe 11-18mm geeft Tokina het signaal af dat de APS-C beeldsensor voor systeemcamera’s nog niet dood is, ondanks dat de race naar steeds meer pixels op fullframe sensoren dat wel deed vermoeden. De nieuwe atx-m is exclusief ontworpen voor mirrorless systeemcamera’s. Het feit dat er gestart wordt met een (populaire) Sony-versie wekt de verwachting dat er ook voor andere merken nog wel varianten geleverd zullen worden tzt. 

Compact en licht

Het objectief is f/2.8 over het hele zoombereik en het fullframe equivalent van de 11-18mm zoom is 17-27mm. Dit alles is verpakt in een compacte en lichtgewicht behuizing met filtermaat 67 en een gewicht van slechts 335 gram. De atx-m 11-18 mm F2.8 E is volledig compatibel met camerafuncties van Sony, waaronder beeldstabilisatie, directe handmatige scherpstelling, MF Assist en optische correcties. 

Indrukwekkende resolutie

Volgens Tokina levert de 11-18mm: “een indrukwekkende resolutie van groothoek- tot tele”, en: “een hoog contrast en weinig vervorming.”

Negen afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een zachte bokeh en twee asferische lenselementen zorgen ervoor dat de bij een dergelijke groothoek altijd forse vertekening binnen de perken blijft. Twee SD-lenselementen onderdrukken chromatische aberraties. De stille ST-M-motor zorgt daarbij voor een snelle en nauwkeurige interne AF.

Prijs en beschikbaarheid

De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 E is vanaf deze maand leverbaar voor € 799,-.

www.tokina.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bosfotografie: 5 tips voor de mooiste bosfoto’s

Snel en nauwkeurig scherpstellen: geef richting aan je autofocus