in

3 tips voor marketing als fotograaf

Je bent je eigen fotografiebedrijf begonnen, je hebt je prijzen vastgesteld en hebt een website aangemaakt waar klanten je op kunnen vinden. Nu is het ook belangrijk dat die klanten je ook echt kunnen vinden. Dat doe je, onder andere, door middel van marketing. In dit artikel geven we je daar een aantal handige tips over.

Marketing is haast onmisbaar om klanten te werven. Er zijn ontelbare manieren om jouw bedrijf bekender te maken. Marketing is veel meer dan gewoon reclame maken, met marketing laat je zien hoe jouw bedrijf eruit ziet. Marketing hoeft dan ook niet altijd geld te kosten, je kunt veel zaken gewoon zelf doen. In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

Begin klein met marketing

Het wordt vaak gezegd en in veel gevallen is het ook echt zo: mond-tot-mond reclame is de beste reclame die je kunt krijgen. Begin dan ook bij je in de buurt. Laat in je omgeving weten dat je een fotografiebedrijf bent begonnen en begin met klussen bij mensen uit je omgeving. Als klanten tevreden zijn met je werk, zullen ze dat delen en dat is geweldige marketing. Je bereikt dan immers niet alleen je eigen contacten, maar ook de contacten van je klant. Daarbij zijn mensen eerder geneigd om voor iets te kiezen dat ze wordt aangeraden door een bekende.

marketing

Foto: JaquelineUiterloo – ISO 500 · ƒ/2 · 1/160s · 85mm

SEO voor online marketing

Misschien heb je al eens van de term SEO gehoord. SEO staat voor search engine optimalisation. Het is een onderdeel van zoekmachinemarketing en door te zorgen voor een goede SEO op je website, kun je behoorlijk wat meer klanten werven. Door gebruik te maken van SEO, kom je namelijk hoger te staan in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Dat is belangrijk, want wanneer iemand dan op zoek gaat naar een fotograaf, komt diegene jouw website eerder tegen.

Een goede SEO bestaat voor een groot deel uit tekst. Door goede teksten op je website te plaatsen, kun je je SEO verbeteren. Beschrijf daarom op je website goed wat je doet en welke diensten je aanbiedt. Doe dit aan de hand van belangrijke kernwoorden. SEO kan best ingewikkeld zijn om goed te doen. Online kun je een hoop basistips vinden voor een goede SEO op je website. Verder zijn er ook een hoop bedrijven die je in kunt schakelen voor het ontwikkelen van een goede SEO.

Marketing met sociale media

Iets dat enorm goed werkt als marketing en wat gratis is, is sociale media. Sociale media zorgt ervoor dat je zichtbaar bent en dat mensen je enorm gemakkelijk kunnen vinden. Door regelmatig te posten en actief te zijn op sociale media, zorg je ervoor dat mensen je werk echt te zien krijgen. Voornamelijk Instagram is echt hét medium voor fotografen. Tips voor Instagram kun je vinden in dit oudere artikel. We maakten zelfs een hele cursus over Instagram. Ben je op zoek naar een wat meer up-to-date artikel? Volgende week gaan we dieper in op Instagram!

marketing

Foto: studiorood


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lensbaby Double Glass II Optic

Fotowedstrijd de opdracht: Bloemen met tegenlicht