in

Fotowedstrijd de opdracht: Bloemen met tegenlicht

Je kunt al vroeg in het voorjaar op pad om bloemen te fotograferen. Sneeuwklokjes, de winterakoniet, krokussen en wilde hyacinten tref je als eerste bloeiend aan op allerlei plekken. Onze specifieke uitdaging: fotografeer deze prachtige voorjaarsbloemen met tegenlicht. Hierbij alvast een aantal tips!

Zo doe je mee!

Heb jij een idee voor een dromerige bloem met tegenlicht? Upload dan jouw resultaat op Zoom.nl met de tag ‘opdracht bloemen’, en wie weet win je een Lowepro Adventura SH 140 II cameratas en staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 2 april

Tips om bloemen in tegenlicht te fotograferen. 

Tijd

Omdat je gaat werken met tegenlicht is het aan te raden om in de ochtend of ‘s avonds op pad te gaan. Het eerste of het laatste licht van de dag is ideaal, omdat de kleurtemperatuur warmer is en de contrasten tussen lichte delen en schaduwen minder groot zijn. Daarnaast is een lage zonnestand fijn, omdat je dan makkelijker een tegenlichtsituatie kunt creëren.  

Foto: MirKramer · CANON 6D II · ISO 100 · F 6,3 · 1/160 SEC · 237 MM · Bij deze tegenlichtfoto wilde ik geen lensflare in beeld. De zonnekap heeft hierbij goed geholpen. Ook kan het helpen om een klein beetje te gaan verzitten.

Flare

Zodra je met tegenlicht werkt, krijg je al snel de lage zon in beeld. Zo kan zogenaamde ‘lensflare’ ontstaan, ook wel overstraling genoemd. Lensflare kan voor extra sfeer in een foto zorgen en is dus zeker niet altijd ongewenst, maar je moet het wel op een goede manier zien toe te passen. Het is de kunst om net zo lang te spelen met de vorm en richting tot het effect goed bij de foto past. Wil je geen last hebben van lensflare, dan zit er maar één ding op, en dat is de zon uit beeld laten. Je kunt dan nog steeds van het prachtige tegenlicht profiteren, maar de zon zelf zal net niet te zien zijn. 

Foto: andrevanzalk · NIKON D5200 · ISO 800 · F 3,5 · 1/1000 SEC · 105 MM · Deze foto is gemaakt langs het fietspad in Amsterdam-Zuidoost. ik hield de plek al een paar dagen in de gaten omdat hier ieder jaar de eerste krokussen bloeien. Een beetje mooi licht, een laag standpunt en wat blad ervoor voor een mooie vage voorgrond waren voldoende voor deze foto. De echte krokustijd moet nog beginnen, dus ik hoop nog heel wat foto’s te maken!

Contrast

Bij tegenlicht heb je tegelijkertijd te maken met fel licht en diepe schaduwen. Dat maakt het extra moeilijk om de juiste belichting te bepalen. Het contrast is hoog, waardoor de beeldsensor van jouw camera vaak niet alles gedetailleerd kan vastleggen. Bij veel lucht in beeld ziet de camera veel lichte partijen. Dus zal die krapper belichten, waardoor het onderwerp te donker op de foto komt. Je kunt dit voorkomen door handmatig te belichten, of door met behulp van spotmeting het licht te meten op de bloemen.  

Winnen? Aan de slag!

Heb jij een idee voor een dromerige bloem met tegenlicht? Upload dan jouw resultaat op Zoom.nl met de tag ‘opdracht bloemen’, en wie weet win je een Lowepro Adventura SH 140 II cameratas en staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 2 april. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

3 tips voor marketing als fotograaf

Een vaak ondergewaardeerd paneel: de Kleurtintcurve in Lightroom